Μπορεί το σχήμα, το μέγεθος και οι κινήσεις ενός ιππόκαμπου να σας φαίνονται αστείες και παράξενες, όμως σύμφωνα με μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά κάνουν το συγκεκριμένο θαλάσσιο πλασματάκι… τόσο πανούργο και πολυμήχανο!

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Τέξας και της Μινεσότα μελέτησαν τη συμπεριφορά τους και διαπίστωσαν ότι οι ιππόκαμποι λειτουργούν σαν τους «νίντζα» που εφορμούν απότομα και ξαφνικά, εκεί που δεν το περιμένεις.

Τρέφονται με κωπήποδα, δηλαδή ομάδες μικρών καρκινοειδών που βρίσκονται στη θάλασσα και σχεδόν σε όλους τους βιότοπους του γλυκού νερού και αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή πρωτεΐνης στους ωκεανούς, όπως αναφέρει η Wikipedia.

Όταν εντοπίσουν τη λεία τους, πλησιάζουν προσεκτικά και «χτυπούν» προτού ο μικροοργανισμός προλάβει να αντιδράσει.

Το πώς το καταφέρνουν αυτό σε τόσο κοντινή απόσταση και σε ένα περιβάλλον που η παραμικρή κίνηση μπορεί να γίνει αντιληπτή, είναι αξιοθαύμαστο.

Οι ερευνητές, όπως αναφέρει δημοσίευμα στο geekosystem.com, χρησιμοποιώντας κατάλληλες κάμερες κατάφεραν να προσδιορίσουν τον τρόπο λειτουργίας και… επίθεσης των ιππόκαμπων.

Ο τοξωτός λαιμός τους λειτουργεί ως ελατήριο, σπρώχνοντας το κεφάλι τους προς τα εμπρός με «εκρηκτική» ταχύτητα, με αποτέλεσμα το «θύμα» να… μην καταλάβει από πού του ήρθε. Επιπλέον, χάρη ακριβώς στο περίεργο σχήμα του σώματός τους δημιουργείται ελάχιστη όχληση στο νερό καθώς πλησιάζουν τη λεία τους.

Όλα αυτά τα στοιχεία τους κάνουν υπέρ-αποτελεσματικούς, καθώς καταφέρνουν να «βρουν στόχο» σε ποσοστό 94%.