Στο Βιολογικό Καθαρισμό της Λάρισας «πνίγηκαν» πολιτικές σκοπιμότητες, οι οποίες επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν με κατευθυνόμενες επιθέσεις τα μείζονα περιβαλλοντικά προβλήματα, τα οποία ταλαιπωρούν την ανασύσταση της λίμνης Κάρλας.

Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, μετά από επιθεώρηση στη λίμνη, απενοχοποίησαν τον Βιολογικό Καθαρισμό Λάρισας ως υπαίτιο για τη ρύπανση της Κάρλας και επανέφεραν στο προσκήνιο τα πραγματικά «αγκάθια» που πρέπει άμεσα να κοπούν.

Όταν κατά κοπάδια τα νεκρά ψάρια ξεβράζονταν στην επιφάνεια της λίμνης -θέμα που αποκάλυπτε ο «Ταχυδρόμος» με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα- και επιστήμονες έκρουαν καμπανάκι κινδύνου για τοξικότητα, οι αρμόδιοι σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο είχαν τηρήσει τουλάχιστον ύποπτη σιγή.

Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής ξεδιπλώθηκαν τα κύρια αίτια του περιβαλλοντικού προβλήματος, μεταξύ αυτών τα επιβαρυμένα νερά του Πηνειού και επιβεβαιώθηκε η αυξημένη συγκέντρωση κυανοβακτηρίου, που είναι τοξικό στα νερά της Κάρλας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα και με την Ειδική Γραμματέα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος από την πρώτη εκτίμηση των στοιχείων της επιθεώρησης που πραγματοποιήθηκε στην Κάρλα προκύπτουν οι εξής διαπιστώσεις:

Για τον Πηνειό

Ο χαρακτηρισμός του ποταμού χαρακτηρίζεται (απόφαση Νομάρχη 1988) ως κατάλληλος για άρδευση, γεγονός που έχει άμεση επίπτωση στην ποσότητα και την ποιότητα των υδάτων του. Είναι αναγκαίο να αλλάξει ο χαρακτηρισμός του ποταμού και να αναβαθμισθεί θεσμικά η ποιότητα του νερού.

Για τη λίμνη Κάρλα

* Οι ποσότητες νερού που οδηγούνται στην Κάρλα συναντούν νιτρικά που διοχετεύονται στη λίμνη.

* Δεν έχουν γίνει συστηματικές δειγματοληψίες.

* Από αναλύσεις πανεπιστημίων προκύπτει αυξημένη συγκέντρωση κυανοβακτηρίου που είναι τοξικό. Κάτι που παρατηρείται αντίστοιχα και στην λίμνη της Καστοριάς. Η αύξηση της συγκέντρωσης του κυανοβακτηρίου οφείλεται στα αυξημένα επίπεδα φωσφόρου και αζώτου. Το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι αναστρέψιμο με την άμεση εφαρμογή μέτρων.

* Ο Βιολογικός Καθαρισμός Λάρισας λειτουργεί από το Δεκέμβριο του 2010. Η έξοδός του βρίσκεται πριν από το αντλιοστάσιο (130 μέτρα). Το αντλιοστάσιο μεταφέρει νερό στην Κάρλα μέσω της πεδινής περιοχής – αντλεί νερό από τον Πηνειό – και το ρίχνει σε ανοικτό αυλάκι διανύοντας διαδρομή 40 περίπου χιλιομέτρων (γεωργική γη, πολλές μεγάλες κτηνοτροφικές δραστηριότητες κατάντι της εξόδου του ΒΙΟΚΑ). Οι μετρήσεις των υπηρεσιών βρίσκουν ορθή τη λειτουργία του. Παρ’ όλα αυτά όμως θα πρέπει να δρομολογηθεί τεχνική τροποποίηση ώστε η έξοδος του ΒΙΟΚΑ να γίνεται κατάντη του αντλιοστασίου.

* Δεν έχει εφαρμοσθεί η ΕΠΟ του 2000 (για Κάρλα) ως προς τη σύσταση Γραφείου Κάρλας με ειδική αρμοδιότητα τη διαχείριση της υδρολογικής λεκάνης Κάρλας, τη σύνδεση με Εθνική Τράπεζα Υδρολογεωλογικής & Μετεωρολογικής Πληροφορίας, το Ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης υδάτινων πόρων, τη συστηματική παρακολούθηση ποιοτικής και ποσοτικής ποιότητας επιφανειακών και υπόγειων υδάτων.

* Στην περιοχή της τάφρου υπάρχουν δραστηριότητες που δεν παράγουν υγρά απόβλητα. Ωστόσο γίνεται εντατική άντληση για άρδευση από αγρότες της περιοχής.

* Ανατολικά του αναχώματος που περικλείει τον Ταμιευτήρα υπάρχουν πολλές κτηνοτροφικές δραστηριότητες που πρέπει να απομακρυνθούν.

* Διαπιστώθηκε η ύπαρξη αγωγού από στρατιωτική μονάδα που καταλήγει σε τάφρο προς τη λίμνη Κάρλα.

* Στο παρελθόν τα πρόστιμα για περιβαλλοντικές παραβάσεις που καταλογίσθηκαν από Νομάρχες ήταν πολύ χαμηλά. Σήμερα για το ίδιο θέμα οι Επιθεωρητές καταλογίζουν υπερπολλαπλάσια πρόστιμα.