Οι φυτοϋγειονομικοί ελεγκτές που πραγματοποιούσαν ελέγχους για τυχόν προσβολή του φοινικόδασους στο Βάι Λασιθίου, από το κόκκινο σκαθάρι μετατέθηκαν εξαιτίας του Καλλικράτη!

Το σκαθάρι καταστρέφει με ταχείς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια τα φοινικόδεντρα της Κρήτης με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη περιοχή, μοναδικού φυσικού κάλλους, να έχει μείνει ουσιαστικά απροστάτευτη.

Αυτό γνωστοποίησε ο εντομολόγος του Ινστιτούτου Προστασίας Φυτών Ηρακλείου του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) Μανώλης Ροδιτάκης. O ίδιος τόνισε ότι «το φοινικόδασος είναι ένα από τα κύρια μελήματά μας και ειδικά της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου. Γνωρίζω ότι όλη η “μάχη” δίνεται στην ακριανή ζώνη, στα όρια Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας, για να μην επεκταθεί πέραν αυτής. Κάνουν φοβερή προσπάθεια εκεί οι συνάδελφοι για να καταστρέφουν οποιαδήποτε νέα προσβολή, με συντονισμένες ενέργειες και με συνεργείο που έχουν στη διάθεσή τους με έξοδα της Περιφερειακής Ενότητας. Στο Βάι, όπως γνωρίζετε, υπήρχε ένα κρούσμα πριν από έξι μήνες, το οποίο -όπως αποδείχθηκε- δεν ήταν ζωντανή προσβολή, κάτι που φαίνεται ότι ήταν περιστασιακό και αυτή τη στιγμή, έξι μήνες μετά, δεν έχει βρεθεί τίποτα περισσότερο. Άρα, η περιοχή όντως ήταν καθαρή προσβολής και παραμένει».

Ο κ. Ροδιτάκης γνωστοποίησε ότι «το μόνο πρόβλημα, όμως, είναι ότι λόγω του Καλλικράτη έχουν γίνει μετακινήσεις υπαλλήλων σε Δήμους. Οι υπάλληλοι αυτοί ήταν φυτοϋγειονομικοί ελεγκτές. Έτσι, οι φυτοϋγειονομικοί ελεγκτές της Σητείας, που ήταν κρίσιμοι για εμάς, δεν λειτουργούν πλέον δεν υπάρχει, δηλαδή, κάποιος άνθρωπος εκεί. Στο Βάι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει φυτοϋγειονομικός ελεγκτής, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει άνθρωπος, ο οποίος θα μπορεί να τοποθετεί παγίδες ή να κάνει μακροσκοπικούς ελέγχους, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία και τις σχετικές οδηγίες. Αυτό σημαίνει ότι εμείς, σαν επίσημο Εργαστήριο, δεν έχουμε εικόνα για το τι συμβαίνει στο Βάι αυτή τη στιγμή και δεν θα έχουμε άμεσα», υπογράμμισε ο κ. Ροδιτάκης.

Μάλιστα τόνισε ότι πλέον, σε αντίθεση με το σχετικά πρόσφατο παρελθόν, υπάρχει η δυνατότητα θεραπείας των φοινικόδεντρων που έχουν προσβληθεί από το κόκκινο σκαθάρι και η προσβολή αυτή είναι σε αρχικό στάδιο.

Πηγή: digitalcrete.gr