Σε «δύσκολη» κατάσταση βρίσκονται οι Ουκρανοί στρατιώτες στο Κίεβο καθώς ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται κοντά στην πόλη Σολεντάρ, στην πρώτη γραμμή, όπου ο πόλεμος συνεχίζει να μαίνεται.

Η διατήρηση του ελέγχου της Σολεντάρ και της Μπαχμούτ, που βρίσκονται σε απόσταση 14 χιλιομέτρων, θεωρείται ζωτικής σημασίας για την προστασία των αμυντικών γραμμών της Σλοβιάνσκ και της Κραματόρσκ, πόλεων της ανατολικής Ουκρανίας που παραμένουν υπό τον έλεγχο του Κιέβου.

Η κατάληψή των συγκεκριμένων δύο περιοχών θα ισοδυναμούσε με την κατάκτηση ολόκληρου του Ντονμπάς, στόχου που έθεσε η Ρωσία όταν ξεκινούσε ο πόλεμος, την 24η Φεβρουαρίου 2022.

«Αυτή τη στιγμή (η κατάσταση) είναι δύσκολη στη Σολεντάρ», αναγνώρισε η υφυπουργός Άμυνας Χάνια Μαλιάρ μέσω Telegram εξηγώντας πως ο ρωσικός τακτικός στρατός και μισθοφόροι της εταιρείας Βάγκνερ εξαπολύουν αδιάκοπα επιθέσεις.

Ρώσοι μπλόγκερ που παρακολουθούν συστηματικά τις εξελίξεις έκαναν λόγο για διάτρηση των ουκρανικών αμυνών στη Σολεντάρ, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται επίσημα από τα μέρη.

Παρά τις σφοδρές μάχες, ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε νωρίτερα πως δεν αναμένει μείζονα προέλαση της Ρωσίας και υποσχέθηκε στους στρατιώτες του ενισχύσεις.

«Η Μπαχμούτ κρατάει» υπογράμμισε ο 44χρονος αρχηγός του κράτους, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Η γειτονική Σολεντάρ επίσης αντέχει», πρόσθεσε, αν και παραδέχθηκε επίσης πως η κατάσταση είναι δύσκολη και ότι η πόλη έχει μετατραπεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της σε συντρίμμια.

«Πρόκειται για ένα από τα πιο αιματηρά σημεία στα μέτωπα», πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον κ. Ζελένσκι, ο Ολεξάντρ Σίρσκι, κορυφαίος αξιωματικός του ουκρανικού στρατού, επισκέφθηκε Μπαχμούτ και Σολεντάρ χθες για να δώσει οδηγίες και να οργανώσει την άφιξη ενισχύσεων και μεγαλύτερης ισχύ9ος πυρός. Πρόκειται για αξιωματικό που το Κίεβο χαρακτηρίζει ήρωα, πιστώνοντάς του την υπεράσπιση του Κιέβου και την αντεπίθεση στο Χάρκοβο.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι έκανε επίσης λόγο για ρωσικούς βομβαρδισμούς σε Κραματόρσκ και Χερσώνα κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της μονομερούς κατάπαυσης του πυρός που ανακοίνωσε η Μόσχα, χθες Κυριακή, (8/1). Το Κίεβο δεν αναγνώρισε την κατάπαυση του πυρός, κάνοντας λόγο για «υποκρισία» και «προπαγάνδα». Η Κραματόρσκ και η Κοσταντίνιβκα χτυπήθηκαν από πυραύλους, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι οκτώ, σύμφωνα με τον Κιρίλο Τιμοσένκο, αναπληρωτή γενικό γραμματέα της ουκρανικής προεδρίας.