Η επανέναρξη της επιβατικής αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ Αθήνας και Κωνσταντινούπολης την περασμένη εβδομάδα αποτελεί σημαντική εξέλιξη στον τομέα των μεταφορών, του τουρισμού και εν τέλει των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας.

Γράφει ο Ευάγγελος Βενέτης*

Η σημασία της εν λόγω εξέλιξης καθίσταται κατανοητή από το γεγονός ότι οι επιβατικές πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών είχαν διακοπεί για περίπου 13 μήνες, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει σε καιρό ειρήνης με εξαίρεση την κρίση στην Κύπρο το 1974.

Η διακοπή της αεροπορικής σύνδεσης στις αρχές του 2020 είχε γίνει επισήμως λόγω της πανδημίας αλλά ενδέχεται να έχει και… πολιτικό άρωμα εξαιτίας της πολιτικής έντασης μεταξύ των δύο χωρών λόγω της κρίσης του μεταναστευτικού και της ΑΟΖ. Μετά το επιλεκτικό άνοιγμα των αεροπορικών συνδέσεων Ελλάδας και Τουρκίας με τρίτες χώρες την περασμένη άνοιξη δεν επανάρχισαν οι επιβατικές πτήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, και δη η κομβική πτήση Αθήνας-Κωνσταντινούπολης. Κατά την περυσινή θερινή περίοδο στη ζημιογόνα κατάσταση για τον τουρισμό και των δύο χωρών φαίνεται ότι συνέβαλε η συνεχιζόμενη διακοπή των αεροπορικών, ακτοπλοϊκών και λεωφορειακών συνδέσεων, με εξαίρεση την διέλευση ΙΧ και ελληνικών ταξί από τους Κήπους του Έβρου. Το δε συνοριακό πέρασμα των Καστανιών παραμένει κλειστό από τον Φεβρουάριο 2020.
Προφανώς ο τουρισμός και στις δύο πλευρές του Αιγαίου έχει ζημιωθεί τόσο από την πανδημία όσο κι από την κρίση στις διμερείς σχέσεις που έχει ενσκήψει τον τελευταίο χρόνο. Ενδεχομένως η επανέναρξη των αεροπορικών πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών να είναι αποτέλεσμα του 62 Γύρου Ελληνοτουρκικών Διερευνητικών Επαφών που διεξήχθησαν στην Αθήνα στις 16.3.2021 και της προσπάθειας που καταβάλλουν οι δύο πλευρές για βελτίωση των σχέσεών τους.

Λόγω της αστάθειας των διμερών σχέσεων και με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εξέλιξη στο ζήτημα της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, η ελπίδα που εκφράζει ο επιχειρηματικός κόσμος και των δύο χωρών είναι ότι ο τουρισμός κι οι οικονομικές τους σχέσεις δεν θα ζημιωθούν περισσότερο. Προϊόντος του χρόνου και τη πανδημίας επιτρεπούσης, σταθεροποιητικός παράγοντας σε αυτή την διαδικασία αναμένεται να είναι η συνέχιση της διεξαγωγής των πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών αλλά κι η επαναλειτουργία των ακτοπλοϊκών κι οδικών γραμμών.

* Δρ Ευάγγελος Βενέτης, Ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής