Μία από τις πολυαναμενόμενες ταινίες του 2024 είναι το «Άγνωστοι μεταξύ μας» του Andrew Haigh. Ένα αναπάντεχο love story, µία σπαρακτική ιστορία αγάπης, ένα βαθιά ανθρώπινο και συγκινητικό έργο με μεταφυσικές προεκτάσεις. Κεντρικός ήρωας της ταινίας είναι ένας μοναχικός γκέι συγγραφέας που επιστρέφει στο παρελθόν του, ξεκινώντας µια καινούρια σχέση.

Το «Άγνωστοι μεταξύ μας» βασίζεται στο µυθιστόρηµα «Strangers» (1987) του συγγραφέα Taichi Yamada, με τον Haigh να το εμποτίζει µε µία πιο προσωπική πτυχή.

Και μπορεί η ταινία στους ελληνικούς κινηματογράφους να κάνει πρεμιέρα στις 18 Φεβρουαρίου, όμως, είναι ανάμεσα σε εκείνες που προτείνονται πως πρέπει να δεις. Σε αυτήν, παρακολουθούμε δύο άντρες που θέλουν να έρθουν κοντά στον κόσµο και τους ανθρώπους γύρω τους, παλεύοντας να βρουν τη σύνδεση και την αποδοχή. Ειδικά, ο κεντρικός ήρωας, ο οποίος αναζητά με έναν μεταφυσικό τρόπο την αποδοχή της σεξουαλικής του ταυτότητας από τους νεκρούς γονείς του, τους οποίους έχασε όταν ήταν μικρό παιδί.

Η υπόθεση της ταινίας

Μια νύχτα σε ένα σχεδόν άδειο ουρανοξύστη στο σύγχρονο Λονδίνο, ο Adam (Andrew Scott) συναντά τυχαία έναν µυστηριώδη γείτονα, τον Harry (Paul Mescal), και η καθηµερινότητά του αλλάζει. Κι ενώ η σχέση µεταξύ τους εξελίσσεται, ο Adam κατακλύζεται από µνήµες του παρελθόντος και βρίσκεται να επιστρέφει στην επαρχιακή πόλη όπου µεγάλωσε και στο σπίτι της παιδικής του ηλικίας, το οποίο µοιάζει να ζουν ακόµα οι γονείς του (Claire Foy και Jamie Bell), όπως ακριβώς τη µέρα που σκοτώθηκαν, πριν από 30 χρόνια.

Οι μεταφυσικές προεκτάσεις

Ο βρετανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Andrew Haigh, τοποθετεί την πλοκή σε έναν πιο οικείο
για τον ίδιο κόσµο.

«Αυτό που αγάπησα στο µυθιστόρηµα του Taichi Yamada ήταν η κεντρική µεταφορά: τι θα γινόταν αν συναντούσες ξανά τους γονείς σου χρόνια µετά τον θάνατό τους και εκείνοι είχαν την ίδια ηλικία µε εσένα; Είναι ένας πολύ συγκινητικός τρόπος να εξερευνήσεις τη φύση της οικογένειας. Αυτή ήταν η αφετηρία µου», εξηγεί ο σκηνοθέτης.

«Η µεταφορά του βιβλίου ήταν µία µακροχρόνια και µερικές φορές επώδυνη διαδικασία», παραδέχεται ο Haigh. Και προσθέτει: «Ήθελα να σκαλίσω το παρελθόν µου όπως κάνει και ο Adam στην ταινία. Με ενδιέφεραν οι περίπλοκες πτυχές της οικογενειακής και της ροµαντικής αγάπης, αλλά
και η ξεχωριστή εµπειρία µιας συγκεκριµένης γενιάς οµοφυλόφιλων που µεγάλωσαν στα ‘80s. Ήθελα να µετακινηθώ µακριά από την παραδοσιακή ιστορία φαντασµάτων του βιβλίου και να συναντήσω κάτι πιο ψυχολογικό, σχεδόν µεταφυσικό».

Ο σκηνοθέτης κατάφερε αριστοτεχνικά να παραµείνει στον δικό του κόσµο, υπερβαίνοντας τα στερεότυπα µιας ιστορίας µε φαντάσµατα. Ακολούθως, ο Yamada και η οικογένειά του σεβάστηκαν απόλυτα το όραµα του Haigh, που µεταµόρφωσε τον κεντρικό χαρακτήρα της ιστορίας σε έναν gay άντρα, όταν διάβασαν το τελικό σενάριο και έδωσαν την ευλογία τους στην ταινία.

Γνωρίζοντας τους χαρακτήρες

Το συναισθηµατικό φορτίο της ταινίας επαφίεται στους ώµους του κεντρικού ήρωα, του Adam, τον οποίο υποδύεται µε αφοπλιστική σιγουριά ο Andrew Scott. Ο Adam είναι ένας σαραντάχρονος gay σεναριογράφος που ζει σε έναν ουρανοξύστη στο Λονδίνο. Είναι ορφανός. Δεν έχει σχέση και είναι µοναχικός. Φέρει το βάρος του πένθους, όταν µικρός ακόµα έχασε τους γονείς του σε αυτοκινητιστικό. Κλισέ, όπως λέει και ο ίδιος.

«Ο Adam είναι µία πολύ µοναχική φιγούρα», λέει ο Scott. «Η µητέρα του τον περιγράφει ως έναν πολύ τρυφερό και συµπονετικό άνθρωπο. Ήταν ένας δύσκολος ρόλος µε την έννοια ότι σε βάζει σε δύσκολες περιοχές. Αλλά είναι και προνόµιο µε έναν τρόπο», παραδέχεται.

«Ο Andrew Scott ήταν στο µυαλό µου από την αρχή. Τον θαυµάζω ως ηθοποιό. Κι ενώ δεν είναι απαραίτητο µε κάθε queer ρόλο, ήταν σηµαντικό για εµένα ο πρωταγωνιστής να µοιράζεται την ίδια σεξουαλικότητα µε τον χαρακτήρα. Η ταινία έχει πολλές αποχρώσεις και χρειαζόµουν κάποιον που µπορεί να την καταλάβει σε βάθος», εξηγεί ο σκηνοθέτης της ταινίας.

Ο Harry ζει στην ίδια πολυκατοικία με τον Adam και αφού προτείνει στον γείτονά του μία νύχτα ποτισμένη στο αλκοόλ, τελικά εμπλέκεται μαζί του σε μία ρομαντική σχέση. Η παθιασµένη και µεταµορφωτική ερωτική ιστορία που μοιράζονται δίνει µια υπερβατική ώθηση και στους δύο.

Τον Harry υποδύεται ο υποψήφιος για Όσκαρ Paul Mescal. «Νοµίζω ότι η µοναξιά που νιώθουν αντανακλάται από τον έναν στον άλλον», λέει ο Mescal για τη σχέση του µε τον Adam. «Νιώθει σαν µικρό παιδί, σαν κάποιος που θα έπρεπε να είναι πιο χαρούµενος και ο κόσµος του λέει ότι µπορεί, αλλά εκείνος δεν νιώθει έτσι. Κρύβεται πίσω από το σεξ και την απόλαυση, έχει µία δύσκολη σχέση µε το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Είναι εγκλωβισµένος», συνεχίζει ο ηθοποιός. «Τον αναγνωρίζω σε µικρά
στοιχεία του εαυτού µου και των φίλων µου, αλλά και των νέων αντρών στον κόσµο».

Παραλειπόμενα από την ταινία

Οι σεκάνς που παρακολουθούν τον Adam να επιστρέφει στο σπίτι της παιδικής του ηλικίας διαδραµατίζονται σε µία εκδοχή του κόσµου µας µέσα από το φίλτρο των ‘80s, σαν µία ονειρική, θολή και νοσταλγική ανάµνηση. Για να ενισχυθεί ο ρεαλισµός και να υπογραµµιστεί η προσωπική σχέση του Haigh µε την ιστορία, µερικές σκηνές γυρίστηκαν στο πραγµατικό σπίτι της παιδικής του ηλικίας.

«Όταν σκέφτηκα το πατρικό σπίτι, ήταν το δικό µου και όταν προετοιµαζόµασταν για το γύρισµα, επέστρεψα στην περιοχή που µεγάλωσα, έξω από το Croydon», εξηγεί ο Haigh. «Δεν είχα πάει για 40 χρόνια, από τότε που µετακοµίσαµε όταν ήµουν δέκα χρονών. Ίσως κάπως ανόητα, αποφάσισα ότι µπορεί να ήταν καλή ιδέα να προσπαθήσω να βρω το σπίτι που µέναµε».

Το παράλληλο ροµαντικό ταξίδι της ταινίας λαµβάνει χώρα στο σύγχρονο Λονδίνο. Οι σκηνές διαδραµατίζονται από τον ουρανοξύστη όπου ζουν οι Adam και Paul, µέχρι το κλαµπ, που φιλοξενεί µεγάλο µέρος της ταινίας και γυρίστηκε στο θρυλικό Vauxhall Tavern του Λονδίνου. Τα διαµερίσµατα του ουρανοξύστη χτίστηκαν σε στούντιο για λόγους λειτουργικότητας, ενώ έξω από τα παράθυρα αντί για green screen, το συνεργείο τοποθέτησε πολλές οθόνες.

«Ήθελα το περιβάλλον στο οποίο ζει ο Adam να αντανακλά την πνευµατική του κατάσταση» εξηγεί ο Haigh. «Μία δήλωση της µοναξιάς του», συμπληρώνει.

Εξάλλου, στην ιστορία, ο ήρωας λαχταρά να δει ξανά τους γονείς του, υποφέρει για να τους γίνει γνώριµος. Ίσως αν τους ξαναβρεί θα νιώσει ότι ανακουφίζεται και ότι κλείνει ένα κεφάλαιο µετά από µία φοβερή απώλεια. Αλλά δεν είναι εύκολη υπόθεση, η νοσταλγία µπορεί να κρύβει µια διαφορετική αλήθεια και οι γονείς είναι καρποί της εποχής τους. Ο Adam πρέπει να έρθει αντιµέτωπος µε τη δική του ευαίσθητη φύση, που µεγάλωσε στα ‘80s και τα ‘90s.

Για τον λόγο αυτό, ο σκηνοθέτης θέλησε να δώσει στην ταινία μία υφή του παρελθόντος, ρυζίοντάς την σε 35άρι φιλµ. «Ήθελα η ταινία να θυµίζει, αν όχι όνειρο, εκείνη τη στιγµή πριν να κοιµηθείς ή τη στιγµή αφού ξυπνήσεις από ένα όνειρο, που ακόµα δεν ξέρεις αν είναι αληθινό», εξηγεί.

Πληροφορίες

Σενάριο: (βασισµένο στο µυθιστόρηµα Strangers, by Taichi Yamada)
Σκηνοθεσία: Andrew Haigh
Παραγωγή: Graham Broadbent, Peter Czernin, Sarah Harvey
Παίζουν: Andrew Scott, Paul Mescal, Jamie Bell, Claire Foy, Carter John Grout

Κυκλοφορεί στους κινηματογράφους στις 15 Φεβρουαρίου από τη Feelgood