Οι πωλήσεις όπλων σε βασικούς εταίρους των ΗΠΑ, όπως η Τουρκία και η Ινδία, θα πρέπει να επισπευσθούν και να αρθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Ερωτηθείς για το τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση Μπάιντεν «για να μειώσει τη γραφειοκρατία για να βοηθήσει τη δουλειά μας με τους συμμάχους μας όπως η Τουρκία και η Ινδία», ο Μπλίνκεν αναγνώρισε ότι οι διαδικασίες πρέπει να επισπευσθούν τόσο σε εκτελεστικό όσο και σε επίπεδο Κογκρέσου, σύμφωνα με το τουρκικό Anadolu.

«Πιστεύω ότι μπορούμε και πρέπει να πάμε καλύτερα στις πωλήσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά την ταχύτητα με την οποία είμαστε σε θέση να κάνουμε πράγματα, να αναθεωρούμε τα πράγματα. Νομίζω ότι αυτό μας αφορά στο εκτελεστικό κομμάτι. Είναι επίσης στο Κογκρέσο», είπε σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Ένας αριθμός κρατών, όπως είπα και νωρίτερα, επανεξετάζουν τις σχέσεις τους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, μεταξύ των οποίων και χώρες που είχαν μακροχρόνιες αμυντικές σχέσεις με τη Ρωσία. Εάν βρισκόμαστε στη θέση να είμαστε εταίροι τους, με τρόπους που ίσως δεν θα μπορούσαμε πριν μερικές δεκαετίες, νομίζω ότι αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να αναλάβουμε δράση», είπε.

«Φυσικά, αν δεν το κάνουμε εμείς, ξέρουμε ποιος είναι πιθανόν να το κάνει στη θέση μας», τόνισε ακόμη ο Άντονι Μπλίνκεν.

Σύμφωνα με το Anadolu, τα σχόλια γίνονται εν μέσω διμερών συνομιλιών μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας σχετικά με την πώληση περίπου 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 και 80 κιτ για τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος στόλου της. Η τουρκική κυβέρνηση υπέβαλε το αίτημα τον Οκτώβριο και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στις 8 Απριλίου ότι οι συνομιλίες «προχωρούν θετικά».