Με παρουσία κοινού στον Πολυχώρο Πολιτισμού ΑΘΗΝΑΪΣ στον Βοτανικό, υποδέχεται την καλοκαιρινή περίοδο o Οίκος ΒΕΡΓΟΣ με την καθιερωμένη δημοπρασία Νεοελληνικής Ζωγραφικής και Γλυπτικής, Ιστορικών, Φιλελληνικών και Λαϊκών Αντικειμένων, την Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021 και ώρα 6.30 μ.μ. Στην τριήμερη έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο (14-16 Ιουνίου) το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει έργα κορυφαίων Ελλήνων ζωγράφων όπως και σπάνια αντικείμενα εξαιρετικού φιλελληνικού ενδιαφέροντος.

Στην  κατηγορία Νεοελληνικής Ζωγραφικής και Γλυπτικής  περιλαμβάνονται έργα μερικών από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής εικαστικής σκηνής όπως Α. Ακριθάκης, Γ. Βασιλείου, Γ. Γαΐτης, Α. Γεραλής, Ν. Χ. Γκίκας, Δ. Διαμαντόπουλος, Ν. Εγγονόπουλος, Γ. Ιακωβίδης, Ν. Κεσσανλής, Κ. Μαλέας, Δ. Μυταράς, Ν. Παπαλουκάς, Κ. Παρθένης, Γ. Σπυρόπουλος, Σ. Σορόγκας, Π. Τέτσης, Γ. Τσαρούχης, Θ. Τσίγκος, Κ. Τσόκλης, Α. Φασιανός, Γ. Ψυχοπαίδης και πολλοί άλλοι. 

Με μία ευρεία συλλογή εξαιρετικά σπάνιων αντικειμένων, το δεύτερο μέρος της δημοπρασίας αποτελεί έναν φόρο τιμής στην Ελληνική Επανάσταση και το φιλελληνικό κίνημα που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια αυτής σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική, συνεισφέροντας τόσο υλικά όσο και ηθικά στους σκοπούς της.

Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν το Πορτρέτο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη σχεδιασμένο εκ του φυσικού από τον Γάλλο Pierre Bonirote (1811 – 1891) με τιμή εκτίμησης € 8.000 – 12.000, ένα χειρόγραφο σημείωμα του Αλή πασά (1744 – 1822) με την υπογραφή του προς τον Αθανάσιο Λοιδωρίκη με τιμή εκτίμησης € 4.000 – 6.000 όπως επίσης και η οθωμανική Σπάθη (shamshir) του βασιλιά Όθωνα (μέσα 19ου αιώνα) με τιμή εκτίμησης € 18.000 – 22.000. 

Τέλος, η δημοπρασία της 17ης Ιουνίου θα ολοκληρωθεί με μία ευρεία γκάμα λαογραφικών αντικειμένων. Ρόκες, χαλιά, καλύμματα κρεβατιών, κασέλες αλλά και περίτεχνα είδη που

κοσμούσαν τις λαϊκές φορεσιές, πρόκειται να δημοπρατηθούν, φέρνοντάς μας σε επαφή με την μακρά παράδοση του τόπου μας.

Για περισσότερες πληροφορίες για τους εναλλακτικούς τρόπους συμμετοχής στη δημοπρασία και τη διαδικασία εξέτασης των αντικειμένων, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που ορίζονται από την Πολιτεία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα  vergosauctions.com