Για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ εκτελέστηκε διεμφυλική για τον φόνο της πρώην συντρόφου της, η πρώτη μάλιστα εκτέλεση του 2023. Ο θάνατος της 49χρονης Amber McLaughlin με ένεσε διαπιστώθηκε στις στις 18:51 (τοπική ώρα) στη φυλακή Μπον Τερ, στην πολιτεία Μιζούρι. «Συγγνώμη για ό,τι έκανα. Είμαι ένα άτομο που αγαπάει και νοιάζεται τους άλλους» είπε στην τελευταία δήλωσή της.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, κρατούνταν στην πτέρυγα των ανδρών θανατοποινιτών και είχε καταδικαστεί για το φόνο της πρώην συντρόφου της σε προάστιο του Σεντ Λιούις το 2003, πριν κάνει αλλαγή φύλου.

Η McLaughlin δεν άντεχε τον χωρισμό τους και παρενοχλούσε το θύμα, σε βαθμό που η πρώην φίλη της προσέφυγε στις Αρχές και ζήτησε να ληφθούν μέτρα για την προστασία της. Την ημέρα του εγκλήματος η McLaughlin της έστησε ενέδρα έξω από τη δουλειά της, οπλισμένη με κουζινομάχαιρο. Τη βίασε, τη μαχαίρωσε και πέταξε το πτώμα της κοντά στον ποταμό Μισισιπή.

Στη δίκη το 2006, οι ένορκοι την έκριναν ένοχη, αλλά δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στην ποινή που έπρεπε να της επιβληθεί. Με απόφαση του δικαστή καταδικάστηκε σε θάνατο.

Οι πολιτείες Μιζούρι και Ιντιάνα είναι οι μόνες όπου οι δικαστές επιτρέπεται να επιβάλουν θανατική ποινή αν οι ένορκοι αδυνατούν να αποφασίσουν ομόφωνα για την ποινή. Επικαλούμενοι αυτήν την ιδιαιτερότητα, οι συνήγοροι υπεράσπισης της McLaughlin ζήτησαν από τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη Μάικ Πάρσον να μετατρέψει την ποινή σε ισόβια κάθειρξη, αφού «δεν αντικατόπτριζε τη βούληση της κοινότητας αλλά του δικαστή και μόνο». Επικαλέστηκαν επίσης τη δύσκολη παιδική ηλικία και τα ψυχιατρικά προβλήματα της εντολέα τους.

Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για την Θανατική Ποινή (DPIC), μέχρι χθες δεν είχε εκτελεστεί κανένα ανοιχτά διαφυλικό άτομο στη χώρα. Το θέμα ωστόσο «προσελκύει την προσοχή τους τελευταίους μήνες, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο του Οχάιο επικύρωσε τη θανατική ποινή της Βικτόριας Ντρέιν, ενώ στο Όρεγκον μετατράπηκε η ποινή της Τάρας Ζάιστ». Πρόκειται για άλλες δυο διαφυλικές αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο το AFP.

Αφότου εξελέγη κυβερνήτης του Μιζούρι, το 2018, ο Ρεπουμπλικάνος Μάικ Πάρσον δεν έχει κάνει δεκτό κανένα αίτημα να δείξει επιείκεια, να απονείμει χάρη σε θανατοποινίτες.