Η παραστρατιωτική οργάνωση Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) ανακοίνωσε ότι θα σεβαστεί τη συμφωνία για τριήμερη εκεχειρία με τον σουδανικό στρατό, η οποία επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ.

«Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για πλήρη κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια της περιόδου εκεχειρίας», αναφέρει η διοίκηση της RSF.

Η εκεχειρία τίθεται σε ισχύ από τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα, 01:00 ώρα Ελλάδος), σε μια προσπάθεια εξεύρεσης διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό των πολύνεκρων συγκρούσεων.

Την επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία 72 ωρών είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες – σε συνεργασία με τους συμμάχους τους – με σκοπό τη σύσταση «επιτροπής» που θα διαπραγματευθεί τον οριστικό τερματισμό των εχθροπραξιών στο Σουδάν, οι οποίες μαίνονται από τις 15 Απριλίου.

«Ύστερα από έντονες διαπραγματεύσεις το τελευταίο 48ωρο, ο σουδανικός στρατός και οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) συμφώνησαν να τηρήσουν κατάπαυση του πυρός σε όλη τη χώρα, η οποία τίθεται σε ισχύ τα μεσάνυχτα και αναμένεται να διαρκέσει 72 ώρες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. «Σε αυτό το διάστημα, οι ΗΠΑ αναμένουν από τον στρατό και τις RSF να σεβαστούν πλήρως αυτήν την κατάπαυση του πυρός», συμπληρώνει.

Ο Μπλίνκεν επίσης είχε επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Κένυας και αξιωματούχους χωρών της περιοχής και της Αφρικανικής Ένωσης.

Επιπλέον, οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν συμφώνησαν στην κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

Όλες οι προηγούμενες συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός που ανακοινώθηκαν έμειναν κενό γράμμα αφότου ξέσπασαν οι συγκρούσεις στη χώρα της Αφρικής ανάμεσα στις δυνάμεις των δυο στρατηγών που κατέλαβαν την εξουσία με το πραξικόπημα του Οκτωβρίου του 2021.

Απογειώθηκε από το Τζιμπουτί με προορισμό την Αίγυπτο μεταγωγικό C-27 με Έλληνες που μεταφέρθηκαν από το Σουδάν

Παράλληλα, μεταγωγικό αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας με Έλληνες από το Σουδάν απογειώθηκε από το Τζιμπουτί με προορισμό το αεροδρόμιο του Ασουάν στην Αίγυπτο.

Σήμερα (25/4) το πρωί αναμένεται να προσγειωθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Σε εξέλιξη η επιχείρηση απομάκρυνσης Γερμανών και άλλων Ευρωπαίων πολιτών από το Σουδάν

Στο μεταξύ, «σε εξέλιξη» βρίσκεται η επιχείρηση απομάκρυνσης Γερμανών και πολιτών κρατών – εταίρων από το Σουδάν, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, ευχαριστώντας τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις για τις μέχρι τώρα υπηρεσίες τους.

Η Bundeswehr έχει απομακρύνει έως τώρα περισσότερα από 300 άτομα, σε τρεις πτήσεις με στρατιωτικά Airbus Α400Μ. Περίπου 150 από αυτούς είναι Γερμανοί, ανάμεσά τους όλοι οι εργαζόμενοι στη γερμανική πρεσβεία στο Χαρτούμ, ενώ οι υπόλοιποι προέρχονται από 20 χώρες, μεταξύ των οποίων το Βέλγιο, η Βρετανία, η Ιορδανία, η Ολλανδία και αφρικανικές χώρες, διευκρίνισε η κυρία Μπέρμποκ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε αργά το βράδυ με τον υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους.

«Οι δυνάμεις της Bundeswehr, της ομοσπονδιακής αστυνομίας και του υπουργείου Εξωτερικών έσωσαν ζωές με το θάρρος τους. Παρόλη την ευγνωμοσύνη μας, δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα να ανασάνουμε με ανακούφιση», δήλωσε και πρόσθεσε ότι εντός της ημέρας άλλα περίπου 100 άτομα θα εγκαταλείψουν το Σουδάν με μία ακόμη γερμανική πτήση. «Αν όλα πάνε καλά, ο αριθμός των επαναπατρισθέντων θα ξεπεράσει τους 400», σημείωσε ο κ. Πιστόριους και έκανε λόγο για «πραγματικά μεγάλη επιτυχία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα». Η εξαιρετικά δύσκολη αποστολή εξελίχθηκε χωρίς προβλήματα, χωρίς βλάβες, είπε χαρακτηριστικά.

Η κυρία Μπέρμποκ ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν ακόμη Γερμανοί στο Σουδάν και διαβεβαίωσε ότι η ομάδα διαχείρισης κρίσης στο υπουργείο Εξωτερικών εργάζεται για την εξεύρεση οδών διαφυγής. Η ίδια πάντως εξήγησε ότι δεν προγραμματίζεται επιχείρηση εκκένωσης για το επιτόπιο προσωπικό της γερμανικής πρεσβείας, όπως είχε συμβεί στο Αφγανιστάν, όταν ανέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν, καθώς, στην περίπτωση των Σουδανών, οι ντόπιοι δεν απειλούνται με διώξεις. Επιπλέον, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν εξέφρασαν την επιθυμία να εγκαταλείψουν τη χώρα.