Μεγάλο τουρνουά σέρφινγκ στην Αυστραλία ματαιώθηκε έπειτα από δύο επιθέσεις από καρχαρίες στην περιοχή της διεξαγωγής του.

Η διοργανώτρια World Surf League (WSL) ανακοίνωσε τη ματαίωση των τελευταίων ημερών του Margaret River Pro στη Δυτική Αυστραλία για λόγους ασφαλείας.

Τη Δευτέρα, δύο σέρφερ σε δύο διαφορετικά περιστατικά δέχθηκαν επίθεση από καρχαρίες στο Gracetown, σε απόσταση περίπου 6 χιλιομέτρων από το σημείο διεξαγωγής του τουρνουά.

Ο πρώτος τραυματίστηκε σοβαρά στα πόδια και ο δεύτερος ελαφρά στον μηρό.

Μετά την πρώτη επίθεση, το τουρνουά έπαυσε για μία ώρα. Ωστόσο οι διοργανωτές διαπίστωσαν πως «επιθετικοί καρχαρίες» παρέμεναν στην περιοχή και την Τετάρτη, πιθανώς λόγω της παρουσίας φαλαινών.

«Οι συνθήκες είναι πολύ ασυνήθιστες και ανησυχητικές και αποφασίσαμε πως ο αυξημένος κίνδυνος κατά τη διάρκεια του Margaret River Pro πέρασε το όριο του αποδεκτού» δήλωσε η επικεφαλής της διοργάνωσης Sophie Goldschmidt.  «Ύψιστη προτεραιότητα είναι η ασφάλεια, αυτό δεν μπορεί να μείνει μόνο στα λόγια ούτε να υπονομευτεί».

Ανησυχίες εξέφρασαν και ορισμένοι από τους διαγωνιζόμενους. «Δύο επιθέσεις σε λιγότερο από 24 ώρες μόνο λίγα χιλιόμετρα από το σημείο της διοργάνωσης» έγραψε στο Instagram ο Βραζιλιάνος Italo Ferreira. «Πολύ επικίνδυνο, δεν νομίζετε; Δεν είναι προτεραιότητα η ασφάλεια των αθλητών;».

«Δεν νιώθω ασφαλής να προπονούμαι και να διαγωνίζομαι σε ένα τέτοιο μέρος, κάθε στιγμή μπορεί να συμβεί κάτι σε έναν από εμάς» έγραψε ο επίσης Βραζιλιάνος σέρφερ Gabriel Medina. Όπως υπενθυμίζει το BBC, ο Medina είχε έρθει τετ-α-τετ με έναν καρχαρία στη διάρκεια διαγωνισμού πέρσι στη Νότια Αφρική, και είχε αναγκαστεί, με τον Αυστραλό σέρφερ Mick Fanning να απομακρυνθεί από το νερό.

Ο άνδρας που δέχθηκε την πρώτη επίθεση υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και εκτιμάται πως η επίθεση που δέχθηκε ήταν από μεγάλο λευκό καρχαρία. Ο 37χρονος κατάφερε να γλιτώσει από τον καρχαρία και, με τη βοήθεια άλλων σέρφερ, να φτάσει στην ακτή.

Ο άνδρας που δέχθηκε τη δεύτερη επίθεση είχε μπει στη θάλασσα σε κοντινή παραλία, παρόλο που οι αρχές την είχαν κλείσει. Του παρασχέθηκαν επί τόπου οι πρώτες βοήθειες για τον ελαφρύ τραυματισμό του.

Κανονικά η διοργάνωση θα ολοκληρωνόταν την Κυριακή.

(φωτογραφία αρχείου)