Η συνάντηση των εκπροσώπων των αρμόδιων υπουργείων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα, με στόχο τη βελτίωση των επιδόσεων της χώρας μας σχετικά με την εφαρμογή του κοινοτικού περιβαλλοντικού Δικαίου και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν διαπιστωθεί διεξήχθη σε καλό κλίμα.

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοινώθηκε ακόμη ότι εξετάστηκαν και θέματα που απασχολούν χρόνια την Ελλάδα, για κάποια από οποία έχει καταδικαστεί ήδη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Αναλυτικά, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, τη διαχείριση των αστικών λυμάτων, καθώς και θέματα προστασίας της φύσης.

Ύστερα από ερωτήματα που τέθηκαν από τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσιάστηκαν οι πρωτοβουλίες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί από ελληνικής πλευράς σε ευαίσθητους περιβαλλοντικούς τομείς και καταδείχθηκε η πρόοδος που συντελέστηκε και που συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό για την ουσιαστική αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε την πρόοδο, αλλά ζήτησε συμπληρωματικά στοιχεία για θέματα που εκκρεμούν. Ένα από αυτά, για το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί σημαντική προσπάθεια, είναι η οριστική επίλυση της κακής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, εξαλείφοντας τις χωματερές και προωθώντας παράλληλα τόσο την ορθή λειτουργία των ΧΥΤΑ, όσο και την κατασκευή των λοιπών έργων υποδομής. Επισημάνθηκε επίσης η ανάγκη να συνεχισθεί η προσπάθεια για την ολοκλήρωση των έργων διαχείρισης των αστικών λυμάτων ιδιαίτερα στην Αττική.

Πάντως, βάσει των στοιχείων που τηρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις υποθέσεις που εκκρεμούν στον τομέα του περιβάλλοντος, η χώρα μας κατέχει την τρίτη χειρότερη θέση στον πίνακα επιδόσεων εφαρμογής του περιβαλλοντικού δικαίου ανάμεσα στα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Η πολιτική και η υπηρεσιακή ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, ωστόσο εξέφρασε την πρόθεση και το ενδιαφέρον της για την επίλυση των προβλημάτων εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.