Η λύσσα έχει πιθανότατα εξαφανιστεί στη χώρα μας αφού για περισσότερα από 50 χρόνια δεν έχει αναφερθεί κάποιο περιστατικό όμως είναι 100% θανάσιμη για τους ανθρώπους. Φυσικά η μόνη πρόληψη είναι ο αντιλυσσικός εμβολιασμός του σκύλου και της γάτας. Αλλά αυτό προστατεύει μόνο τα ζώα! Κανείς δεν λαμβάνει μέτρα για την προστασία των ανθρώπων ακόμα και στις ΗΠΑ. Ούτε οι κτηνίατροι ή οι υπάλληλοι σε κτηνιατρεία, δεν έχουν καμία ασφάλεια για την περίπτωση που βρεθεί ένα λυσσασμένο ζώο.

Υπάρχει αντιλυσσικό εμβόλιο για τον άνθρωπο αλλά είναι απαγορευτικά ακριβό, υπάρχει συχνά έλλειψη και δεν καλύπτεται από την ασφάλεια, λέει κτηνίατρος στις ΗΠΑ. Ο δε εμβολιασμός μετά την έκθεση σε λύσσα είναι ακόμα πιο ακριβός.

Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κατέγραψε 4 περιπτώσεις ανθρώπων το 2009 που έπαθαν λύσσα και 6.690 ζώα, σε 49 περιοχές.

Σε μία έρευνα του 2008 βρέθηκε ότι λιγότερο από 25% των κτηνιάτρων στις ΗΠΑ έπαιρναν κάποιο μέτρο κατά της λύσσας.

Ο αντιλυσσικός εμβολιασμός των ζώων είναι υποχρεωτικός και στη χώρα μας και σε κάθε περίπτωση δαγκώματος από το σκύλο μας ή για ταξίδι με ΜΜΜ θα ζητηθεί το βιβλιάριο και το αποδεικτικό εμβολιασμού κατά της λύσσας.

Ο αντιλυσσικός εμβολιασμός γίνεται μία φορά το χρόνο αν και πολλά εμβόλια δίνουν μεγαλύτερο χρόνο προστασίας ενώ υπάρχει και η άποψη ότι μετά από κάποια χρόνια εμβολιασμού (συνήθως 10) ο σκύλος αποκτά ανοσία και δεν χρειάζεται επανάληψη των εμβολίων.

Όσο για τη λανθασμένη άποψη μερικών κυνηγών ότι τα αντιλυσσικά εμβόλια επηρεάζουν την όσφρηση του σκύλου, αυτό είναι κάτι που είχε παρατηρηθεί μόνο με παλιότερα εμβόλια και οι κτηνίατροι επιβεβαιώνουνότι αυτό δεν ισχύει πλέον με τα σύγχρονα εμβόλια.

Ο αντιλυσσικός εμβολιασμός γίνεται στα κουτάβια άνω των 2 μηνών εφόσον έχουν ολοκληρώσει τα πρώτα ε μβόλια που πρέπει να κάνουν και κατάλληλος για να φτιάξει πρόγραμμα εμβολιασμού είναι μόνο ο κτηνίατρος.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης λύσσας σε ζώα, άγρια ή κατοικίδια.

Πηγή: adespoto.gr