Αντιμέτωποι με ένα «παράξενο φαινόμενο», που έχει «βάψει» τις ακτές του Μαλιακού με κίτρινο χρώμα, βρέθηκαν αρκετοί πολίτες.

Του ανταποκριτή μας από το lamiareport.gr στη Στερεά Ελλάδα

Κάποιοι εξ αυτών αναρωτιούνται αν για αυτό φταίνε τα απόβλητα των βιομηχανιών, οι ιχθυοκαλλιέργειες, ακόμα και ο κορονοϊός.

Το βίντεο που έστειλε φίλος αναγνώστης:

Δεν είναι ρύπανση, είναι φυτοπλαγκτόν

Την απάντηση μας τη δίνει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Δημήτρης Ρίζος, στον οποίο απευθύνθηκε το LamiaReport και ενημέρωσε ότι πρόκειται για φυτοπλαγκτόν.

Η ύπαρξη του πλαγκτόν είναι φυσικό φαινόμενο, που συνήθως εμφανίζεται στη θάλασσα μετά από χειμώνες με πολύ νερό, χιόνια δηλαδή και βροχές, όπως έγινε αυτή την περίοδο.

Δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου, εκτός βέβαια αν κάποιος αποφασίσει να κολυμπήσει σε μέρος όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση, καθώς μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος.

Το φυτοπλαγκτόν, πάντως, σχετίζεται και με την πρόσφατη απαγόρευση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ΠΕ Φθιώτιδας για αλιεία, συγκομιδή, διακίνηση και διάθεση στην αγορά για ανθρώπινη κατανάλωση δίθυρων μαλακίων από περιοχές του Μαλιακού.

Γενικά το φυτοπλαγκτόν, αν και πολύτιμο για την τροφική αλυσίδα του θαλάσσιου οικοσυστήματος, όταν παρατηρείται σε μεγάλες συγκεντρώσεις δημιουργεί προβλήματα και ειδικά στους αλιείς κάνοντας δύσκολο το μάζεμα των διχτυών, τα οποία μπορεί ακόμη και να τα καταστρέψει καθώς δεν καθαρίζονται εύκολα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση των ειδικών, το οικοσύστημα θα επανέρθει σύντομα σε ισορροπία.