Το καλοκαίρι μπορεί να αποδειχθεί άβολο ή και επικίνδυνο για τους ανθρώπους αλλά και για τα κατοικίδια. Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι ανυπόφορες, ειδικά αν συνδυάζονται με μπλακάουτ στην πόλη. Επειδή αυτά υποφέρουν όσο και εμείς, ορίστε ένας μικρός οδηγός να τα βοηθήσετε να αντέξουν το καλοκαίρι.

Μην αφήνετε τα κατοικίδιά σας σε σταθμευμένο αμάξι

Μην αφήσετε τα ζώα σας σε σταθμευμένο αυτοκίνητο, ούτε καν για ένα λεπτό, ακόμα κι αν η μηχανή και ο κλιματισμός είναι σε λειτουργία. Σε μια ζεστή μέρα, οι θερμοκρασίες μέσα σε ένα αυτοκίνητο μπορεί να ανεβούν απότομα – συχνά μάλιστα είναι μέχρι και 10 βαθμούς υψηλότερες απ’ όσο είναι έξω από αυτό. Σίγουρα δε θέλετε να πάθει κάτι το ζωάκι σας ή να πεθάνει, οπότε μην το αφήνετε ποτέ μέσα στο αυτοκίνητο, και αν δείτε ένα ζωάκι αφημένο σε κάποιο άλλο αυτοκίνητο, ειδοποιήστε τους αρμόδιους φορείς της περιοχής σας.

Προσοχή στην υγρασία

Το κατοικίδιό σας μπορεί να επηρεαστεί και από την υγρασία, όχι μόνο από τη θερμοκρασία. Τα ζώα ξεφυσούν για να αποβάλουν την υγρότητα από τους πνεύμονές τους, κάτι που τα δροσίζει. Αν τα επίπεδα της υγρασίας είναι πολύ υψηλά, δεν μπορούν να δροσιστούν, και η θερμοκρασία του σώματός τους θα εκτοξευτεί. Αν θερμομετρήσετε το σκύλο σας θα καταλάβετε αμέσως αν υπάρχει πρόβλημα. Η θερμοκρασία των σκύλων δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Για να δείτε πώς θα τον δροσίσετε, δείτε λίγο παρακάτω στο παρόν άρθρο.

Μειώστε τη φυσική άσκηση τις ζεστές μέρες

Να προσέχετε πότε κάνετε ασκήσεις στο κατοικίδιό σας. Να προσαρμόζετε την ένταση και τη διάρκειά τους ανάλογα με τη θερμοκρασία. Στις πολύ ζεστές ημέρες, να ασκείστε τις πρωινές ή τις απογευματινές ώρες. Να προσέχετε τα κατοικίδια με τα λευκά αυτιά, γιατί είναι πιο ευάλωτα στον καρκίνο του δέρματος, και όσα έχουν μικρές μύτες, άρα δυσκολεύονται στην αναπνοή. Η άσφαλτος μπορεί να γίνει καυτή και να βλάψει τις πατούσες του κατοικίδιού σας, οπότε καλό θα ήταν το ζώο να περπατά πάνω σε γρασίδι.

Μη βασίζεστε στον ανεμιστήρα

Τα κατοικίδια ανταποκρίνονται διαφορετικά στη ζέστη από εμάς. Για παράδειγμα, οι σκύλοι ιδρώνουν από τα πόδια τους. Οι ανεμιστήρες δε δροσίζουν τα κατοικίδια όσο αποτελεσματικά δροσίζουν εμάς.

Σκιά και νερό

Όταν το κατοικίδιό σας βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους, σιγουρευτείτε ότι έχει προστασία από τον ήλιο και άφθονο, κρύο νερό. Κατά τον καύσωνα, προσθέστε πάγο στο νερό αν είναι εφικτό. Η σκιά των δέντρων είναι ιδανική επειδή δεν εμποδίζει τον αέρα να περνά, ενώ το σκυλόσπιτο δεν βοηθά – για την ακρίβεια, κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Δροσίστε το κατοικίδιό σας

Για να διατηρείτε το κατοικίδιό σας δροσισμένο, μπορείτε να φτιάξετε σπιτικές γρανίτες από κάποιο μη-γλυκό φαγητό, όπως το ζωικό βούτυρο για παράδειγμα. Επίσης, στο εμπόριο υπάρχουν ειδικά ρούχα για σκύλους που κρατούν το σώμα τους δροσερό.

Προσοχή στη θερμοπληξία

Οι ακραίες θερμοκρασίες ίσως προκαλέσουν θερμοπληξία. Οι ενδείξεις θερμοπληξίας είναι βαρύ λαχάνιασμα, ταχυπαλμία, δυσκολία στην αναπνοή, υπερβολική δίψα, λήθαργοι, πυρετός, ζαλάδες, απώλεια συγκέντρωσης, ακατάσχετη έκκριση σάλιου, εμετοί, σκούρα κόκκινη ή μωβ γλώσσα και απώλεια αισθήσεων. Τα ζώα που είναι πολύ μεγάλα σε ηλικία, πολύ νεαρά, υπέρβαρα, καρδιοπαθή ή με δυσκολία στην αναπνοή, είναι πιο ευάλωτα στη θερμοπληξία. Κάποιες ράτσες σκυλιών, όπως τα μπόξερ και τα παγκ, ίσως εμφανίσουν δύσπνοια όταν η ζέστη είναι υπερβολική.

Αντιμετωπίζοντας τη θερμοπληξία

Για να βοηθήσετε ένα κατοικίδιο που υποφέρει από θερμοπληξία, μεταφέρετέ το στη σκιά ή σε χώρο που κλιματίζεται. Βάλτε σακούλες με παγάκια ή βρεγμένες πετσέτες στο κεφάλι του, το λαιμό και το στήθος του, και ρίξτε δροσερό (όχι παγωμένο) νερό πάνω του. Δώστε του να πιει μικρές ποσότητες δροσερού νερού ή να γλείψει παγάκια. Πηγαίνετέ το στον κτηνίατρο.

Να είστε έτοιμοι για τα μπλακάουτ

Προτού το κύμα καύσωνα προκαλέσει μπλακάουτ, προετοιμάστε ένα σχέδιο για να μείνετε, εσείς και τα κατοικίδιά σας, ασφαλείς από θερμοπληξίες και λοιπά σχετικά με τη ζέστη προβλήματα.