Αισιόδοξα είναι τα  μηνύματα όσον αφορά στην προσαρμοστικότητα των οργανισμών στην ταχύτατη κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με την κοινή μελέτη Αμερικανών και Ευρωπαίων ερευνητών, ορισμένα είδη θα μπορούσαν να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή με εντυπωσιακή ταχύτητα, αν και στην πορεία θα εμφανίζονταν και σοβαρές παρενέργειες.

Ειδικότερα, στη διάρκεια της τριετούς μελέτης που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες σε συνθήκες εργαστηρίου, το ψάρι γαστερόστεος μπόρεσε να προσαρμοστεί σε μια σχετικά απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας σε διάστημα μόλις τριών γενιών.

Σχολιάζοντας τα συγκεκριμένα ευρήματα, o δρ Ρόουαν Μπάρετ, εξελικτικός γενετιστής του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά, τονίζει χαρακτηριστικά, «Η μελέτη μας είναι η πρώτη που δείχνει πειραματικά ότι ορισμένα είδη στη φύση θα μπορούσαν να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή πολύ γρήγορα».

Σύμφωνα όμως με τον Καναδό επιστήμονα, αυτό το «άλμα» της εξέλιξης συνοδευόταν από μεγάλο τίμημα: έναν υψηλό ρυθμό θνησιμότητας που μείωσε τον πληθυσμό του ψαριού κατά 95% και δυνητικά θα απειλούσε την επιβίωση του είδους στη φύση, «Περίπου το 95% του πληθυσμού των ψαριών απεβίωσε στη διάρκεια των τριών ετών της εξέλιξης, και μόνο το 5% ανέπτυξε ανθεκτικότητα στο κρύο. Οι συνέπειες από την απώλεια του 95% του πληθυσμού θα μπορούσαν να είναι
καταστροφικές, καθώς το 5% που απομένει ίσως δεν είναι αρκετό για τη
διατήρηση του πληθυσμού», επισήμανε ο δρ Μπάρετ.