Περίπου 40 κρατούμενοι συμμετείχαν στην εξέγερση στην ανδρική φυλακή Φορντ, κοντά στη νότια Αγγλία, που ξεκίνησε γύρω στα μεσάνυχτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς.

Οι κρατούμενοι έσπασαν τζάμια και έβαλαν φωτιές, αναγκάζοντας το προσωπικό να υποχωρήσει. Δώδεκα ώρες μετά την έναρξη των ταραχών, οι κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε ένα συγκρότημα καταλυμάτων και οι πυροσβέστες χρειάστηκαν την προστασία δεκάδων αξιωματικών των φυλακών με εξάρτιση διαδηλώσεων προκειμένου να εισέλθουν στη φυλακή και να σβήσουν την πυρκαγιά. Περίπου 140 επιπλέον δεσμοφύλακες έφθασαν για να καταστείλουν τις ταραχές και, μέχρι το βράδυ, οι αρχές φαίνονταν να έχουν θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο.

Η εξέγερση ξεκίνησε όταν οι φρουροί προσπάθησαν να κάνουν αλκοτέστ σε κρατούμενους οι οποίοι φέρονταν να είχαν πιει αλκοόλ που εισήχθη λαθραία στη φυλακή.

Οι κρατούμενοι που έλαβαν μέρος στην εξέγερση αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να υπηρετήσουν το υπόλοιπο της ποινής τους σε φυλακές υψηλότερης ασφαλείας ή να απορριφθεί το αίτημά τους για πρόωρη αποφυλάκιση.

Γενικά, οι κρατούμενοι στη Φορντ, ένα επεκτεινόμενο αγροτικό σύμπλεγμα παραπηγμάτων που στεγάζει πολλές εκατοντάδες κρατούμενους, δεν περιορίζονται σε ατομικά κελιά και μπορούν να δουλεύουν έξω. Οι φυλακές αυτές θεωρούνται χαμηλής ασφαλείας.

Ο Μαρκ Φρίμαν, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ένωσης Δεσμοφυλάκων, επιχείρησε να συνδέσει το συμβάν με τις περικοπές δημοσίων δαπανών τις οποίες έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση προκειμένου να μειώσει ένα έλλειμμα στον προϋπολογισμό που φθάνει το 10% του εθνικού προϊόντος.