Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές στην Τουρκία έχει ξεκινήσει και ο αντίπαλος του Ταγίπ Ερντογάν Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου φέρεται, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που έρχεται στο «φως», να βρίσκεται στο όριο της νίκης από την πρώτη Κυριακή.

Όπως μετέδωσε το πρωί της Τετάρτης (3/5) ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» με τον Δημήτρη Οικονόμου και τον Άκη Παυλόπουλο ο τούρκος υποψήφιος πρόεδρος και ηγέτης της αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό 49,4%, έναντι 47,1% του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παράλληλα, ποσοστό 2,3% συγκεντρώνει Σινάν Ογκάν και 1,2% ο Μουχαρέμ Ιντσέ. Στόχος του τούρκου προέδρου Ερντογάν, κατά τις ίδιες πληροφορίες, είναι να στείλει τις εκλογές στον 2ο γύρο.

Τι θα συμβεί αν χάσει ο Ερντογάν;

Αναλυτές εκτιμούν πως εάν ο Ερντογάν χάσει τις εκλογές, με μικρή διαφορά στις ψήφους, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα. Υπάρχει εξάλλου η εμπειρία του παρελθόντος και συγκεκριμένα των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019, όταν οι υποψήφιοι του κόμματος του Ερντογάν (AKP), επικαλούμενοι παρατυπίες αμφισβήτησαν την ήττα τους στην Κωνστατινούπολη και στην Άγκυρα, προσφεύγοντας στις αρμόδιες αρχές.

Μάλιστα για την Κωνσταντινούπολη, όπου το αποτέλεσμα ήταν πολύ οριακό, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο αποφάσισε την επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας. Όμως και στην επαναληπτική αναμέτρηση, νικητής αναδείχθηκε ο υποψήφιος με την υποστήριξη του κεμαλικού κόμματος CHP, Εκρέμ Ιμάμογλου, προκαλώντας στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ένα σοβαρό πλήγμα – ουσίας αλλά και επικοινωνιακό.

Επιπλέον, ειδικοί και αναλυτές επισημαίνουν πως ακόμη κι αν τελικά ο Ερντογάν αποδεχθεί την ήττα του, μόνο εύκολη δεν αναμένεται η διακυβέρνηση από τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, καθώς από τη μια το AKP, που κυβερνά εδώ και δύο δεκαετίες της Τουρκία, έχει μια «θεσμική κυριαρχία» ελέγχοντας πολλούς από τους κρίσιμους κρατικούς μηχανισμούς. Και από την άλλη, βασιζόμενος σε έναν ετερόκλητο συνασπισμό κομμάτων εκτιμάται πως δεν θα είναι εύκολο να βρίσκει διαρκώς τη «χρυσή τομή» μεταξύ των πολιτικών συμμάχων του, ώστε να προωθεί τις πολιτικές που επιθυμεί στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα, στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό πεδίο. Αν δε επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και το κόμμα του Ερντογάν επικρατήσει στις βουλευτικές εκλογές τότε η επόμενη ημέρα για τον Κιλιτσντάρογλου θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο.

Ο Ερντογάν ανακάλυψε πετρελαιοπηγές δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του την Τρίτη (3/5) αποκάλυψε στον κόσμο, ότι μετά από το φυσικό αέριο, ανακάλυψαν στην Τουρκία και πετρελαιοπηγές, μόλις δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «με 100 πετρελαιοπηγές θα έχουμε 100.000 βαρέλια την ημέρα»:

«Τώρα θέλω να μοιραστώ μαζί σας άλλο ένα χαρμόσυνο νέο. Στην περιοχή Γκαμπάρ, κοντά στο όρος Τζούντι, ανακαλύψαμε πετρελαιοπηγή που θα έχει δυνατότητα εξόρυξης πετρελαίου με δυνατότητα 100.000 βαρέλια ημερησίως. Ξέρετε το τι θα πει αυτό; Eί τρομοκράτες θα σας θάψουμε σε αυτές τις πετρελαιοπηγές! Αυτό το πετρέλαιο είναι υψηλής ποιότητας και βρέθηκε σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από την περιοχή Τζίζρε. Με 100 πετρελαιοπηγές τις οποίες θα έχουμε θα καταφέρουμε να εξορύξουμε 100.000 βαρέλια την ημέρα. Ήδη από την πρώτη πετρελαιοπηγή μεταφέρουμε το πετρέλαιο στα διυλιστήρια» επεσήμανε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Με ένα ερωτικό τραγούδι ο Ερντογάν προσπαθεί να προσεγγίσει τον λαό της Τουρκίας

«Ο πρόεδρός μας είναι η κόρη του ματιού μας και τον αγαπάμε» αναφέρει το νέο τραγούδι που γράφτηκε για τον τούρκο πρόεδρο, ο οποίος προσπαθεί να προσεγγίσει τον τουρκικό λαό με τραγούδια.

«Ο πρόεδρος μας είναι η κόρη του ματιού μας, όλα τα τραγούδια μας μιλούν γι’ αυτόν. Ποιος μπορεί να σταθεί μπροστά στον λαό, αυτός ο έρωτας είναι αθάνατος και είναι στο στόμα όλων. Νομίζεις πως είναι εύκολο να μας γκρεμίσεις, έλα πες το να το ακούσει όλος ο κόσμος! Σε όσους ακούν και δεν ακούν, σε όσους ρωτούν και δεν ρωτούν. Εμείς, εμείς τον αγαπάμε πολύ, τον αγαπάμε, τον αγαπάμε. Εγώ σας αγαπώ πολύ, αγαπώ, αγαπώ.. Ναι εμείς σας αγαπάμε πολύ. Ο έρωτας μας για εσάς είναι διαφορετικός…».

Το αεροπλανοφόρο «Anadolu» βγήκε στο Αιγαίο και φτάνει στη Σμύρνη

Εν τω μεταξύ, το αεροπλανοφόρο Anadolu βγήκε στο Αιγαίο για να πάει στο Σμύρνη, όπως είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος χαρακτηριστικά είχε πει ότι θα μείνει στη Σμύρνη και «θα στείλει το κατάλληλο μήνυμα».

Όπως ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο «A HABER»: «Το ”Anadolu” δίχως να προμηθευτεί καύσιμα, έχει την αυτονομία να ταξιδέψει μέχρι και την Ιαπωνία αλλά και την Αυστραλία. Τώρα πέρασε κάτω από τη γέφυρα των Δαρδανελίων. Δηλαδή το συγκεκριμένο πλοίο το οποίο από τις 17 Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη το επισκέφθηκαν 120.000 άνθρωποι, τώρα κατευθύνεται για τη Σμύρνη και θα φτάσει εκεί αύριο το οποίο θα το επισκεφθεί κι εκεί μεγάλος αριθμός επισκεπτών».

Τα τουρκικά ΜΜΕ συνεχίζουν να ασχολούνται με την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών

Την ίδια στιγμή, τα τουρκικά ΜΜΕ συνεχίζουν να ασχολούνται με την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, κάνοντας αναφορές και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι «προκάλεσαν εντύπωση στην Τουρκία οι δηλώσεις Μητσοτάκη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

«Ο Μητσοτάκης ζήτησε την αλλαγή της αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας» αναφέρει το τηλεοπτικό δίκτυο «HABER GLOBAL» και προσθέτει: «Η Τουρκία υποστηρίζει πως στο Αιγαίο τα νησιά πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Και στρατιωτικοποήθηκαν παρά το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Ενώ η Ελλάδα λέει τα νησιά αυτά είναι δικά μου, δεν ισχύουν οι Συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων και υποστηρίζει πως ”αφού υπάρχει η Στρατιά του Αιγαίου και έγινε η εισβολή στην Κύπρο” έτσι θα προχωρήσω. Βέβαια εμείς είπαμε ”θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικ” αλλά δεν πήγαμε όμως το κάναμε αυτό στη Συρία που ήταν σε εκκρεμότητα».

O πρωθυπουργός της Ελλάδας δήλωσε ότι «η οικονομία της Τουρκίας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. H επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με την Ελλάδα, θα μπορούσε να φέρει ένα αποτέλεσμα που και οι δυο πλευρές θα έχουν όφελος ”καζάν καζάν” και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό. Όμως για να συμβεί αυτό η Τουρκία θα πρέπει να αλλάξει την αναθεωρητική της πολιτική».