Η σύγχρονη καθημερινότητα συχνά μας απομονώνει από τις μικρές, αλλά σημαντικές χαρές της ζωής και την ουσιαστική επικοινωνία με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Παρά τα έξυπνα τηλέφωνα, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τα Social Media, μπορούμε να τους μιλήσουμε και να τους «δούμε», όσο μακριά και αν βρίσκονται, αλλά στην πραγματικότητα δεν είμαστε κοντά τους.

Το τριήμερο της Αποκριάς αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία για να ξεφύγουμε από την πόλη και τη ρουτίνα του γραφείου και να βρεθούμε πραγματικά δίπλα στους δικούς μας ανθρώπους και μάλιστα να απολαύσουμε την Ελληνική ύπαιθρο.

8. ecosport

Άλλωστε, η Καθαρά Δευτέρα προσφέρεται για ένα ταξίδι στις Ελληνικές παραδόσεις, όπως το πέταγμα του χαρταετού, που σίγουρα ήταν από τις αγαπημένες «παιδικές» ασχολίες όλων μας. Κάποιοι μάλιστα, φτιάχναμε μόνοι το χαρταετό μας. Το μοναδικό μας άγχος, ήταν να φτιαχτεί σωστά για να πετάξει.

Γυρνούσαμε από το σχολείο, παρατούσαμε τη τσάντα με τα τετράδια και τα βιβλία και ξεχυνόμαστε στις γειτονιές με τους φίλους μας για να βρούμε τα υλικά, που θα πετούσαν ψηλά την πιο ωραία παιδική κατασκευή. Οι κόλλες, τα σκουλαρίκια, τα καλάμια, ο σπάγκος και πάνω από όλα τα ζύγια – όλα έπρεπε να γίνουν σωστά.

Παρ όλα αυτά, η κατασκευή του δεν ήταν δύσκολη. Εξάλλου, πάντοτε γινόταν υπό την επιτήρηση και τις οδηγίες των πρεσβυτέρων της οικογένειας, και για τους πιο τυχερούς, μαζί με μπόλικο σπιτικό γαλατομπούρεκο, το παραδοσιακό γλυκό της Αποκριάς. Φυσικά, η διαδικασία ολοκληρωνόταν με την εξεύρεση του κατάλληλου σημείου για το πέταγμα του χαρταετού. Ούριος άνεμος και λίγο τρέξιμο, ήταν συνήθως αρκετά για να μας κάνουν ευτυχισμένους.

5. ecosport

Φέτος τις Απόκριες επιζητούμε να νιώσουμε ξανά αυτά τα συναισθήματα γι’ αυτό και σχεδιάζουμε μία εκδρομή στο χωριό. Μια εκδρομή που μπορεί να γίνει με άνεση και ασφάλεια, αν επιλέξουμε το νέο Ford EcoSport, ένα ευέλικτο και ευκολοδήγητο όχημα με άφθονους χώρους για επιβάτες, αποσκευές, ακόμα και τον χαρταετό μας, που μπορούμε να κατασκευάσουμε μόνοι μας, αρκεί να ακολουθήσουμε τις παρακάτω οδηγίες.

Πως φτιάχνουμε χαρταετό

Υλικά:

2 κουβάρια σπάγκο, 5χάρτινες κόλες λεπτές διαφόρων χρωμάτων, 3 καλάμια ή ισάριθμα ελαφριά ισομεγέθη ξύλινα πηχάκια, κόλλα υγρή ή αλεύρι με λίγο νερό.

Οδηγίες κατασκευής:

Κόβουμε τα καλάμια σε ίσα μέρη και με ένα μαχαίρι τα διαχωρίζουμε στα δυο. Ανάλογα το ύψος, που θέλουμε να φτιάξουμε τον χαρταετό μας, κόβουμε και το μήκος των καλαμιών. Συνολικά χρειαζόμαστε 3 καλάμια. Με ένα λεπτό καρφί ενώνουμε τα καλάμια με προσοχή, στο κέντρο τους. Κόβουμε ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι σπάγκο με το οποίο τυλίγουμε τα καλάμια στο κέντρο για να σταθεροποιήσουμε την κατασκευή.. Αφού δέσουμε το κέντρο, αφήνουμε ελεύθερο ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι από το σπάγκο, που χρησιμοποιήσαμε. Θα μας χρειαστεί στο τέλος για να φτιάξουμε τα ζύγια. Όταν σταθεροποιήσουμε το κέντρο, χρησιμοποιούμε σπάγκο για να δέσουμε τις άκρες από τα καλάμια. Σκοπός μας είναι να φτιάξουμε ένα πολυγωνικό σχήμα ενώνοντας και δένοντας διαδοχικά τις άκρες των καλαμιών. Κατόπιν, κολλάμε τις χάρτινες κόλλες στο σχήμα η τα χρώματα που θέλουμε να συνδυάσουμε – αν θέλουμε αντί για υγρή κόλλα μπορούμε να φτιάξουμε με αλεύρι και λίγο νερό την περίφημη αλευρόκολλα.

6. ecosport

Τοποθετούμε τις ενωμένες κόλλες σε ένα μεγάλο τραπέζι ή στο πάτωμα και από πάνω βάζουμε τον ξύλινο σκελετό που φτιάξαμε. Κόβουμε με ένα ψαλίδι το κομμάτι του χαρτιού που περισσεύει και κρατάμε τόσο περιθώριο όσο χρειάζεται για να διπλωθεί και να κολληθεί στο περίγραμμα του σπάγκου, που ενώνει τις άκρες από τα καλάμια. Η βασική κατασκευή έχει τελειώσει και μας λείπουν τα ζύγια, η ουρά και τα σκουλαρίκια. Στο κέντρο ακριβώς του χαρταετού ανοίγουμε με το ψαλίδι προσεκτικά μια τρύπα και περνάμε τον σπάγκο, που είχαμε εξ αρχής αφήσει ελεύθερο. Με αυτό μετράμε από το κέντρο μέχρι τις πάνω  κορυφές του χαρταετού> Αν έχουμε κάνει καλή κατασκευή, οι αποστάσεις αυτές θα είναι ίσες. Στη συνέχεια, με ένα άλλο κομμάτι σπάγκο ενώνουμε την πάνω άκρη του καλαμιού με τη διπλανή της. Αφήνουμε τόσο σπάγκο έτσι ώστε το κέντρο του να φτάνει μέχρι το κέντρο του χαρταετού από όπου έχουμε βγάλει τον ελεύθερο σπάγκο. Στο σημείο αυτό ενώνουμε όλους τους σπάγκους – το ελεύθερο κομμάτι που έχουμε μετρήσει από το κέντρο μέχρι τις κορυφές των καλαμιών με το κέντρο του σπάγκου, που ενώνει τις δυο αυτές κορυφές. Το πρώτο ζύγι μας είναι έτοιμο και από αυτό δένουμε το πρώτο μας κουβάρι σπάγκου. Στη συνέχεια, ακριβώς στις απέναντι (κάτω) κορυφές ενώνουμε σπάγκο, όπως και στις πάνω. Στο κέντρο του σπάγκου αυτού θα κρεμάσουμε την ουρά του χαρταετού μας. Ήρθε η ώρα για τα σκουλαρίκια. Τα πλαϊνά σκουλαρίκια τα δένουμε στη δεξιά και την αριστερή κορυφή που είναι ελεύθερες. Αυτά τα σκουλαρίκια είναι και τα πιο μεγάλα, τα περίφημα «αυτιά» του χαρταετού μας. Για να τα φτιάξουμε ενώνουμε δυο διαφορετικά χρώματα και κομμάτια χάρτινης κόλλας με συνολικό μήκος περίπου 30 εκατοστά. Αρχίζουμε να διπλώνουμε μέσα έξω εναλλάξ την κόλλα και αφήνουμε το τελευταίο δίπλωμα ελεύθερο. Κόβουμε με το ψαλίδι μας λεπτές λωρίδες μέχρι το ελεύθερο κομμάτι χαρτιού. Όταν κόψουμε όλες τις λουρίδες πιάνουμε το ελεύθερο κομμάτι και το μαζεύουμε τσαλακώνοντας το. Τινάζουμε το σκουλαρίκι κρατώντας το από την τσαλακωμένη άκρη του και είναι πανέτοιμο. Το ίδιο κάνουμε και με τα σκουλαρίκια της ουράς. Τώρα ο χαρταετός μας είναι έτοιμος να πετάξει.

Καλές Απόκριες!

Νίκος Τσάδαρης