Το ρινοδέλφινο (Tursiops trunatus) συνυπάρχει με δύο ακόμη πληθυσμούς στον Κορινθιακό Κόλπο μαζί με τα κοινά δελφίνια (Delphious delphis) και τα ζωνοδέλφινα (Stenella coeruleoabla).

Και οι τρεις πληθυσμοί προστατεύονται από ευρωπαϊκή οδηγία και, όπως αναφέρει σε έγγραφό της που διαβιβάστηκε στη Βουλή, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη.

Το υπουργείο συνεργάζεται με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών για τον προσδιορισμό των γνωστών θαλάσσιων περιοχών με πληθυσμούς ρινοδέλφινου, με στόχο την αξιολόγηση της ένταξης τους στο Δίκτυο Natura 2000. Στο πλαίσιο αυτό ενδεχομένως να εξεταστεί και η περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου στον οποία συναντάται το ρινοδέλφινο.

Το έγγραφο της κας Μπιρμπίλη διαβιβάστηκε στη Βουλή για τα περιβαλλοντικά προβλήματα στον Κορινθιακό Κόλπο, λόγω της υψηλής συγκέντρωσης αποβλήτων στον Κόλπο που απειλούν την ισορροπία της περιοχής και μετατρέπουν τον Κορινθιακό σε παγίδα θανάτου για δεκάδες δελφίνια.

Σε απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Μ. Γιαννάκη, η κα Μπιρμπίλη υπενθυμίζει ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2008, για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της βιομηχανίας «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ Α.Ε.» στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, έχει προβλεφθεί η διακοπή της απόθεσης καταλοίπων βωξίτη στη θάλασσα, ούτως ώστε μέχρι το τέλος του 2011 να έχει μηδενιστεί.

Η υπουργός υπενθυμίζει ότι έχουν κατασκευαστεί και λειτουργούν εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.

Στο έγγραφο αναφέρεται επιπλέον ότι η Ειδική Γραμματεία Υδάτων απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοιχεία από τα οποία προκύπτουν ότι ο Κορινθιακός Κόλπος, ως υδάτινο σώμα, βρίσκεται σε καλή κατάσταση, με εξαίρεση τον Όρμο Ιτέας και τον Όρμο Αντίκυρας που βρίσκονται σε μέτρια Κατάσταση και σε κίνδυνο μη εκπλήρωσης του περιβαλλοντικού στόχου της οδηγίας για καλή οικολογική κατάσταση.

Όπως αναφέρει η κα Μπιρμπίλη οι αποτιμήσεις αυτές θα ληφθούν υπόψη στην εκπόνηση των Σχεδίων Διαχείρισης των Υδατικών Διαμερισμάτων της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Αττικής, Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος υλοποιεί Πρόγραμμα Ελέγχου της Ποιότητας των Νερών Κολύμβησης της χώρας, σύμφωνα με το οποίο στον Κορινθιακό Κόλπο παρακολουθούνται συστηματικά 22 σημεία και η ποιότητα των νερών είναι άριστη, ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις της νέας Οδηγίας 2006/7/ΕΚ.