Οι αρχές της Ινδονησίας θα ερευνήσουν περιστατικά σοβαρών νεφρικών βλαβών που προκάλεσαν τον θάνατο περισσότερων από 20 παιδιών στην πρωτεύουσα Τζακάρτα φέτος, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές σήμερα.

Η έρευνα ξεκίνησε την ώρα που οι αρχές στη Γκάμπια επεσήμαναν ότι σχεδόν 70 παιδιά πέθαναν από οξεία νεφρική ανεπάρκεια αφού κατανάλωσαν σιρόπι για τον βήχα και την καταρροή, το οποίο παράγει η ινδική φαρμακευτική εταιρεία Maiden. Η Ινδονησία θα συντονίσει την έρευνά της με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι, έπειτα από ανάλυση που διενεργήθηκε σε τέσσερα σιρόπια της Maiden, εντοπίστηκαν «απαράδεκτα» ποσοστά διαιθυλενογλυκόλης και αιθυλενογλυκόλης, ουσιών που μπορεί να αποδειχθούν τοξικές και να οδηγήσουν σε νεφρική ανεπάρκεια. Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ινδονησίας (BPOM) ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι τα σιρόπια αυτά δεν εισάγονται στη χώρα, μεταδίσει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το υπουργείο Υγείας σημείωσε ότι επικοινωνεί με ειδικούς του ΠΟΥ οι οποίοι ερευνούν την υπόθεση της Γκάμπιας και έχει συστήσει ομάδα μαζί με την παιδιατρική ένωση της Ινδονησίας (IDAI) και ένα νοσοκομείο της Τζακάρτας προκειμένου να εξετάσουν την αιτία των θανάτων.

Σύμφωνα με το υπουργείο, 40 παιδιά σε όλη τη χώρα εμφάνισαν σοβαρές νεφρικές βλάβες, ωστόσο δεν διευκρινίστηκε πότε αναφέρθηκε το πρώτο περιστατικό. Η IDAI ανακοίνωσε στην εφημερίδα Kompas της Ινδονησίας ότι από τον Ιανουάριο ως τον Σεπτέμβριο έχουν καταγραφεί 131 περιστατικά και πρόσθεσε ότι αυτά δεν συνδέονται με τα περιστατικά στη Γκάμπια.

Το υπουργείο Υγείας επεσήμανε ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι αιτία της ασθένειας των παιδιών πιθανόν να είναι η δηλητηρίαση, αλλά πρόσθεσε ότι χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω έρευνες.