Η Σία Κοσιώνη μπαίνει δυναμικά στον χώρο της παιδικής λογοτεχνίας με το πρώτο της βιβλίο «Μια άλλη ιστορία». Η γνωστή δημοσιογράφος συστήνεται στο κοινό ως συγγραφέας, με ένα όμορφο παραμύθι που μιλά για τη δύναμη των αληθινών ιστοριών, δηλαδή των ειδήσεων, και την αξία της ενημέρωσης, μέσα από την οποία τα παιδιά διδάσκονται την αλληλοκατανόηση, την ενσυναίσθηση, την ανεκτικότητα και την αλληλεγγύη.

Η Σία Κοσιώνη, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της, μίλησε στο Newsbeast.gr, για την πρώτη της επαφή με τον κόσμο της συγγραφής, τον γιο της, Δήμο, που ήταν και η αφορμή για να γράφτει το παραμύθι, ενώ μας αποκάλυψε πως έπεται και συνέχεια, προσεχώς!

Πρόκειται για το πρώτο σας παιδικό βιβλίο. Ποια ήταν η αφορμή για να μπείτε στον κόσμο του βιβλίου; Η μητρότητα έπαιξε τον ρόλο της;

Απολύτως. Δεν νομίζω να έγραφα ποτέ παιδικό βιβλίο, αν δεν ήμουν μητέρα. Τα παιδιά έχουν τη μαγική δύναμη μεταξύ άλλων να σε βάζουν στον κόσμο τους. Τον κόσμο της αθωότητας, της φαντασίας και του απέραντου τώρα. Το βιβλίο ήρθε, όμως, τελικά ως τυχαίο γεγονός. Γράφτηκε όταν μου ζήτησε το σχολείο του γιου μου να μιλήσω για τη δουλειά μου. Τότε σκέφτηκα τι καλύτερο από το να τους μιλήσω για αυτή μέσα από ένα παραμύθι!

Το παραμύθι μιλά για τη δύναμη των αληθινών ιστοριών, δηλαδή των ειδήσεων και την αξία της ενημέρωσης. Βρισκόμαστε σε μία εποχή που η εγκυρότητα του Τύπου αμφισβητείται, ενώ γύρω μας κυριαρχούν πολλές άσχημες ειδήσεις. Στο παραμύθι σας πώς συστήνετε στα παιδιά τον κόσμο της ενημέρωσης;

Μιλώ για τις αληθινές ιστορίες που, όπως γράφω στα παιδιά, ως αληθινές μπορεί να μην είναι μόνο χαρούμενες αλλά και δυσάρεστες. Εξηγώ γιατί χρειάζεται να διαβάζουμε και δυσάρεστες ιστορίες, προσπαθώντας να τους οδηγήσω σταδιακά και όχι βίαια στον κόσμο της ενσυναίσθησης και της αλληλοκατανόησης. Ναι, ο κόσμος είναι άγριος και οι ειδήσεις πολλές φορές δεν ενδείκνυνται για παιδιά.

Αλλά το ότι ο πόλεμος είναι κάτι φρικτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μιλάμε στα παιδιά για την αξία της ειρήνης. Επειδή τα σενάρια για τον πλανήτη είναι τρομακτικά δεν σημαίνει ότι δεν θα μιλήσεις στα παιδιά για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος. Και το ότι η δημοσιογραφία περνάει κρίση και οι ειδήσεις έχουν συχνά τεχνηέντως περισσότερη βία από ό,τι χρειαζεται δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνουν τα παιδιά σταδιακά κοινωνοί της επικαιρότητας.

Η μικρή Αναστασία έχει κοινά με εσάς; Σας άρεσαν μικρή οι ιστορίες;

Η μικρή Αναστασία θα μπορούσα να είμαι εγώ. Λάτρευα τις ιστορίες, όπως σήμερα λατρεύω τις αληθινές ιστορίες, ήμουν το ίδιο περίεργη και, όπως και εκείνη, είχα φτιάξει εφημερίδα στο σχολείο μαζί με τους συμμαθητές μου.

Έχετε άγχος για το πρώτο σας βιβλίο; Το παιδικό κοινό, εκτός από ιδιαίτερο, είναι και αυστηρός κριτής.

Δεν έχω άγχος. Έχω χαρά. Δεν νιώθω ότι έγινα συγγραφέας, δεν έχω αγωνία να δω αν θα πουλήσει το βιβλίο. Δεν είναι αυτή η δουλειά μου άλλωστε. Το έγραψα από την καρδιά μου για τα παιδιά, με την ευχή όχι μόνο να τους αρέσει αλλά να τους φανεί και χρήσιμο. Αν βάλω ένα λιθαράκι στο να έχουμε πιο ενεργά παιδιά, παιδιά που μαθαίνουν να προβληματίζονται και που νοιάζονται για όσα συμβαίνουν γύρω τους, θα είμαι υπερήφανη.

Ο γιος σας έχει διαβάσει το παραμύθι σας; Πώς βρήκε την ιδέα ότι αυτό το παραμύθι είναι της μαμάς;

Ο γιος μου ήταν η αφορμή να γραφτεί αυτό το παραμύθι, το οποίο προφανώς πέρασε από την έγκρισή του. Βέβαια, μετά ανοίξαμε δουλειές! Κι άρχισε να παραγγέλνει κι άλλα που θα τα δείτε να δημοσιεύονται προσεχώς!

Τι θα λέγατε σε ένα παιδί που θέλει να γίνει δημοσιογράφος;

Να γίνει. Όσο δύσκολο και βαρύ είναι το επάγγελμα του δημοσιογράφου, άλλο τόσο συναρπαστικό είναι. Τουλάχιστον, για ανθρώπους σαν κι εμένα που αντιλαμβάνονται ως δώρο το να έχουν τη δυνατότητα να βρίσκονται εκεί όταν γράφεται η ιστορία.

Λίγα λόγια για την ιστορία:

Στη μικρή Αναστασία άρεσαν πολύ οι ιστορίες. Της άρεσαν τόσο πολύ, που συνεχώς ζητούσε από τους γονείς της να της διαβάζουν το βράδυ παραμύθια ή να φτιάχνουν ιστορίες από το μυαλό τους. Σύντομα άρχισε κι εκείνη να φτιάχνει με τη φαντασία της τις δικές της ιστορίες και όλα γύρω της γίνονταν μια συντροφιά αγάπης με πριγκίπισσες, φτερωτά άλογα, νεράιδες και μαγικά ραβδιά.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Lebee στα βιβλιοπωλεία και στο lebeepublications.gr