Οι ειδικοί των τροχαίων ατυχημάτων επιμένουν πως όταν οδηγούμε και χρησιμοποιούμε το κινητό μας τηλέφωνο, ουσιαστικά συμπεριφερόμαστε σα να είμαστε πιωμένοι. Αυτό επιβεβαιώνεται και από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία.

Πιο συγκεκριμένα τα στοιχεία δείχνουν ότι όσοι οδηγοί χρησιμοποιούσαν το κινητό τηλέφωνο και το είχαν στο χέρι, ο χρόνος αντίδρασής τους ήταν κατά 30% αργότερος, συγκρίνοντάς τον με όσους είχαν κάνει κατανάλωση αλκοόλ.

Όσοι χρησιμοποιούσαν το κινητό τους τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της οδήγησης, είχαν χρόνο αντίδρασης κατά 50% αργότερο, σε σύγκριση με όσους δεν χρησιμοποιούσαν το κινητό και οδηγούσαν κανονικά.

Οι οδηγοί που χρησιμοποιούσαν κινητό τηλέφωνο, πολύ πιο συχνότερα, αγνοούσαν τα σήματα των σηματοδοτών ή της τροχαίας πιο συχνά, σε σχέση με όσους οδηγούσαν υπό την επήρεια αλκοόλ.

Ακόμη, αρκετοί οδηγοί τα κατάφερναν καλύτερα να οδηγούν με κάποια ποσοστά αλκοόλ στο αίμα, ουσιαστικά λίγο υψηλότερα από τα επιτρεπόμενα όρια, παρά όταν χρησιμοποιούσαν κινητό τηλέφωνο σε συνθήκες κυκλοφορίας.

Ακόμη, όσοι οδηγοί μιλούσαν στο κινητό τους, χρειαζόταν κάτι παραπάνω από μισό δευτερόλεπτο επιπλέον χρόνο, προκειμένου να αντιδράσουν έγκαιρα στον αναπάντεχο και ξαφνικό κίνδυνο στο δρόμο, συγκρίνοντάς τους με όσους οδηγούσαν χωρίς το κινητό τηλέφωνο. Αυτός ο επιπλέον χρόνος, κάτω του δευτερολέπτου, πρακτικά σημαίνει επιπλέον 14 μέτρα από αυτά που χρειάζεται ένας προσεκτικός οδηγός, για να ακινητοποιήσει το αυτοκίνητό του. Η ακινητοποίηση αυτή αφορά ταχύτητα των 110 χιλιομέτρων ανά ώρα. Φανταστείτε το τι μπορεί να σημαίνει αυτό στην καθημερινή κίνηση της πόλης με τους πολλούς ξαφνικούς κινδύνους πεζών, δίτροχων κ.λ.π.

Οι χρήστες κινητών τηλεφώνων αντιμετώπισαν κατά την έρευνα πολύ περισσότερες δυσκολίες προκειμένου να διατηρήσουν μια σταθερή ταχύτητα στο δρόμο, να κρατούν σωστές αποστάσεις ασφαλείας και να κινούνται πάντα στη λωρίδα που είχαν επιλέξει.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω ενός εξελιγμένου προσομοιωτή οδήγησης, επιβεβαιώνοντας αυτό που όλοι μεταξύ μας παραδεχόμαστε. Ότι δηλαδή η χρήση του κινητού κατά τη διάρκεια της οδήγησης είναι πολύ επικίνδυνη. Τόσο μάλιστα, που τις περισσότερες φορές είναι πιο επικίνδυνη από τη χρήση αλκοόλ.

Πηγή: autotriti.gr