Ένα βίντεο – ντοκουμέντο ήρθε στη δημοσιότητα, στο οποίο φαίνονται τρεις Έλληνες κάτοικοι του Χαρτούμ να προσπαθούν να αποχωρήσουν από την πόλη, στην οποία μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος. Οι άνθρωποι καταγράφονται στην κάμερα να επιβιβάζονται με τα προσωπικά τους αντικείμενα σε ένα αυτοκίνητο, το οποίο θα τους απομακρύνει από την περιοχή.

Το βίντεο, που δημοσιεύθηκε στο δελτίο ειδήσεων του OPEN, δείχνει τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων και άλλων κατοίκων του Σουδάν να επιβιβάζονται στο αμάξι, ώστε να φύγουν από τη χώρα. Ο απεγκλωβισμός γίνεται εν μέσω πυρών, ενώ οι Έλληνες και Σουδανοί πολίτες κρατούν προσωπικά τους αντικείμενα, προκειμένου να φύγουν σώοι και αβλαβείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το OPEN, όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

Δημήτρης Ουάνης: Η διαδρομή για να φύγει κανείς από το Σουδάν είναι επικίνδυνη – Μπορεί να βγουν αντάρτες

Παράλληλα, σήμερα στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» με τους Δημήτρη Καμπουράκη και Παναγιώτη Στάθη, μίλησε ο Δημήτρης Ουάνης, ο οποίος είναι γυναικολόγος στο Σουδάν. Ο ίδιος συγκλονίζει όταν μοιράζεται τις μαρτυρίες του από τις στιγμές του εμφυλίου στη χώρα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «έφτασα τη Μεγάλη Παρασκευή σε μια πόλη μακριά από το Χαρτούμ και κάναμε επιτάφιο. Την άλλη μέρα ξεκινάμε με φωνές, σφαίρες και τανκς, ρουκέτες και τα λοιπά. Μόλις έφτασα στο Χαρτούμ από την πόλη μου, άρχισα να βλέπω δεξιά και αριστερά τανκς, στρατιωτικά αυτοκίνητα που είναι καμένα, πτώματα δεξιά και αριστερά εκατοντάδες που είναι διαλυμένα, διότι η θερμοκρασία είναι 45 βαθμοί τώρα, και τα σκυλιά να τρώνε τα πτώματα».

Για το πώς κατάφερε να φύγει από το Χαρτούμ, ο κ. Ουάνης ανέφερε πως «ο μοναδικός τρόπος είναι κάτι λεωφορεία που δεν έχουν μια στάνταρ στάση, δηλαδή μαζεύονται 10 άτομα και νοικιάζουν το λεωφορείο. Ξεκίνησε η ταρίφα των λεωφορείων αυτών με 200 λίρες και αυτή τη στιγμή έχει φτάσει 7.000 λίρες. Μαζευτήκαμε γύρω στα 40 άτομα και δώσαμε από 200 λίρες ο καθένας».

«Η διαδρομή από το Χαρτούμ μέχρι τα σύνορα της Αιγύπτου είναι 900 χιλιόμετρα. Ένας δρόμος που είναι επικίνδυνος, είναι Σαχάρα, μπορεί ανά πάσα στιγμή να βγουν αντάρτες ή από δεξιά ή από αριστερά. Αν σταματήσει το λεωφορείο από οποιαδήποτε βλάβη, δεν υπάρχει εκεί ούτε μηχανικός ούτε άνθρωπος, τίποτα. Είναι Σαχάρα, άμμος και εμείς. Πριν από εμένα έμαθα ότι υπήρχε ένα ΙΧ που πέρασε από εκεί και τους έκλεψαν τα λεφτά, τα κινητά και τα λοιπά και τους πήραν και το αυτοκίνητο».