Ένας δεύτερος Βρετανός στρατιώτης που αιχμαλωτίστηκε πολεμώντας με τον ουκρανικό στρατό στον πόλεμο της Ουκρανίας, παρουσιάστηκε στη ρωσική κρατική τηλεόραση. Ο Shaun Pinner, 48 ετών, εμφανίζεται σε ένα προπαγανδιστικό βίντεο που κυκλοφόρησε το βράδυ του Σαββάτου.

«Γεια σας, είμαι ο Shaun Pinner, είμαι πολίτης του Ηνωμένου Βασιλείου. Αιχμαλωτίστηκα στη Μαριούπολη. Ανήκω στην 36 Ταξιαρχία του Πρώτου Τάγματος Ουκρανών Πεζοναυτών», είπε στο βίντεο.

«Πολεμούσα στη Μαριούπολη για πέντε με έξι εβδομάδες και τώρα βρίσκομαι στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ». Στο βίντεο, ο στρατιώτης φορούσε μπλε κουκούλα και δεν είχε εμφανείς μώλωπες, αλλά φαινόταν κουρασμένος.

Ο Pinner – ο οποίος κατάγεται από το Bedfordshire της Αγγλίας, αλλά ζούσε στην ουκρανική πόλη Ντονμπάς – πολεμούσε στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης μαζί με τον φίλο του Aiden Aslin, 28 ετών, ανέφερε ο Guardian.

«Φοβάμαι για τη ζωή μου, οι Ρώσοι θα μας αντιμετωπίσουν διαφορετικά αν συλληφθούμε»

Ο Aslin – ήταν ο πρώτος γνωστός αιχμάλωτος του Ηνωμένου Βασιλείου στον πόλεμο – κινηματογραφήθηκε επίσης για ένα προπαγανδιστικό βίντεο που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα στη ρωσική κρατική τηλεόραση. Στο κλιπ, ρωτήθηκε αν ήταν υπεύθυνος για τυχόν δολοφονίες. «Δεν ξέρω», απάντησε νευρικά στα αγγλικά. «Δεν συμμετείχα σε καμία μάχη».

Το Κρεμλίνο έχει υποστηρίξει ότι 1.026 πεζοναύτες που πολεμούσαν για την Ουκρανία -μεταξύ των οποίων 162 αξιωματικοί- είχαν παραδοθεί «ως αποτέλεσμα των επιτυχημένων επιθέσεων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και των μονάδων πολιτοφυλακής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», αναφερόμενο στις φιλορωσικές αντάρτικες ουκρανικές δυνάμεις.

Ο Πίνερ είχε προηγουμένως εκφράσει φόβους για τη σύλληψή του.

«Φοβάμαι για τη ζωή μου. Οι Ρώσοι θα μας αντιμετωπίσουν διαφορετικά αν συλληφθούμε επειδή είμαστε Βρετανοί. Αυτό είναι πάντα στο μυαλό μου, ότι θα συλληφθώ», δήλωσε στη Mail on Sunday τον Ιανουάριο.

Αλλά είπε ότι αισθάνεται την υποχρέωση να πολεμήσει για λογαριασμό της νέας του πατρίδας.

«Είμαι εδώ για να υπερασπιστώ την οικογένειά μου και την υιοθετημένη πόλη μου. Η Ρωσία ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο. Χρηματοδοτείται από τη Ρωσία και καθοδηγείται από τη Ρωσία, αλλά θα τους πολεμήσουμε, μην κάνετε κανένα λάθος γι’ αυτό», είπε.