Πριν από τρία χρόνια, η κυκλοφορία της ταινίας «Ghostbusters: Legacy» έδωσε τα ηνία των θρυλικών Ghostbusters σε µία νέα γενιά δηµιουργών.

Τώρα, η ιστορία συνεχίζεται καθώς οι Ghostbusters επιστρέφουν στα παλιά τους ληµέρια για να αντιµετωπίσουν ακόµα πιο τροµαχτικές και ξεκαρδιστικές απειλές στην ταινία «Ghostbusters: Η αυτοκρατορία του πάγου» που κάνει πρεμιέρα στους κινηµατογράφους στις 11 Απριλίου από τη Feelgood.

Η υπόθεση

Η οικογένεια Spengler επιστρέφει εκεί που ξεκίνησαν όλα– στον χαρακτηριστικό πυροσβεστικό σταθµό της Νέας Υόρκης – για να συνεργαστεί µε τους αυθεντικούς Ghostbusters, που έχουν δηµιουργήσει ένα άκρως απόρρητο εργαστήριο ώστε να «απογειώσουν» την επιχείρηση κυνηγιού φαντασµάτων. Όταν, όµως, η ανακάλυψη ενός αρχαίου αντικειµένου απελευθερώσει µία ορδή φαντασµάτων που σκορπά τον τρόµο παντού, νέοι και παλιοί Ghostbusters συνεργάζονται για να προστατέψουν την πόλη τους και τον κόσµο από µια δεύτερη εποχή των παγετώνων.

Η τελευταία συμβουλή του Ivan Reitman στη νέα γενιά

Για τον Jason Reitman, η εµπλοκή µε το franchise των Ghostbusters ήταν µία οικογενειακή υπόθεση. «Μία από τις πιο σπουδαίες εµπειρίες της ζωής µου ήταν η δηµιουργία της ταινίας «Ghostbusters: Legacy» µε τον πατέρα µου, να κάθοµαι δίπλα του στο σετ, να πηγαίνω στις πρώτες προβολές µαζί του, να κάνουµε την προώθηση της ταινίας σε όλο τον κόσµο, να στέκοµαι µπροστά στο κοινό µε τον πατέρα µου και να τους λέω “κυρίες και κύριοι, ο Ivan Reitman”», λέει. Και συμπληρώνει: «Τους έβλεπε να σηκώνονται πανηγυρικά και µετά έκλαιγε από συγκίνηση. Ήταν η εµπειρία µιας ζωής. Ήταν τέλειο και µε έκανε να νιώθω ότι ήµουν µέλος της οικογένειας των Ghostbusters».

Λίγους µήνες µετά την κυκλοφορία της προηγούµενης ταινίας, ο σκηνοθέτης των θρυλικών ταινιών, Ivan Reitman έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας µία ασύγκριτη κληρονοµιά κωµωδίας και κυνηγιού φαντασµάτων. Ωστόσο, πριν πεθάνει, έδωσε µία τελευταία συµβουλή στην επόµενη γενιά. «Καθίσαµε µε τον µπαµπά µου και αρχίσαµε να του λέµε όλες τις ιδέες για την επόµενη ταινία Ghostbusters», θυµάται ο Jason Reitman, ο οποίος συνυπογραφει το σενάριο της νέας ταινίας. «Του τις είπαµε όλες, και η τελευταία ιστορία που του διηγήθηκα είναι η ιστορία της αυτοκρατορίας του πάγου, µία νέα περιπέτεια που µεταφέρει τους Ghostbusters πίσω στο Μανχάταν».

Ο Dan Aykroyd, που επιστρέφει στον ρόλο του Ray Stantz, λέει: «Με εντυπωσίασε ο τρόπος που ο Jason και ο Gil έχουν συνεχίσει την ιστορία κρατώντας το DNA από το 1984. Τελικά, πρόκειται για συνηθισµένους τύπους -και τώρα, µία συνηθισµένη οικογένεια- που κάνουν πλάκα και πειράζει ο ένας τον άλλον, αλλά σώζουν τον κόσµο από τροµαχτικές απειλές, τις οποίες παίρνουν στα σοβαρά. Μου αρέσει αυτός ο συνδυασµός στη µεγάλη οθόνη».

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ταινία

Όπως συµβαίνει µε όλες τις ταινίες του franchise, το καινούριο κεφάλαιο απευθύνεται σε θεατές που δεν έχουν δει καµία ταινία Ghostbusters, ενώ ικανοποιεί τους φανατικούς θαυµαστές που έχουν δει όλες τις ταινίες ήδη από το 1984.

Η ταινία «Legacy» τελείωσε µε τους Ghostbusters στον πυροσβεστικό σταθµό όπου ξεκίνησαν όλα. Εκεί ξεκινάει και η νέα ταινία. Δεν είναι εύκολο το µέρος που µεγαλώνεις και ζεις να είναι και ο χώρος
εργασίας σου. «Κοµµάτι της έντασης είναι η σχέση ανάµεσα στη δουλειά και τη ζωή, η προσπάθεια να βρεθεί η ισορροπία», λέει ο σκηνοθέτης, Gil Kenan.

Η σχέση του Podcast µε τον Ray Stantz έχει εξελιχθεί καθώς αποφασισµένος να σύρει τον Ray στον σύγχρονο τρόπο ζωής, ο Podcast κάνει µία online εκποµπή µε τον Stantz, όπου καθηµερινά αντικείµενα περνάνε από το φίλτρο τους για να κριθεί αν είναι στοιχειωµένα η όχι.

Στη Νέα Υόρκη, οι Ghostbusters συναντούν νέους χαρακτήρες που κατέχουν απαντήσεις για τη νέα απειλή που αντιµετωπίζει η πόλη. Στο επίκεντρο της ιστορίας είναι ο Nadeem, ένας χασοµέρης που πουλάει το τελευταίο αντικείµενο της γιαγιάς του για πενταροδεκάρες. Πρόκειται για µία µπρούτζινη σφαίρα που τελικά είναι µία αρχαία φυλακή που κρατούσε αιχµάλωτο τον τροµαχτικό δαίµονα Garraka.

Η θρυλική δύναµη του Garraka είναι η φονική παγωµάρα, καθώς κυριολεκτικά τροµάζει και παγώνει τους ανθρώπους. Δεν µιλάµε για τα συνηθισµένα κρυοπαγήµατα, αλλά για την κρυσταλλοποίηση όλου του σώµατος που κατόπιν διαλύεται σε µικρά θραύσµατα. Ο Garraka µπορεί να παγώσει τη γη και ό,τι κινείται πάνω της. Για να πάψει η απειλή, αποδεικνύεται ότι µόνο ο Nadeem έχει αυτό που χρειάζεται, αν µπορέσει να συγκεντρωθεί σε κάτι χρήσιµο για µία και µόνη φορά στη ζωή του. Τον ρόλο υποδύεται ο Kumail Nanjiani. «Το ωραίο µε τον Nadeem είναι ότι ενσαρκώνει ό,τι κάνει τους Ghostbusters ξεχωριστούς», λέει. «Είναι χασοµέρης. Κανείς δεν τον υπολογίζει. Και είναι ο µοναδικός που µπορεί να τα βάλει µε αυτόν τον τροµερό δαίµονα. Αυτό µου αρέσει, ότι είναι ένας πολύ κανονικός χαρακτήρας… κάποιοι θα τον πούνε και ρεµάλι και ενώ δεν του αρέσει, δεν µπορεί να το αρνηθεί. Και ξαφνικά, πρέπει να νικήσει αυτόν τον τεράστιο δαίµονα».

Σε ό,τι αφορά τους αρχικούς Ghostbusters, ο Winston Zeddemore έχει ιδρύσει το νέο ερευνητικό κέντρο µεταφυσικής δραστηριότητας. Ο Ray Stantz έχει ακόµα το αποκρυφιστικό του βιβλιοπωλείο και έχει προσλάβει τον Podcast για να τον µεταφέρει στη νέα εποχή ως YouTube influencer. Η Janine Melnitz θα έχει πάντα ένα σπίτι στον πυροσβεστικό σταθµό. Και ο Peter Venkman… Λοιπόν, κανείς δεν ξέρει τα σχέδια του. Ακούγεται ότι αν θέλει κάποιος να τον βρει, αφήνει µήνυµα σε έναν τηλεφωνητή κάπου…

Ο Bill Murray λέει ότι ενθουσιάστηκε µε την επιστροφή του στις ταινίες Ghostbusters, όχι µόνο γιατί απολαµβάνει τον ρόλο και την κωµωδία, αλλά και γιατί βρέθηκε ξανά µε ανθρώπους που ξέρει εδώ και δεκαετίες. «Η οικογένεια, για εµένα, δεν είναι αυτό που πίστευα στα οχτώ µου», λέει. «Τώρα σηµαίνει κάτι τελείως διαφορετικό. Καθώς προσπαθούµε να σώσουµε τον κόσµο από αυτά τα φαντάσµατα, παίζουµε µαζί και συνεργαζόµαστε», προσθέτει ο Χολιγουντιανός σταρ.

Όλοι οι χαρακτήρες πρέπει να αντιµετωπίσουν το γεγονός ότι οι ζωές τους έχουν αλλάξει. «Σε αυτή τη φάση, ο Ray στηρίζεται στον Winston», λέει ο Aykroyd. «Έχει ακόµα το βιβλιοπωλείο του, το ενοίκιο όµως το πληρώνει ο παλιός του φίλος και λαχταράει να κυνηγήσει φαντάσµατα ξανά, αλλά δεν είναι αυτό το πεπρωµένο του. Τρέφει γλυκόπικρα συναισθήµατα γύρω από αυτό».

Γνωρίζοντας τα φαντάσματα της ταινίας

Ο Δράκος Υπονόµων (Sewer Dragon): Στη σύγχρονη Νέα Υόρκη, ο Sewer Dragon, ένα αστραφτερό µπλε φάντασµα µε µακριά ουρά, έχει το µέγεθος ενός λεωφορείου.
Ο Γλίτσας (Slimer): Έχοντας ξεφύγει από τους Ghostbusters το 1984, o Slimer µένει ακόµα στη Νέα Υόρκη και έχει κάνει τη φωλιά του στη σοφίτα του πυροσβεστικού σταθµού.
Το Φάντασµα της Βιβλιοθήκης: Επέστρεψε! Και ο Ray έρχεται αντιµέτωπος ξανά µε το φάντασµα της βιβλιοθήκης στους διαδρόµους του κτιρίου.
Οι Ζαχαρωτούληδες (Mini-Puſts): Ο Ray Stantz δεν µπορούσε να αφήσει τα Mini-Puſts πίσω όταν επέστρεψε στη Νέα Υόρκη, οπότε έφερε µερικά µαζί του. Αλλά τα πονηρά ζαχαρωτά πολλαπλασιάζονται και βρίσκονται σε κάθε γωνία του υπογείου βιβλιοπωλείου Ray.
Ο Φώσφορος (Phosphor): Ο Phosphor είναι ένα εντυπωσιακό, υπεριώδες φάντασµα που µοιάζει να αιωρείται ήρεµα µε τα κυµατιστά του πλοκάµια. Κατοικεί στο ερευνητικό κέντρο µεταφυσικής δραστηριότητας και είναι αντικείµενο µελέτης της κορυφαίας επιστηµονικής οµάδας του Winston Zeddemore

Μέλοντι (Melody): Η Melody πέθανε πριν χρόνια σε µία πυρκαγιά και είναι εγκλωβισµένη σε αυτή τη διάσταση… αλλά γίνεται φίλη µε την Phoebe.
Ο Νοµέας (Possessor Ghost): Είναι ένα πονηρό στοιχειό. Κινείται από αντικείµενο σε αντικείµενο, καταλαµβάνει τα πάντα καθώς πηγαίνει από µία καρέκλα σε µία ηλεκτρική σκούπα και φτάνει µέχρι τα πέτρινα λιοντάρια που φυλάνε τις σκάλες της βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης. Σύµφωνα µε τον Ray Stantz, ο Possessor είναι εξαιρετικά επικίνδυνος και άπιαστος.
Ο Εµετούλης (Pukey): Αυτός ο χαριτωµένος τύπος µοιάζει µε πατάτα, αλλά όταν ανοίγει τα σαγόνια του, θέλει πολλή προσοχή!
Ο Γκαράκα (Garraka): Είναι ένας θεός-φάντασµα, ο αρχηγός των απέθαντων. Χιλιάδες χρόνια πριν, µία προφητεία έλεγε ότι ο Garraka θα εξολόθρευε την ανθρωπότητα µε το φονικό ψύχος, την ικανότητα να σκοτώνει µόνο µε τον φόβο που προκαλεί. Αυτός ο αποτρόπαιος, απειλητικός, σκοτεινός θεός µε κέρατα και ρουφηγµένα µάγουλα έχει επιστρέψει στη Νέα Υόρκη για να σχηµατίσει µία ορδή φαντασµάτων και ξέρει πού µπορεί να βρει µερικά.