Δηλητηριώδεις αχινοί έχουν εισβάλλει στις ελληνικές θάλασσες από τα θερμά νερά του Κόλπου μέσω της διώρυγας του Σουέζ, ένα φαινόμενο που καταγράφει τα τελευταία χρόνια η οργάνωση «Dive in action» στη Σαντορίνη.

Όπως αναφέρει στην ΕΡΤ, ο ο Δημήτρης Καμπανός, διαχειριστής της οργάνωσης, το νέο είδος απειλεί τις ελληνικές θάλασσες, εξαπλώνεται με ταχύτητα και επιτίθεται στα υπάρχοντα είδη, ακόμη και στα κεφαλόποδα. Μάλιστα αυτή η εισβολή έχει εντοπιστεί σε δέκα νησιά σύμφωνα με τις έρευνες του κ. Καμπανού.

Ο συγκεκριμένος αχινός είναι ένα ξενικό είδος, ξεχωρίζει από το ενδημικό είδος του κοινού αχινού της Μεσογείου.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακός στην εμφάνιση, είναι γρήγορος αλλά και επικίνδυνος, κατακλύζει τις περιοχές, όπου εγκαθίσταται και εκτοπίζει άλλα είδη, ακόμη και τα χταπόδια. Έχει μακριά αγκαθιά που μπορεί να φτάνουν και τα 30 εκατοστά, ενώ ξεχωρίζει από τις λευκές κηλίδες περιμετρικά, αλλά και τον μωβ-μπλε ασκό στο σώμα του στην επάνω πλευρά.

Βρίσκει καταφύγιο σε παραλίες ακόμη και με λίγα βράχια, καθίσταται χωροκατακτητικός και επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις, αναφέρει ο κ. Καμπανός.

Το είδος αυτό εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Τουρκία το 2006 και στη Σαντορίνη το 2016. Μάλιστα σε ελάχιστο χρόνο υπερδιπλασιάστηκε, ενώ τα τελευταία δυο χρόνια τετραπλασιάστηκε πληθυσμιακά.

Όπως ο ίδιος είχε αναφέρει στο GRTimes, το είδος έχει εντοπιστεί και καταγραφεί σε 12 νησιά της Ελλάδος, σε Κάλυμνο, Φολέγανδρο, Κίμωλο, Σέριφο, Σίκινο, Σαντορίνη, Ηρακλειά, Σχοινούσσα, Δονουσα, Κουφονήσι, Νάξο και Αμοργό, ενώ μηνύματα για την εμφάνιση του «εισβολέα» αχινού έχει λάβει η οργάνωση «Dive in action» και από Πελοπόννησο, Ρόδο, Μυτιλήνη, Χίο και την νότιο Κρήτη.

Οι παραδοσιακοί φεγγαρόφωτοι αχινοί εγκαταλείπουν το πεδίο και μαζί τους πολλά είδη, προδιαγράφοντας σημαντικές αλλαγές στις θάλασσες.

Δείτε το βίντεο: