Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία φέρει την «τελική ευθύνη» για την πτώση ενός πυραύλου στην Πολωνία που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι προχθές, Τρίτη, καθώς μια έρευνα αναμένεται να προσδιορίσει από πού εκτοξεύθηκε αυτός ο πύραυλος.

«Όποιο κι αν είναι το συμπέρασμα της έρευνας, ξέρουμε ήδη το μέρος που φέρει την τελική ευθύνη για αυτό το τραγικό συμβάν: η Ρωσία», είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ από την Μπανγκόκ, πριν από μια σύνοδο κορυφής των ηγετών του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC).

«Αυτό που βλέπουμε κάθε μέρα σήμερα, είναι πως η Ρωσία ρίχνει βροχή πυραύλων στην Ουκρανία, επιδιώκοντας να καταστρέψει τις κρίσιμες υποδομές της, θέτοντας στο στόχαστρο την ικανότητα της Ουκρανίας να κρατάει ανοικτά τα φώτα, να διατηρεί τη θέρμανση και η χώρα να μπορεί να ζήσει και να πάει μπροστά», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Η Ουκρανία έχει δικαίωμα να αμυνθεί και είμαστε δεσμευμένοι να υποστηρίξουμε την Ουκρανία», είπε ακόμη.

Ο Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν έχουν δει τίποτα που να αντικρούει» την υπόθεση που προέβαλε η Βαρσοβία, σύμφωνα με την οποία ο πύραυλος αυτός προερχόταν κατά πάσα πιθανότητα από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών, που συναντήθηκε στη διάρκεια της ημέρας με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρι Κουλέμπα, είπε πως η Ουάσινγκτον «συνεχίζει να αξιολογεί την κατάσταση και να μοιράζεται τις νέες πληροφορίες» για το συμβάν με το Κίεβο.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη πως το γεγονός πως η Ρωσία συμφώνησε να ανανεώσει τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας είναι μια ένδειξη ότι η Μόσχα αισθάνεται πως ο κόσμος δεν θα δεχόταν οποιαδήποτε άρνηση για την παράτασή της.

Η συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας παρατάθηκε νωρίτερα σήμερα.

«Μαζί, στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον πρόεδρο Πούτιν ότι θα πρέπει να παρατείνει την πρωτοβουλία σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας, η οποία θα έληγε το Σάββατο», είπε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου στην Μπανγκόκ.

«Η Ρωσία άκουσε πάλι και προφανώς αισθάνθηκε πως ο κόσμος δεν θα δεχόταν η Μόσχα να αρνηθεί να παρατείνει τη συμφωνία».