Μια έρευνα του βυθού κοντά στην καταστροφή που προκάλεσε η πετρελαιοκηλίδα της ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικού δείχνει ότι κοραλλιογενείς ύφαλοι έχουν μετατραπεί σε κρανίου τόπο, γεγονός που σύμφωνα με τους επιστήμονες συνδέεται κατά πάσα πιθανότητα με την πετρελαιοκηλίδα.

Το θέμα που αναδεικνύει το επιστημονικό περιοδικό Nature αναφέρει ότι οι κοραλλιογενείς περιοχές βρίσκονται επτά μίλια νοτιοδυτικά του πηγαδιού, σε βάθος περίπου 4.500 ποδών, σε μια περιοχή όπου μεταφέρονται σταδιακά διάσπαρτα μέρη του πετρελαίου παρασυρόμενα από τον βαθύ ωκεανό από την περασμένη άνοιξη.

Μεγάλες περιοχές από κοράλλια και άλλους θαλάσσιους οργανισμούς είναι σχεδόν βέβαιο ότι πεθαίνουν από την έκθεση σε τοξικές ουσίες, λένε οι επιστήμονες. Τα κοράλλια ανακαλύφθηκαν την περασμένη Τρίτη από τους επιστήμονες που βρέθηκαν στην περιοχή με ένα σκάφος της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας και με ένα υποβρύχιο ρομπότ, εξοπλισμένο με κάμερες και εργαλεία δειγματοληψίας.

Η τεκμηριωμένη παρουσία «λοφίων» πετρελαίου στην περιοχή και η γειτνίαση με την περιοχή της πετρελαιοκηλίδας της BP καθιστούν ιδιαίτερα πιθανό ότι η διαρροή είναι υπεύθυνη για την καταστροφή, δήλωσε ο Charles Fisher, θαλάσσιος βιολόγος από το Pennsylvania State University, ο οποίος είναι επικεφαλής επιστήμονας στην αποστολή στον κόλπο, που χρηματοδοτήθηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

«Νομίζω ότι έχουμε ένα όπλο που καπνίζει», λέει ο Δρ Fisher. «Οι έμμεσες αποδείξεις είναι πολύ δυνατές σε σχέση με την πετρελαιοκηλίδα». Η ανακάλυψη των νεκρών κοραλλιών προσφέρει τις ισχυρότερες αποδείξεις μέχρι σήμερα ότι το πετρέλαιο από την ΒΡ μπορεί να βλάψει τη θαλάσσια ζωή στο βαθύ ωκεανό, θέμα που τέθηκε από πολλούς βιολόγους αμέσως μετά την έκρηξη της 20ης Απριλίου.

Εξάλλου με κατ’ εκτίμηση σχεδόν πέντε εκατομμύρια βαρέλια, ήταν η μεγαλύτερη offshore πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία του έθνους. «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο σε καμία από τις κοραλλιογενείς περιοχές που έχουμε ερευνήσει», τονίζει ο κ. Fisher.
πηγή: greenbusiness