Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησε αιφνιδιαστική εμφάνιση στο Νταγκεστάν λίγο μετά την ανταρσία της Wagner και ο κόσμος τον υποδέχτηκε ως ροκ σταρ, όμως πρώην συνταγματάρχης των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών FSB υποστηρίζει ότι πρόκειται για σωσία.

Ο Igor «Strelkov» Girkin μίλησε στην Daily Mail και δήλωσε ότι «κάτι δεν είναι σωστό. Μοιάζει με θεατρικό έργο, που αποδεικνύει ότι αυτός δεν είναι ο Πούτιν». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ρώσος πρόεδρος πήρε αγκαλιά τον κόσμο που τον περίμενε και μάλιστα φίλησε ένα κορίτσι στο κεφάλι. Αυτή η κίνηση μπορεί να μοιάζει λογική για το «λαοφιλές προφίλ» του Πούτιν, ωστόσο αυτές οι κινήσεις έχουν σταματήσει από τη στιγμή που ξέσπασε ο κορονοϊός.

Μάλιστα, από τη στιγμή που ο ίδιος δεν έχει άρει τα προσωπικά μέτρα προστασίας του έναντι της πανδημίας, προκαλούνται υποψίες για αυτή την εμφάνιση του.

Το βρετανικό δημοσίευμα αναφέρει ότι είναι η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Πούτιν μετά την ανταρσία της Wagner, καθώς μέχρι τότε είχε απευθυνθεί στο ρωσικό λαό μέσω βιντεοσκοπημένων μηνυμάτων.

Έτσι, επισκέφθηκε την περιοχή λόγω της σημαντικής μουσουλμανικής γιορτής «Ιντ-αλ Αντχά», αφού ο πληθυσμός εκεί είναι μουσουλμάνοι και όχι χριστιανοί.

«Ανάχωμα» για την Wagner;

Για ορισμένους η επίσκεψη Πούτιν στο Νταγκεστάν είναι για να στείλει μήνυμα προς το ρωσικό λαό ότι βρίσκεται στη Ρωσία και ότι συνεχίζει το πρόγραμμα του κανονικά, παρά την πρόσφατη κρίση λόγω της ανταρσίας. Ορισμένοι ειδικοί όμως, υποστηρίζουν πως ενδεχομένως η επίσκεψη αποτελεί καμπανάκι για τη Wagner.

Συγκεκριμένα, όταν έγινε η ανταρσία, η μόνη έμπειρη στρατιωτική δύναμη που πήρε αμέσως το μέρος του Ρώσου προέδρου ήταν οι μουσουλμάνοι Τσετσένοι μισθοφόροι του Καντίροφ.

Έτσι, η επίσκεψη του Πούτιν ενδεχομένως αποτελεί ένα «ευχαριστώ» στους μουσουλμάνους που τον στήριξαν ή ένα «κλείσιμο του ματιού», ότι μπορεί να χρειαστούν ως μαχητές σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο.

Εξάλλου, λόγω των ιστορικών εξελίξεων στην περιοχή, το ρωσικό κράτος ανέκαθεν -ειδικά στις μέρες μας- έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το μουσουλμανικό πληθυσμό του Νταγκεστάν, τον οποίο χρησιμοποίησε ως «Δούρειο Ίππο» για να ελέγξει τον Καύκασο.

Χαρακτηριστικά, η περιοχή ήταν η βάση των επιχειρήσεων κατά την πρώτη φάση του πολέμου της Τσετσενίας στη δεκαετία του 1990 κι έκτοτε αποτέλεσε ορμητήριο μουσουλμάνων μαχητών που μάχονταν για λογαριασμό της Ρωσίας.