Τα εγκαίνια της νέας μεγάλης επένδυσης ύψους 26 εκατομμυρίων ευρώ πραγματοποίησε σήμερα ο όμιλος της βιομηχανίας Τιτάν, στις εγκαταστάσεις που διατηρεί στην περιοχή Καμάρι Βοιωτίας, παρουσία μελών της κυβέρνησης. Ειδικότερα, η επένδυση αφορά στην αναβάθμιση της γραμμής παραγωγής τσιμέντου, μέσω της χρήσης τεχνολογίας αιχμής, καθώς επίσης και τη λειτουργίας προασβεστοποιητή (pre-calciner).

Η ενσωμάτωση της τεχνολογίας προασβεστοποιητή επιτρέπει στον όμιλο να διευρύνει περαιτέρω την ήδη υπάρχουσα γκάμα προϊόντων τσιμέντου χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, ώστε να ανταποκρίνεται στην ολοένα αυξανόμενη ζήτηση όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε πλειάδα χωρών της Ευρώπης καθώς επίσης και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως η αναβαθμισμένη γραμμή παραγωγής τσιμέντου, αναμένει να επιτύχει μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά περίπου 150.000 τόνους ετησίως, συμβάλλοντας έτσι στον στόχο του για ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050.

Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, πρόεδρος του ομίλου Τιτάν και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Σ.Ε.Β.

Παπαλεξόπουλος: «Μειώνουμε συνεχώς το αποτύπωμα άνθρακα»

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ομίλου Τιτάν και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Σ.Ε.Β. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, «το εργοστάσιο στο Καμάρι ενσωματώνει πρωτοποριακές τεχνολογίες που βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας διεθνώς. Μεταξύ άλλων, επικεντρωνόμαστε στην εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης, στη χρήση «πράσινου» υδρογόνου, καθώς επίσης και στην υποκατάσταση των συμβατικών καυσίμων με εναλλακτικά. Με τη βοήθεια του προθερμαντή που εγκαινιάζουμε σήμερα, είμαστε σε θέση να υποκαταστήσουμε πάνω από το 70% των συμβατικών καυσίμων με υπολείμματα ανακύκλωσης. Με λίγα λόγια, βελτιώνουμε την ανταγωνιστικότητά μας μειώνοντας την εξάρτηση της χώρας από εισαγόμενα καύσιμα, επιτυγχάνουμε μια ετήσια απορρόφηση 200.000 τόνων επεξεργασμένων υπολειμμάτων ανακύκλωσης και μειώνουμε κατά 150.000 τόνους ετησίως το ανθρακικό αποτύπωμα του εργοστασίου».

Σημείωσε δε πως «έως το 2030 το Καμάρι θα είναι ένα από τα πρώτα και μεγαλύτερα εργοστάσια τσιμέντου στην Ευρώπη με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Θα εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία. Στην Ελλάδα έχουμε βιομηχανίες που πιστεύουν στην πράσινη ανάπτυξη και στον ψηφιακό μετασχηματισμό και ανταγωνίζονται τις αντίστοιχες της διεθνούς αγοράς. Είναι ίσως λιγότερες απ’ ότι θα θέλαμε, αλλά περισσότερες σε σχέση με το παρελθόν».

Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Σκυλακάκης: Εξαιρετικά σημαντική επένδυση

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, που πήρε ακολούθως τον λόγο, τόνισε ότι «η επένδυση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί η μείωση του διοξειδίου του άνθρακα αποτελεί μονόδρομο για την ελληνική βιομηχανία». Σημείωσε δε πως η κυβέρνηση θα στηρίξει τόσο την πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων της χώρας, όσο και τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, «αν και οι οικονομικοί πόροι είναι πεπερασμένοι».

Κώστας Σκρέκας, υπουργός Ανάπτυξης

Σκρέκας: Συνδέουμε την αγορά με την έρευνα και την τεχνολογία

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας είπε πως «η επιτυχία της ελληνικής οικονομίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιτυχία της ελληνικής βιομηχανίας. Προσπαθούμε να συνδέσουμε την αγορά με την έρευνα και την τεχνολογία». Στο πλαίσιο αυτό έκανε λόγο για τον νέο αναπτυξιακό νόμο που θα έχει δύο βασικά κριτήρια για να χρηματοδοτηθεί μια επιχείρηση: Πρώτον, ο επενδυτής να εγγυηθεί πως το 10% της χρηματοδότησης που θα λάβει θα κατευθυνθεί στην καινοτομία (σ.σ. θα παίρνει επιπλέον μόρια όποιος διαθέσει το 10% της χρηματοδότησης προς ένα ελληνικό ερευνητικό ινστιτούτο) και δεύτερον, θα λαμβάνει επιπλέον μοριοδότηση ο επενδυτής που θα συντάσσει εκθέσεις περιβαλλοντικού αποτυπώματος πριν πάρει τα χρήματα.

Marcel Constantin Cobuz, πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου Τιτάν

Cobuz: Ο Τιτάνας είναι ένας διεθνής παίκτης

Τέλος, ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου Τιτάν, Marcel Constantin Cobuz, ανέφερε στους παριστάμενους πως «ο Τιτάνας είναι ένας διεθνής παίκτης. Είμαστε μεν γερά δεμένοι με τις ρίζες μας εδώ στην Ελλάδα, ωστόσο λειτουργούμε και σε 23 άλλα μέρη ανά τον κόσμο. Το 2021 – 2023 έχουμε επενδύσει πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ, με επίκεντρο την ανθρακοποίηση. Έχουμε ήδη «πράσινα» προϊόντα στις πωλήσεις μας. Είμαστε τεχνολόγοι και καινοτόμοι αγκαλιάζοντας τις νέες τεχνολογίες. Υποκαθιστούμε το παλιό τσιμέντο με ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον τσιμέντο Εδώ σχεδιάζουμε και υλοποιούμε το μέλλον».

Σχετικά με τον Όμιλο ΤΙΤΑΝ

Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ είναι μια διεθνής εταιρία στον κλάδο των δομικών υλικών για κατασκευές και υποδομές που προσφέρει καινοτόμες λύσεις για έναν καλύτερο κόσμο. Με το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητάς του στις αναπτυγμένες αγορές, ο Όμιλος απασχολεί περισσότερους από 6.000 εργαζόμενους παγκοσμίως και έχει παρουσία σε πάνω από 25 χώρες, με ηγετική θέση στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Έχει, επίσης, μια κοινοπραξία στη Βραζιλία. Με 120 χρόνια ιστορίας, ο Όμιλος διατηρεί μια οικογενειακή κουλτούρα που προάγει το επιχειρηματικό πνεύμα, ενώ εργάζεται μεθοδικά με τους πελάτες του για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας, προωθώντας παράλληλα τη βιώσιμη ανάπτυξη με υπευθυνότητα και ακεραιότητα. Ο Όμιλος είναι εισηγμένος στο Euronext και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.