Άλλο ένα όνειρο ζωής της Αλεξάνδρας Ιωσηφίδη, γίνεται πράξη. Η διάσημη σολίστα του φημισμένου Θεάτρου «Μαριίνσκι», θα εμφανιστεί με δικό της γκαλά-μπαλέτου στην ιστορική πατρίδα.

Έχοντας περιοδεύσει σε όλο τον κόσμο (σε χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ, τη Λ. Αμερική, την Κίνα, την Ιαπωνία κ.ά.), σ’ ένα ατέρμονο ταξίδι στο δρόμο προς την επαγγελματική καταξίωση, οι δύο παραστάσεις που θα δοθούν στην Κω, στις 22 και 24 Ιουλίου, είναι αυτό που επιθυμεί εδώ και πολύ καιρό, όπως λέει, η ομογενής μπαλαρίνα.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ίδια τιμήθηκε το 2009 από τον τότε πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, με τον τίτλο της «Τιμώμενης Καλλιτέχνιδας της Ρωσίας», σε αναγνώριση της προσφοράς της στον τόσο απαιτητικό χώρο του κλασικού μπαλέτου.

«Η ευκαιρία που μου δόθηκε να οργανώσω το γκαλά μου στην Κω, στο πλαίσιο των «Ιπποκρατείων 2012», με την αρωγή του Ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδης», μου έδωσε πολύ μεγάλη χαρά. Είναι κάτι, που χρόνια ονειρεύομαι και ακόμα δεν πιστεύω ότι θα συμβεί», δηλώνει στο ΑΜΠΕ η Αλεξάνδρα Ιωσηφίδη, η οποία σήμερα είναι στην κορυφή της τεχνικής της τελειότητας. «Αυτό που μπορώ να υποσχεθώ, για όσους θα έχουν την ευκαιρία να μας δουν στο φιλόξενο νησί τη Κω, είναι ότι θα απολαύσουν ένα αλησμόνητο θέαμα με τ’ αστέρια των πιο διάσημων μπαλέτων της Αγίας Πετρούπολης. Μαζί με εμένα θα εμφανιστούν η Γιούλια Μαχάλινα, η Ντάρια Παβλένκο, ο Αλεξάντερ Σεργκέγιεφ, ο Ιβάν Σίτνικοφ, ο Αντόν Πλόομ και η Ντάρτια Γιελμακόβα».

Στο μαγευτικό γκαλά, σε φημισμένες χορογραφίες των Πετιπά, Φόκιν, Ζαχάροβ, Γιακομπσόν, Λιφάρ, οι επτά κορυφαίοι Ρώσοι χορευτές του κλασικού και μοντέρνου μπαλέτου θα ερμηνεύσουν σόλο και ντουέτα από την «Λίμνη των Κύκνων», την «Σταχτοπούτα», τον «Κουρσάρο», το «Συντριβάνι του Μπαχτσισαράι», την «Σεχραζάντ», τη «Suite en blanc» κ.α.

Το πρόγραμμα, που θα παρουσιάσει η Αλεξάνδρα Ιωσηφίδη, η οποία είναι η μοναδική ελληνικής καταγωγής Ρωσίδα χορεύτρια μπαλέτου, είναι ένα δίπτυχο. Το πρώτο μέρος της βραδιάς θα αρχίσει με μια σειρά από «pas de deux» της ρομαντικής εποχής, συμπεριλαμβανομένου και του διασημότερου «Pas de Deux Odillia-Zigfrid», από την «Λίμνη των Κύκνων», σε χορογραφία του Πετιπά και μουσική του Τσαικόφσκι. Επίσης, υπό τους ήχους της μαγικής μελωδίας του Σαιν-Σάνς, η Αλεξάνδρα θα ερμηνεύσει τον σπάνια παρουσιαζόμενο «Κύκνο», σε σύγχρονη χορογραφία του Λεωνίντ Γιακομπσόν, ενώ θα ακολουθήσει ένα συναρπαστικό αντάτζιο, από το μπαλέτο «Σεχραζάτ», με την ανεπανάληπτη νεορομαντική χορογραφία του Μιχαήλ Φόκιν.

Το δεύτερο μέρος ανοίγει με τον εξαιρετικό Μονόλογο της Ζαρέμας, από το «Συντριβάνι του Μπαχτσισαράι», σε μουσική του Μπορίς Ασάφιεφ και χορογραφία του Ροστισλάβ Ζαχάροβ, βασισμένο στο ποίημα του εθνικού Ρώσου ποιητή Αλεξάνταρ Πούσκιν. Θα ακολουθήσει ένα κομμάτι από την σύγχρονη παραλλαγή του μπαλέτου «Σταχτοπούτα», σε μουσική του Προκόφιεφ και χορογραφία του Α. Ρατμάνσκι και στη συνέχεια η γοητευτική νεοκλασική «Σουίτα στα Λευκά», του Σερζ Λιφάρ, σε μουσική του Έντουαρντ Λαλό. Το Γκαλά ολοκληρώνεται με απόσπασμα από το αριστούργημα μπαλέτου «Κάρμεν-σουίτα», των Μπιζέ – Σεντρίν.

Λίγα λόγια για την Αλεξάνδρα Ιωσηφίδη
Η πανύψηλη μπαλαρίνα των Μαριίνσκι (ύψος 1,82), κατάφερε να ξεχωρίσει με το ταλέντο και την έμφυτη μεγαλοπρέπεια που διαθέτει, όπως έχει πει, χαρακτηριστικά, γι’ αυτή η «μούσα» των μπαλέτων «Μαριίνσκι», Ουλιάνα Λοπάτκινα, πλάι στην οποία εμφανίστηκε, πριν από χρόνια, και στο Ηρώδειο, στους πρωταγωνιστικούς ρόλους στη «Λίμνη των Κύκνων». Η Λοπάτκινα, φειδωλή στους χαρακτηρισμούς της για άλλους συναδέλφους, είχε πει-μεταξύ άλλων- ότι, «η Αλεξάνδρα έχει έμφυτη μια βασιλική στάση και χάρη στο ελληνικό αίμα έχει ιδιαίτερη ομορφιά».

Η ποντιακής καταγωγής μπαλαρίνα των «Μαριίνσκι» γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη, στις 30 Ιουνίου 1977, όπου μεγάλωσε μαζί με τις δύο αδελφές της, την Ελισάβετ και τη Ναταλία. Ο πατέρας της κατάγεται από την Κριμαία, όπου οι πρόγονοί μας μεταφέρθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα από την Τραπεζούντα, ενώ η μητέρα της είναι Ρωσίδα.

Στην ηλικία των 10 χρόνων η Αλεξάνδρα πέρασε από διαγωνισμό και εγγράφηκε στην παγκοσμίως γνωστή Ακαδημία Ρωσικού Μπαλέτου της Α. Βαγκάνοβα. Με την αποφοίτησή της, το 1995, πήρε το δίπλωμα του Διεθνούς Διαγωνισμού Βαγκάνοβα (Vaganova-Prix) στην Αγία Πετρούπολη και μπήκε στον θίασο του Θεάτρου «Μαριίνσκι».

Το μπαλέτο είναι το παν στη ζωή της Αλεξάνδρας, καθώς, όπως λέει, είναι το εργαλείο επικοινωνίας, που τη φέρνει πιο κοντά στους λάτρεις του είδους, σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα με τις εμφανίσεις της με τα «Μαριίνσκι», βελτιώνει τη δεξιοτεχνία της ως καθηγήτρια μπαλέτου και σπουδάζει, ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια, στην Ακαδημία Ρώσικου Μπαλέτου της Βαγκάνοβα, που την ανέδειξε.