Αστρονόμοι χρησιμοποιώντας δεδομένα από τηλεσκόπια του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου, δημιούργησαν ένα λεπτομερή τρισδιάστατο χάρτη του κέντρου του Γαλαξία μας.

Η περιοχή αυτή περιλαμβάνει 10.000 εκατ. αστέρια και βρίσκεται 27.000 έτη φωτός μακριά. Μέχρι τώρα, λίγα πράγματα είχαμε επιβεβαιώσει για την προέλευση και τη δομή της περιοχής, καθώς η παρατήρηση είναι δύσκολη εξαιτίας της σκόνης και των αερίων που βρίσκονται μεταξύ αυτής και της Γης.

Μία έρευνα εστίασε στο υπέρυθρο φως από άστρα ερυθρούς γίγαντες, χρησιμοποιώντας το σαν σημείο αναφοράς, ώστε να υπολογίσει τις αποστάσεις. Η ομάδα από το ινστιτούτο MAX Planck της Γερμανίας, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το τηλεσκόπιο VISTA, αναγνώρισε 22 εκατ. ερυθρούς γίγαντες.

«Από την κατανομή αυτών των αστέρων, μπορούμε να φτιάξουμε έναν τρισδιάστατο χάρτη της γαλαξιακής περιοχής», δήλωσε ο Ortwin Gerhard υπεύθυνος της έρευνας. «Είναι η πρώτη φορά που ένας τέτοιος χάρτης έχει δημιουργηθεί χωρίς να υποθέτουμε ένα μοντέλο ή το σχήμα της περιοχής».

Παρά τη δημιουργία της τρισδιάστατης εικόνας της περιοχής, αυτή βασίζεται εν μέρει στην υπολογιζόμενη συμμετρία του χώρου. Εξαιτίας των ελλιπών δεδομένων από το τηλεσκόπιο VISTA, η ομάδα δεν μπόρεσε να μελετήσει εξ ολόκληρου την περιοχή.

Από την άλλη, μια δεύτερη ομάδα με επικεφαλής τον Sergio Vásquez, διεξήγαγε παρόμοια μελέτη, αλλά αντί να επικεντρωθεί στο φως των ερυθρών γιγάντων, εστίασε στην κίνηση των άστρων της περιοχής. Η ομάδα εξέτασε δύο ομάδες εικόνων από το τηλεσκόπιο MPG/ESO, που ελήφθησαν με διαφορά 11 χρόνων.

Στη συνέχεια, υπολόγισε τη μικρή μετατόπιση στην κίνηση επιλεγμένων άστρων, συνδυάζοντας τα δεδομένα με την κίνηση των ίδιων άστρων σε σχέση με τον πλανήτη μας, ώστε να δημιουργήσει ένα τρισδιάστατο χάρτη. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν τα ευρήματα της πρώτης έρευνας. «Όλα ταιριάζουν πολύ καλά με τις προβλέψεις των πλέον προηγμένων μοντέλων», υπογράμμισε ο Vásquez.

Συνδυάζοντας τα δεδομένα των δύο μελετών, παίρνουμε μια πολύ πιο καθαρή εικόνα της δομής του κέντρου του Γαλαξία μας.

Καλλιτεχνική απεικόνιση του κέντρου του Γαλαξία μας.

Ο γαλαξίας NGC4710 καταγράφεται από το τηλεσκόπιο Χαμπλ. Το κέντρο του έχει παρόμοιο σχήμα με το δικό μας.

Καλλιτεχνική απεικόνιση της δομής του Γαλαξία μας.