Συναυλίες σε απροσδόκητους χώρους, πρωτότυπες εκπαιδεύτηκες δράσεις, διεθνείς συναντήσεις και ανταλλαγές καλλιτεχνών, μας καλούν να βυθιστούμε στην εμπειρία της σύγχρονης μουσικής μέσω του διεθνούς διαθεματικού πρότζεκτ με τίτλο «Interfaces» που αποσκοπεί να φέρει τη μουσική της εποχής μας σε ένα εκτεταμένο νέο κοινό ακροατών.

Το συγκεκριμένο δίκτυο σχεδίασε και υλοποιεί σε ρόλο συντονιστή η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο της αποστολής της για εξωστρέφεια και σύνδεση με σημαντικούς φορείς του εξωτερικού. «Βασικός στόχος αυτού του δικτύου είναι η ανεύρεση καινοτόμων τρόπων για τη σύνδεση νέων και μεγαλύτερων ακροατηρίων με το έργο μουσικών και καλλιτεχνών του ήχου που σήμερα δραστηριοποιούνται στην πρώτη γραμμή της δημιουργίας» ανέφερε, στη σημερινή παρουσίαση, ο Γενικός Διευθυντής της Στέγης Χρήστος Καρράς που έχει αναλάβει τη διεύθυνση του διεθνούς πρότζεκτ μαζί με την Ντόρα Βουγιούκα (υπεύθυνη Δικτύωσης & Στρατηγικών Συνεργασιών Στέγης Ιδρύματος Ωνάση). «Από τους πρωταρχικούς στόχους του Interfaces είναι να προσελκύσει νέα ακροατήρια κάθε ηλικίας και εκείνα τα δυνητικά τμήματα κοινού, τα οποία για διάφορους δημογραφικούς ή πολιτιστικούς λόγους δεν έχουν έρθει ακόμα σε επαφή με τη μουσική της εποχής μας».

Με την υποστήριξη του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Creative Europe), το Interfaces συνενώνει εννέα διαφορετικούς εταίρους από οχτώ ευρωπαϊκές χώρες, μαζί με διάφορους άλλους Ευρωπαίους και διεθνείς συνεργάτες, που όλοι τους διαθέτουν μια εκτεταμένη και πολύμορφη εμπειρία στη μουσική ερμηνεία, τα πολυμέσα, τα νέα μέσα, την ακουστική και ηλεκτροακουστική έρευνα, την κοινωνική δράση και την εκπαίδευση. «Μέσα από τη συνεργασία μουσικών, καλλιτεχνών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών οργανισμών, το Interfaces θα δημιουργήσει ένα μεγάλο όγκο πρωτότυπου έργου- συναυλίες, συνθέσεις, διαλέξεις, έρευνες, εκπαιδευτικές προτάσεις- που θα παρουσιαστεί στο διεθνές κοινό, σε ζωντανές εκδηλώσεις ή μέσω της ιστοσελίδας interfacesnetwork.eu» εξήγησε ο κ. Καρράς.

Ειδικότερα, πολιτιστικοί φορείς, ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και μουσικά σύνολα από την Ελλάδα, τη Μεγάλη Βρετανία (De Montfort University), τη Γερμανία (ZKM), τη Γαλλία (IRCAM), την Κύπρο (Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου), το Βέλγιο (Ictus, Q-O2), τη Ρουμανία (CREMAC) και την Αυστρία (Klangforum Wien) συνεργάζονται πραγματοποιώντας ένα ευρύ φάσμα δράσεων που ανατρέπουν τις παραδοσιακές συνθήκες ακρόασης, καθώς λαμβάνουν χώρα σε καινοτόμους χώρους, χρησιμοποιούν εκτενώς τα νέα μέσα, παράγουν πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα και υποστηρίζουν τη διεθνή συνεργασία των οργανισμών και των μουσικών που συμμετέχουν.

Ενδεικτικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Interfaces, είναι μεταξύ άλλων: τα «Open Days» (η Στέγη ανοίγει διάπλατα τις πόρτες της και υποδέχεται σε όλους τους χώρους της το ευρύ κοινό για μία γιορτή σύγχρονης μουσικής), το «Soundscapes Composition Project» (σε συνεργασία με το σύνολο Dissonart, θα δημιουργηθεί μια σειρά νέων έργων από Ευρωπαίους συνθέτες, με αφετηρία συγκεκριμένα σημεία της πόλης της Θεσσαλονίκης), το «In Situ – Athens» (σε συνεργασία με το IRCAM θα δημιουργηθεί ένα νέο έργο στο οποίο ο αρχιτεκτονικός χώρος θα είναι κεντρικός παράγοντας), το «Tuned City» (σε συνεργασία με το Tuned City από το Βερολίνο και το Διάζωμα, θα οργανωθεί ένα διήμερο πειραματικής μουσικής και sound art σε έναν αρχαιολογικό χώρο) και τα «Residencies» (σε συνεργασία με την Medea Electronique, το Μουσικό Χωριό και το Syros Sound Meetings, θα οργανωθούν συναντήσεις και συνεργασίες μεταξύ Ελλήνων και άλλων Ευρωπαίων μουσικών).

Επιπλέον, το δίκτυο θα φιλοξενήσει μια ευρεία γκάμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα φέρνουν παιδιά όλων των βαθμίδων κοντά στη σύγχρονη μουσική συνδέοντας τη με τις εικαστικές τέχνες, ενώ η Στέγη θα οργανώσει, τόσο στην Αθήνα όσο και στο Λονδίνο, διεθνή συμπόσια που θα θίξουν θέματα όπως η σύγχρονη μουσική στο δημόσιο χώρο και οι στρατηγικές για την ανάπτυξη κοινού.

Το φετινό, 5ο Open Day, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Interfaces, είναι αφιερωμένο στην αβανγκάρντ Μουσική Σχολή της Νέας Υόρκης του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, και παρουσιάζει εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους στις 5 Μαρτίου σε διάφορους χώρους της Στέγης. Σημείο αφετηρίας της φετινής διοργάνωσης είναι η θρυλική συνάντηση των πρωτοπόρων συνθετών John Cage και Μorton Feldman, στην έξοδο του Carnegie Hall, όπου είχαν πάει για να παρακολουθήσουν τη συμφωνία του Anton Webern υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Μητρόπουλου. «Αυτό που ξεχωρίζει το Open Day από τα υπόλοιπα φεστιβάλ είναι η προσπάθεια που γίνεται να αντιμετωπιστεί σαν ένα είδος μουσικής σύνθεσης με πολλαπλές αφηγήσεις» ανέφερε ο Ανάργυρος Δενιόζος που επιμελείται την οργάνωση της εκδήλωσης και τις ενορχηστρώσεις.

Όπως συμβαίνει σε κάθε Open Day, έτσι και φέτος σε κάθε γωνιά της Στέγης –στα φουαγιέ, τη Μικρή και την Κεντρική Σκηνή– τραγουδιστές, μουσικοί, ηθοποιοί, περφόρμερ, σπουδαστές και φιλότεχνοι θα συμμετάσχουν σε ένα μαραθώνιο εκτέλεσης εμβληματικών μουσικών έργων, τα οποία στην πλειονότητά τους παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Παράλληλα, οι επισκέπτες θα μπορούν να περιεργαστούν παρτιτούρες, βιβλία, να παρακολουθήσουν ταινίες και βίντεο των καλλιτεχνών, ενώ το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με συναυλίες στη Μικρή Σκηνή από σολίστες και σύνολο.