Και η εβδομάδα που μας πέρασε ήταν πλούσια σε ειδησεογραφία. Οι έμπειροι φωτορεπόρτερ ήταν πάντα στο σωστό σημείο, τη σωστή στιγμή και μας μεταφέρουν όλα τα σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν μέσα από τον φωτογραφικό τους φακό.

Το γεγονός ότι μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις είναι αποδεδειγμένο. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για τις παρακάτω φωτογραφίες. Σε αυτές συμπυκνώνονται όσα έγιναν στον κόσμο την εβδομάδα που πέρασε.

Θαμμένες στο χιόνι οι ΗΠΑ

Στο έλεος της χειρότερης κακοκαιρίας που έχουν δει εδώ και δεκαετίες βρίσκονται οι ΗΠΑ, η οποία έχει αφήσει μέχρι στιγμής στο πέρασμά της τουλάχιστον 60 νεκρούς ενώ έθαψε στο χιόνι -κυριολεκτικά- ολόκληρες πολιτείες. Τα κύρια χαρακτηριστικά της πρωτοφανούς κακοκαιρίας που εκτείνεται από τον Καναδά μέχρι το Μεξικό είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι έντονες χιονοπτώσεις με το χιόνι να ξεπερνά σε ορισμένες περιοχές ακόμα και τα 30 εκατοστά.

Στη φωτογραφία, ένας άντρας τυλιγμένος με μια κουβέρτα διασχίζει έναν χιονισμένο δρόμο στο Σεντ Λούις, την Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2022.

Παγκόσμια ανησυχία για την έκρηξη των κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα 

Παγκόσμιος συναγερμός μετά την απόφαση της Κίνας να χαλαρώσει τα μέτρα για τον Κορονοϊό. Ένα ρομπότ της αστυνομίας περιπολεί σε εμπορικό κέντρο στο Πεκίνο, την Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2022. Η Κίνα λέει ότι θα συνεχίσει την έκδοση διαβατηρίων για τον τουρισμό σε ένα ακόμη μεγάλο βήμα μακριά από τους ελέγχους κατά των ιών που απομόνωσαν τη χώρα για σχεδόν τρία χρόνια.

Οι εταιρείες χαιρέτησαν την απόφαση της Κίνας να τερματίσει τις καραντίνες για ταξιδιώτες από το εξωτερικό ως σημαντικό βήμα για την αναζωογόνηση της πτωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενώ η Ιαπωνία ανακοίνωσε την Τρίτη περιορισμούς στους επισκέπτες από τη χώρα καθώς αυξάνονται τα κρούσματα.

Διπλή απειλή των μαζικών «Black out» και του βαρύ χειμώνα στην Ουκρανία

Οι ρωσικές επιθέσεις που έπληξαν πόλεις σε όλη την Ουκρανία, «ακρωτηρίασαν» ενεργειακές υποδομές και βύθισαν στο σκοτάδι εκατομμύρια νοικοκυριά την ώρα που ο χειμώνας είναι βαρύς και πέφτουν οι θερμοκρασίες. Ο Volodymyr Dubrovsliy, ένας συνταξιούχος με αναπηρία, ανάβει κεριά στο σπίτι του αφού έζησε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για περισσότερους από τέσσερις μήνες , στην περιοχή Kharkiv της Ουκρανίας, την Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2022.

Ο θάνατος του «Βασιλιά της μπάλας», Πελέ

Παγκόσμια θλίψη και απέραντη στεναχώρια σε κάθε γωνιά του κόσμου σκόρπισε η είδηση του θανάτου του «θρύλου» της μπάλας, Πελέ που έφυγε την Πέμπτη (29/12) από τη ζωή, ύστερα από πολυήμερη νοσηλεία. Ο τεράστιος μύθος της Βραζιλίας που «απογείωσε» το ποδόσφαιρο έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών. Φόρο τιμής αποτίουν προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, από τους χώρους του αθλητισμού, της πολιτικής και της popular culture, για μια φιγούρα που καθιέρωσε την κυριαρχία της Βραζιλίας στο «όμορφο παιχνίδι». Στη Βραζιλία κηρύχθηκε τριήμερο πένθος. Στη φωτογραφία ένα αγόρι ποζάρει μπροστά από μια σημαία του αείμνηστου Βραζιλιάνου σταρ του ποδοσφαίρου έξω από το στάδιο Vila Belmiro, το σπίτι του ποδοσφαιρικού συλλόγου Santos FC, στο Santos, Βραζιλία.

Ένα μινκ κολυμπάει στον… Κηφισό

Ένα μινκ απαθανατίστηκε να κόβει βόλτες και να κολυμπά στη λιγοστή βλάστηση του Κηφισού και να κολυμπά στα νερά του. Το πώς βρέθηκε στο ρέμα του Κηφισού ή αν είναι το μόνο ή μέρος μεγαλύτερης κοινότητας, παραμένει άγνωστο. Πρόκειται για την πρώτη φορά που παρατηρείται στον αστικό ιστό της Αθήνας και εκτιμάται ότι η εμφάνισή του οφείλεται σε μάλλον τυχαία ή άστοχη απελευθέρωσή του από άτομο που το φιλοξενούσε ως κατοικίδιο.

Κράτος-φυλακή το Αφγανιστάν για τις γυναίκες

Στο φόντο του αποκλεισμού των κοριτσιών από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ήδη από την περασμένη άνοιξη, καθώς και της απαγόρευσης εμφάνισης των γυναικών σε δημόσια πάρκα, γυμναστήρια και λουτρά αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο, οι τελευταίες ημέρες του 2022 έφεραν νέες απαγορεύσεις για τις γυναίκες από τους Ταλιμπάν. Οι πρόσφατες αποφάσεις για τις Αφγανές περιλαμβάνουν απαγορεύσεις στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση και την εργασία σε ΜΚΟ και πυροδότησαν διαδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις. Στη φωτογραφία αποτυπώνεται περίτρανα , το πώς νιώθουν οι γυναίκες από τις σκοταδιστικές αποφάσεις των Ταλιμπάν. Η γυναίκα της φωτογραφίας κοιτάζει τον ένοπλο άντρα με… μίσος καθώς περνάει από μπροστά του.

Κολυμπώντας με τους καρχαρίες

Κολύμπι με καρχαρίες στο Ισραήλ

Ένας άντρας από το Ισραήλ δεν διστάζει να κολυμπήσει ανάμεσα σε καρχαρίες. Το ζεστό νερό που αναβλύζει από ένα βιομηχανικό εργοστάσιο στη βόρεια πόλη Hadera έλκει τους καρχαρίες που δεν θεωρούνται επικίνδυνοι για τους ανθρώπους, αλλά κινδυνεύουν όλο και περισσότερο από την υπεραλίευση.