Μια από τις δαρβινικές θεωρίες-κλειδιά αναφορικά με την καταγωγή της ζωής στη Γη προκαλεί μια νέα έρευνα, επιφέροντας τριγμούς στο οικοδόμημα της επιστήμης.

Ο αιρετικός στην εποχή του φυσιοδίφης υπαινίχθηκε πως η ζωή εμφανίστηκε πρώτα σε ρηχά σώματα νερού.

Οι ερευνητές ωστόσο του University College London κατάφεραν να αναδημιουργήσουν πρωτοκύτταρα σε ζεστό αλκαλικό θαλασσινό νερό, σαν αυτό που υπάρχει κοντά σε υποθαλάσσιες υδροθερμικές πηγές, υποδεικνύοντας πως η ζωή ξεκίνησε μάλιστα στα βαθύτερα στρώματα του νερού παρά στα πιο ρηχά.

«Υπάρχουν πολλαπλές ανταγωνιστικές θεωρίες για το πού ξεκίνησε η ζωή. Οι υδροθερμικές πηγές στα βαθιά νερά είναι μεταξύ των πιο πολλά υποσχόμενων περιοχών για την έναρξη της ζωής, και τα δικά μας ευρήματα επαληθεύουν αυτή τη θεωρία με συμπαγή πειραματικά ευρήματα», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης Nick Lane.

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Ecology & Evolution», οι συγγραφείς ισχυρίζονται πως η ύπαρξη ζέστης, αλατιού και αλκαλικότητας όχι μόνο δεν περιόρισε την ανάπτυξη των πρωτοκυττάρων, αλλά τη διευκόλυνε.

«Στα πειράματά μας, δημιουργήσαμε ένα από τα βασικότερα συστατικά της ζωής κάτω από συνθήκες που είναι πιο κοντά στα αρχαία περιβάλλοντα από κάθε άλλη εργαστηριακή μελέτη. Συνεχίζουμε να μην ξέρουμε πού σχηματίστηκε η ζωή, αλλά η μελέτη μας δείχνει πως δεν μπορείς να αποκλείσεις την πιθανότητα των υποθαλάσσιων υδροθερμικών πηγών»…