Η Βρετανίδα ποπ σταρ Amy Winehouse, που έχασε τη ζωή της στις 23 Ιουλίου 2011, από υπερβολική δόση ναρκωτικών, σημάδεψε τη σύγχρονη μουσική σκηνή με την ιδιαίτερη χροιά της φωνής της. Η τραγουδίστρια ήταν μόλις 27 ετών όταν πέθανε. Η είδηση του θανάτου της προκάλεσε συγκίνηση στους φανατικούς θαυμαστές της σε όλον τον κόσμο.

Οι γονείς της Amy Winehouse, πρόσφατα δημοσίευσαν αποσπάσματα από τα ημερολόγια της τραγουδίστριας τα οποία γράφουν μεταξύ άλλων: «Μισώ την ψυχραιμία μου. Μερικές φορές γίνομαι βίαιη με αυτούς που αγαπώ». Δώδεκα χρόνια μετά τον θάνατό της και ενόψει των 40ών γενεθλίων της,  η οικογένειά της κυκλοφορεί νέο βιβλίο, το Amy Winehouse: In Her Words, στο οποίο αποκαλύπτει μια άλλη πλευρά της νικήτριας των Grammy, την κόρη και αδελφή που γνώριζαν οι αγαπημένοι της άνθρωποι.

 Το «Amy Winehouse: In Her Words», που θα κυκλοφορήσει στις 29 Αυγούστου, περιέχει ανέκδοτες φωτογραφίες, σημειώσεις ημερολογίου και χειρόγραφες επιστολές και ποιήματα. Το νέο βιβλίο αποτελεί συλλογικό έργο της οικογένειάς της και του πατέρα της, Mitch Winehouse. «Πάντα θέλαμε ο κόσμος να μάθει την πραγματική Amy, από πού προερχόταν και τι την έκανε να τρελαίνεται», λέει ο πατέρας της, στο περιοδικό People. «Από κάθε άποψη ήταν ένα κανονικό εβραϊκό παιδί από το Βόρειο Λονδίνο, που έκανε κανονικά παιδικά πράγματα, πήγαινε σε μαθήματα θεάτρου, αγαπούσε τη γιαγιά της, τη μαμά και τον μπαμπά της, αγαπούσε τον αδελφό της».

Τα δικαιώματα από το βιβλίο θα διατεθούν στο Amy Winehouse Foundation, το φιλανθρωπικό ίδρυμα που η οικογένειά της δημιούργησε πριν από 12 χρόνια, στα γενέθλιά της, στις 14 Σεπτεμβρίου, λίγες εβδομάδες μετά τον θάνατό της από δηλητηρίαση από αλκοόλ. Με προγράμματα στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Καραϊβική, στοχεύει στην εκπαίδευση των νέων για τους κινδύνους των ναρκωτικών και του αλκοόλ και στην υποστήριξη της ανάρρωσης όσων παλεύουν με την κατάχρηση ουσιών.

Το ημερολόγιο της Amy συχνά ευθυγραμμίζεται με τις παρατηρήσεις των γονιών της, δείχνοντας ότι αγκάλιασε τη μοναδικότητά της από τα εφηβικά της χρόνια. «Είμαι χαρούμενη που είμαι διαφορετική. Δεν ήθελα να είμαι σαν όλους τους άλλους. Μου αρέσει να έχω το δικό μου προσωπικό στυλ. Μου αρέσει να είμαι δυνατή και να μιλάω με ανθρώπους. Αυτή ακριβώς είμαι», έγραψε στο ημερολόγιό της.

«Η Έιμι κατέγραψε τα σχολικά της χρόνια σε ένα λεύκωμα που ενημέρωνε συνεχώς», έγραψαν οι γονείς της. «Οι ιστορίες της περιγράφουν την αφήγηση από τους δασκάλους της. Από την αρχή, συνειδητοποιήσαμε ότι το σχολείο μάλλον δεν θα το τελείωνε ποτέ. «Βαριέμαι», επαναλάμβανε συχνά. Οι δάσκαλοι μας είπαν ότι ήταν ευφυής και ικανή, ωστόσο υπήρχε πάντα ένα «αλλά.» … Δεν μπορούσε να καθίσει ήσυχη ή συμπεριφερόταν άσχημα στην τάξη. Αντίθετα, η Έιμι καταβρόχθιζε ταινίες, μιούζικαλ, μυθιστορήματα, ποίηση — και μουσική. Μπορούσε να απαγγέλλει στίχους και να τραγουδήσει μελωδίες αφού ακούσει ένα τραγούδι, ίσως μόνο μία ή δύο φορές. Στο σπίτι της ήταν περιτριγυρισμένη από τζαζ: από τον Frank Sinatra μέχρι την Ella Fitzgerald. Και στο σπίτι ερμήνευσε τραγούδια από τη Mary Poppins ή εβραϊκούς ύμνους».

Όπως κάθε εφηβικό ημερολόγιο, οι σελίδες της Έιμι ήταν γεμάτες με σκέψεις για την αγάπη. Η ίδια σκέφτηκε: «Μερικές φορές σκέφτομαι, αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάποιος άντρας εκεί έξω που είναι τόσο τρελός όσο εγώ; Ένας ωραίος τύπος με σκούρα μαλλιά, που φοράει γυαλιά για να διαβάζει και είναι πραγματικό παιδί; Piercing προαιρετικά, σκωτσέζικη ή ιρλανδική προφορά κατά προτίμηση! Και γιατί όλοι οι φίλοι του αδερφού μου ταιριάζουν με αυτήν την περιγραφή, αλλά είμαι πολύ νέα για να κάνω κάτι γι’ αυτό;» Ο άνθρωπος που είχε τη μεγαλύτερη επίδραση στη ζωή του τραγουδίστριας ήταν ο Blake Fielder-Civil.

Είχαν μια σχέση για έξι χρόνια και ήταν παντρεμένοι από το 2007 έως το 2009. Γνωρίστηκαν σε μια παμπ στο Camden Town του Λονδίνου, ενώ και οι δύο έβγαιναν με άλλα άτομα. Η έλξη ήταν στιγμιαία και η Έιμι άφησε γρήγορα το αγόρι της για να είναι με τον Μπλέικ. Μόλις ένα μήνα μετά τη γνωριμία τους, έκανε ένα τατουάζ με το όνομά του στο αριστερό της στήθος και εκείνος έκανε ένα τατουάζ με το όνομα της Έιμι πίσω από το αυτί του. Η ταραχώδης σχέση τους ήταν γεμάτη με κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών, καθώς και νομικά ζητήματα. Ο Μπλέικ εξέτιε ποινή φυλάκισης 32 μηνών για ένοπλη ληστεία όταν έμαθε για τον θάνατο της Έιμι το 2011. Αφού χώρισε με τον Φίλντερ-Σίβιλ, η Amy Winehouse είχε μια σύντομη σχέση τεσσάρων μηνών με τον σκηνοθέτη Ρεγκ Τράβις, την οποία έληξε αφού έμαθε για την απιστία του.

Η Amy Winehouse παραδεχόταν ότι μερικές φορές γίνονταν «βίαιη με αυτούς που αγαπώ… Όσο κι αν λέω “συγγνώμη”, είναι κάτι που δεν μπορούν ποτέ να ξεχάσουν». Ο Janis γράφει για πολλές έντονες συζητήσεις πατέρα και κόρης όταν η Amy ήταν έφηβη. «Ξαφνικά με διέκοπτε στη μέση μιας συζήτησης. «Συγγνώμη, μπαμπά. Περίμενε ένα λεπτό. Απλώς πρέπει να το γράψω αυτό», έλεγε, πριν πιάσει ένα στυλό και ένα χαρτί, σημειώνοντας ό,τι είχε πει ο Μιτς και μετά επέστρεφε. Χρόνια αργότερα, μερικές από αυτές τις λέξεις μπορεί να είχαν καταλήξει σε ένα τραγούδι».

Στα σημειωματάριά της, η Γουάινχαουζ έγραφε τραγούδια και αστείες παρατηρήσεις για ανθρώπους που συνάντησε σε παμπ, κλαμπ και όπου κι αν πήγαινε. Τελικά, οι στίχοι της χρησίμευσαν ως ημερολόγιο, εξιστορώντας τη ζωή της. Αυτό φάνηκε στο Rehab, ένα από τα πιο διάσημα τραγούδια της. Η μητέρα της Έιμι γράφει: «Είχε φτάσει στο σπίτι του με τους τότε μάνατζέρς της που ανησυχούσαν για το ποτό και ήθελαν να την πάνε για θεραπεία. «Δεν θέλω να πάω, μπαμπά. Δεν έχω 90 μέρες!» είπε στον Μιτς. Αρκετά χρόνια αργότερα, αυτή η συνομιλία φιλτραρίστηκε μέσα από τον δημιουργικό φακό της Amy, κόπηκε και αναδιατάχθηκε για να γίνει η νούμερο ένα επιτυχία».

Ο Μιτς και η Τζάνις θεώρησαν ότι ήταν δύσκολο να διαβάσουν τα ημερολόγια της κόρης τους, αλλά είπαν: «Παρά τα όσα υποθέτουν πολλοί άνθρωποι για τη ζωή της Έιμι, δυσκολευόμαστε να βρούμε πολύ μαρτύριο ή δυστυχία σε οποιοδήποτε από τα γραπτά της. Έτσι, διαβάζοντάς το δεν μπορούμε να πούμε ότι την καταλάβαμε πραγματικά. Το αν η σύνθεση έγινε καθαρτική για την Έιμι ή όχι, δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα, αλλά σίγουρα ήταν μια δημιουργική διαδικασία που επέστρεφε ξανά και ξανά στις πιο ευτυχισμένες περιόδους της, καθώς και στις πιο σκοτεινές στιγμές εθισμού της», όπως αναφέρει η elpais.

Παρόλα αυτά, ο Mitch και η Janise λένε ότι η ανάγνωση των ημερολογίων της κόρης τους ανακουφίζει πάντα τον πόνο της απώλειας της. «Δώδεκα χρόνια μετά τον θάνατό της, η αναδρομή σε αυτά τα σχέδια και τα σκαριφήματα εξακολουθεί να μας κάνει να χαμογελάμε, όπως έκανε η Έιμι. Φυσικά, δεν μπορούμε να την ωραιοποιήσουμε την ιστορία της Amy. Ναι, ήταν εθισμένη και, ναι, η ζωή της ήταν χαοτική. Τελικά, οι εθισμοί της έκλεψαν τη ζωή της και εμάς. Αλλά αυτές είναι στιγμές που δεν μένουμε».