Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 21 άνθρωποι που είχαν εκδηλώσει υψηλό πυρετό, εν μέσω του πρώτου ξεσπάσματος Covid-19 που παραδέχθηκε επισήμως το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο της Βορείου Κορέας (KCNA), 280.810 άνθρωποι, που έχουν εμφανίσει συμπτώματα, δέχονται ιατρική φροντίδα.

Για «τεράστια καταστροφή» έκανε λόγο ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιόνγκ Ουν, ο οποίος τόνισε ότι η χώρα του μπορεί να πάρει μαθήματα από τον τρόπο με τον οποίο η Κίνα διαχειρίστηκε την υγειονομική κρίση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν κήρυξε τη Βόρεια Κορέα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και επέβαλε καθολικό lockdown σε όλη τη χώρα.

«Αδυνατεί να διαχειριστεί την κατάσταση», λένε οι ειδικοί

Η Βόρεια Κορέα είναι μία από τις μόλις δύο χώρες (η άλλη είναι η Ερυθραία) που δεν έχουν ξεκινήσει εμβολιαστική εκστρατεία κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Το παγκόσμιο πρόγραμμα Covax για τις φτωχότερες χώρες, που προβλέπει την προμήθεια εμβολίων, δεν περιέλαβε την Βόρεια Κορέα, καθώς η χώρα δεν το έχει μέχρι στιγμής ζητήσει. Επίσης η Πιονγκγιάνγκ αρνήθηκε την προσφορά εμβολίων από την Κίνα.

Η τελευταία αναφορά για το αν ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν έχει ανοσοποιηθεί εντοπίζεται από τον Ιούλιο του 2021, όταν οι υπηρεσίες κατασκοπείας της Νότιας Κορέας εκτίμησαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως έχει εμβολιαστεί αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters.

Τον περασμένο χρόνο η Βόρεια Κορέα υποστήριξε ότι δημιούργησε το δικό της τεστ μοριακής ανίχνευσης κορονοϊού (PCR) και η Ρωσία έχει υποστηρίξει ότι της έχει παραδώσει έναν μικρό αριθμό συσκευασιών για τεστ.

Αλλά η Βόρεια Κορέα έχει δεχτεί σκληρές κυρώσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα και από το 2020 έχει επιβάλει αυστηρά lockdown στα σύνορα, τα οποία έχουν παρεμποδίσει πολλές παραδόσεις.

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι μέχρι στιγμής ο ρυθμός διενέργειας τεστ υποδηλώνει ότι η Βόρεια Κορέα δεν μπορεί να διαχειριστεί τον αριθμό των κρουσμάτων με συμπτώματα που έχει ανακοινώσει.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου μόλις 64.207 από τα 25 εκατομμύρια κάτοικοι της Βόρειας Κορέας είχαν ελεγχθεί για κορονοϊό και όλα τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά, όπως προκύπτει από στοιχεία του ΠΟΥ.