Ο Μανώλης Αναστασάκος είναι ένας Έλληνας καλλιτέχνης με διεθνή καριέρα στον κόσμο της Τέχνης, έργα του οποίου μπορεί να συναντήσει κανείς τόσο σε μουσεία σύγχρονης τέχνης εντός και εκτός Ελλάδος, όσο και σε σημαντικές προσωπικές συλλογές.

Με σπουδές στον τομέα των εφαρμοσμένων και καλών τεχνών, την εικαστική θεραπεία και την σκηνοθεσία, έχει καταφέρει να αποσπάσει κρατικές υποτροφίες, καθώς και συμμετοχές σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Κοιμωμένος – Από την σειρά “Ανάμεσα στην σιωπή”

Ως επίκεντρο της εσωτερικής του ανησυχίας, είναι η αναζήτηση της απάντησης πίσω από την τάση των ανθρώπων να μπερδεύουν την ασφάλεια με την ευτυχία και με ποιο τρόπο οι εικαστικές εκφάνσεις της τέχνης μπορούν να αναμορφώσουν την πνευματική δομή του εκάστοτε θεατή, με γνώμονα την αισθητική και την κριτική σκέψη. Κάτι που αντιλαμβάνεται κανείς και μέσα από τα έργα του.

Αν και με τα λεγόμενά του δεν έχει καταλήξει ακόμη κάπου, το μόνο σίγουρο είναι ότι του αρέσει η αναζήτηση.

Βιογραφία ενός ονείρου – Τοιχογραφία στην Αθήνα – Καλλιθέα

Αυτό που σίγουρα τον ενδιαφέρει είναι η τέχνη του δρόμου σε επίπεδο τοιχογραφίας και μεγάλων εικαστικών εγκαταστάσεων στον δημόσιο χώρο. Μάλιστα, αρκετά μνημειακών διαστάσεων έργα του βρίσκονται στον δημόσιο χώρο μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κρατικών συνεργασιών.

Το 2011 διακρίθηκε στον διαγωνισμό της Α.Σ.Κ.Τ και του Υ.Π.Ε.Κ.Α με θέμα «εικαστικές παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο με ζωγραφική επί των τυφλών όψεων κτιρίων της Αθήνας», παίρνοντας, ταυτόχρονα, ενεργό μέρος στην υλοποίηση των έργων.

Μεταξύ των τιμητικών διακρίσεων του Μανώλη Αναστασάκο περιλαμβάνονται:

  • 2010 Artslant . Category: mixed-media. 3rd Showcase Winner. (San Francisco / USA)
  • 2008 2η Διεθνής Bienalle μικρών χαρακτικών. 5ο Βραβειο ( Aiud / Ρουμανία)
  • 2006 Belle Art o6, 1ο Βραβείο στην κατηγορία της ζωγραφικής
  • 2007 Photographica Art “Arte Laguna”, 1ο Βραβειο Gallery Avogadro, (Treviso / Ιταλία)
  • 2005 Voice your ideas-Change the future, 1ο Βραβείο στην κατηγορία Billboard Art.Χώρος τέχνης Bios, Αθήνα
  • 2002-03-05-06 Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ)
Εύθραυστοι κόσμοι – Εγκατάσταση (performance) Γερμανία – Βερολίνο

Έχει συμμετάσχει και εκπροσωπήσει την Ελλάδα με ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική αποσπώντας διεθνή βραβεία και επαίνους για το έργο του.

Αξίζει να αναφερθεί, επίσης, ότι το έργο του έχει προβληθεί και δημοσιευθεί τόσο στον Ελληνικό Τύπο, όσο και στο εξωτερικό, μέσα από εξώφυλλα σε εφημερίδες, αφιερώματα σε ντοκιμαντέρ, συνεργασίες με εκδοτικούς οίκους, συνεντεύξεις και κινηματογραφικές παραγωγές.

Θέατρο Σκιών – Γλυπτική εγκατάσταση (Εθνικό αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών)

Πολυτάλαντος καθώς έχει ενασχοληθεί σε εργαστηριακό επίπεδο με τις τεχνικές της υαλουργίας και ξυλογλυπτικής, έχει μελετήσει και ασχοληθεί με την φωτογραφία, τη σκηνογραφία και την αγιογραφία, σήμερα δραστηριοποιείται ως ζωγράφος, τοιχογράφος, γλύπτης, εικονογράφος, χαράκτης, σκηνοθέτης, σκηνογράφος και επιμελητής εκθέσεων.

Καλλιτεχνικός διευθυντής στο Κέντρο «Βιομιμητισμός Ελλάδος, έρευνας και καινοτομίας», το 2016 ξεκίνησε την συνεργασία του μέσω του «Βιομιμητισμού Ελλάδος» στο καινοτόμο πρόγραμμα της NΑSA «space apps challenge country Greece», ενώ έχει λάβει μέρος στο τμήμα γλυπτικής, ζωγραφικής και σκηνογραφίας στην 28η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004.

Πέρα από τα τοίχοι – Video Mapping (Ενετικά τοίχοι Ηρακλείου Κρήτης)
Πορτρέτο της Κυρίας Ελπίδας – Όνειρα & Συγκρούσεις – Από την σειρά “Κόσμος”
Περήφανος; – Τοιχογραφία στην Κολωνία – Γερμανία
Η σοφία, ο κόσμος και ο άνθρωπος – Τοιχογραφία στην Αθήνα
Ίκαρος – Ζωγραφικός πίνακας – Από την σειρά “Μύθος”
Άτλαντας – Ψηφιακή Εγκατάσταση / ομιλία Tedx – Ηράκλειο / Κρήτη
Έρως – Ζωγραφικός πίνακας – Από την σειρά “Μύθος”
Ίκαρος – Γλυπτό – Από την σειρά “Μύθος”