Μια παράξενη διαστημική αποστολή έλαβε χώρα προσφάτως και όλα έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται σε πραγματικό χρόνο.

Παράξενο ήταν όχι μόνο το σημείο εκκίνησής της, αλλά και ο ίδιος ο σκοπός της. Η αποστολή ξεκίνησε λοιπόν στις 19 Φεβρουαρίου από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), εκεί από όπου εκτοξεύτηκε το Qarman (QubeSat for Aerothermodynamic Research and Measurements on Ablation) με κατεύθυνση τη Γη.

Το Qarman είχε σταλεί στο Διάστημα στις 5 Δεκεμβρίου, μέσα στον πύραυλο Falcon 9 της SpaceX. Μετά την εκτόξευσή του από το ISS, το μικρό αυτό σκάφος θα μπει σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας για μερικούς μήνες και κατόπιν θα εισέλθει στη γήινη ατμόσφαιρα. Όπου θα αρχίσουν όλα τα ωραία και εντυπωσιακά.

Το σκάφος είναι σχεδιασμένο να συλλέγει μια πληθώρα δεδομένων κατά την πύρινη κάθοδό του, κομίζοντας πολύτιμες γνώσεις για τη φυσική της επανεισόδου στην ατμόσφαιρα.

Το μικροσκοπικό Qarman (μόλις 30 εκατοστά) θα κάνει κάπου 6 μήνες να ξαναμπεί στην ατμόσφαιρα, αν και η ίδια η ακρίβεια του χρόνου επανεισόδου του είναι ζητούμενο εδώ.

Όπως μας λέει ο καθηγητής Olivier Chazot, επικεφαλής του Τμήματος Αεροναυπηγικής του βελγικού Von Karman Institute που ανέπτυξε το Qarman, το σχήμα του σκάφους είναι τέτοιο ώστε να μεγιστοποιείται η αντίσταση, συλλέγοντας έτσι περισσότερα δεδομένα.

Η όλη επιχείρηση είναι ήδη online και μπορείτε να την παρακολουθείτε εδώ