Aνησυχητική είναι η εξάπλωση στη Γαλλία των κουνουπιών – τίγρεις εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Στο Παρίσι, οι υγειονομικές αρχές αναγκάστηκαν να ψεκάσουν για πρώτη φορά τη γαλλική πρωτεύουσα, καθώς τα κουνούπια αυτά είναι φορείς του δάγκειου πυρετού.

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Star στο Παρίσι Μαρία Δεναξά, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων το βράδυ της Παρασκευής (1/9) με τον Γιώργο Ευγενίδη, οι ψεκασμοί με εντομοκτόνο για την εξόντωση των κουνουπιών τίγρεις, έγιναν σε δέντρα, χώρους πρασίνου και άλλες περιοχές αναπαραγωγής κουνουπιών στο νοτιανατολικό Παρίσι.

Το πρωί της Πέμπτης οι δρόμοι στο νοτιοανατολικό Παρίσι έκλεισαν και ζητήθηκε από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους για να γίνει ψεκασμός για την καταπολέμηση παρασίτων.

«Ήταν η πρώτη φορά στο Παρίσι, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά στη Γαλλία», δήλωσε στην τηλεόραση BFM η αντιδήμαρχος του Παρισιού Ανν Σούιρις, υπεύθυνη για την υγεία. «Η νότια Γαλλία πλήττεται από κουνούπια “τίγρεις” εδώ και μερικά χρόνια».

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι πρόκειται για έναν κίνδυνο που θα γίνει μεγαλύτερος», δήλωσε στο AFP τον Απρίλιο η Μαρί-Κλερ Πάτι, επικεφαλής της μονάδας παρακολούθησης ασθενειών στον οργανισμό δημόσιας υγείας Sante Publique.

Οι ασθένειες που μεταφέρει το κουνούπι-τίγρης

Τέτοιες σκηνές είναι συχνό φαινόμενο στις τροπικές πόλεις αλλά γίνονται πλέον ολοένα και πιο κοινές στην Ευρώπη. Το κουνούπι τίγρης, μπορεί να μεταφέρει εκτός από τον ιό του Δάγκειου Πυρετού, τους ιούς Τσιγκουγκούνια και του Ζίκα. Οι υψηλές θερμοκρασίες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής έχουν αυξήσει τον κίνδυνο εξάπλωσης ιογενών ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια.

Ο περιφερειακός υγειονομικός φορέας της πρωτεύουσας, ARS Ile-de-France, δήλωσε ότι η περιοχή στην οποία επικεντρώθηκε η απολύμανση ήταν 150 μέτρα γύρω από το σπίτι ενός ατόμου, ο οποίος είχε προσβληθεί από δάγκειο πυρετό κατά τη διάρκεια ταξιδιού. «Οι επιχειρήσεις αυτές πραγματοποιούνται για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του δάγκειου πυρετού μετά τον εντοπισμό ενός κρούσματος», αναφέρθηκε από την πλευρά του υγειονομικού φορέα.

Μια δεύτερη επιχείρηση απολύμανσης ήταν προγραμματισμένη για το βράδυ της Πέμπτης στο προάστιο Colombes, βορειοανατολικά του κεντρικού Παρισιού, αφού ένα δεύτερο άτομο νόσησε από δάγκειο πυρετό μετά την επιστροφή του από ταξίδι στο εξωτερικό.

Με ποιο τρόπο η κλιματική αλλαγή «ευνοεί» το κουνούπι-τίγρης

Το κουνούπι τίγρης, γνωστό και ως Aedes albopictus, έφθασε στη νότια Ευρώπη την πρώτη δεκαετία του αιώνα και έκτοτε κατευθύνεται με ταχείς ρυθμούς προς τα βόρεια, εγκαθιδρύοντας τον ιό στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελβετία. Οι ειδικοί σε θέματα υγείας λένε ότι έχει ευδοκιμήσει στην ήπειρο – σε κάποιο βαθμό – λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθώς ο θερμότερος καιρός μειώνει την περίοδο επώασης των αυγών του, ενώ οι χειμώνες δεν είναι πλέον αρκετά κρύοι για να σκοτώσουν τα παράσιτα.

«Αν αυτό συνεχιστεί μπορούμε να περιμένουμε ότι θα δούμε περισσότερα κρούσματα και πιθανόν θανάτους από ασθένειες όπως ο δάγκειος πυρετός, ο ιός Τσικουνγκούνια και ο ιός του Δυτικού Νείλου», ανέφερε στα τέλη Ιουνίου η Αντρέα Αμόν, διευθύντρια του ECDC.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την προηγούμενη χρονιά, η Ευρώπη κατέγραψε όσα μεταδιδόμενα κρούσματα Δάγκειου Πυρετού, είχαν καταγραφεί τα προηγούμενα 11 χρόνια, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Τον περασμένο χρόνο σημειώθηκαν 71 κρούσματα της νόσου, η οποία συνήθως προκαλεί πυρετό και μυαλγία αλλά μπορεί τα συμπτώματα να είναι και βαρύτερα, ακόμη και μοιραία. Τα κρούσματα σημειώθηκαν κυρίως στη Γαλλία.

Κατά το διάστημα 2010 και 2021 ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν 74.

Για το 2023, καταγράφηκαν μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2 εκατ. περιπτώσεις Δάγκειου πυρετού και 974 θάνατοι σε όλο τον κόσμο.