Τα 35 της χρόνια γιορτάζει την 1η Ιουλίου η Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο των Απειλούμενων Ειδών και της Άγριας Χλωρίδας και Πανίδας (CITES) , ωστόσο το γεγονός επισκιάζεται από τις απαισιόδοξες εκθέσεις σχετικά με τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

«Από τα φάρμακα μέχρι τα μουσικά όργανα και από το χώρο της μόδας μέχρι τα προϊόντα ομορφιάς, το παράνομο εμπόριο μερών άγριων ζώων πρέπει να σταματήσει για να διασφαλίσουμε ότι τα είδη θα συνεχίσουν να υπάρχουν», είναι το φετινό μήνυμα της CITES.

Ενώ κανένα από τα 34.000 είδη, που περιλαμβάνονται στη λίστα της CITES, δεν έχει εξαφανιστεί μέχρι σήμερα εξαιτίας του διεθνούς εμπορίου, οι αυξανόμενες πιέσεις στους βιολογικούς πόρους καθιστούν επιτακτική τη λήψη αυστηρών μέτρων, που θα ρυθμίζουν το καθεστώς του διεθνούς εμπορίου της άγριας χλωρίδας και πανίδας, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας της CITES, John Scanlon.

Η CITES τέθηκε σε ισχύ το 1975 και σύντομα θα απαριθμεί 176 συμβαλλόμενα μέρη, καθώς έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για την προσχώρηση του Μπαχρέιν.

Η Σύμβαση ήταν πρωτοποριακή για την εποχή της και, όπως αποδείχτηκε, εξαιρετικά διορατική καθώς η διαβίωση πολλών ειδών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την καθιέρωση ρυθμιστικών κανόνων στο διεθνές εμπόριο άγριων ζώων.
Στα είδη που περιλαμβάνονται στα παραρτήματα της CITES και απειλούνται περισσότερο από το διεθνές εμπόριο, συγκαταλέγονται οι ορχιδέες, οι κροκόδειλοι και τα κοχύλια. Η CITES αποτελεί χρήσιμο εργαλείο και για την προστασία των θαλάσσιων ειδών, όπως ο μεγάλος λευκός καρχαρίας.

Πηγή: econews