Η Γερμανία είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο να στείλει επιπλέον στρατεύματα στις χώρες της Βαλτικής, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς την Κυριακή, μια ημέρα πριν την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον όπου θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την ρωσο-ουκρανική κρίση.

«Είμαστε… έτοιμοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να ενισχύσουμε» την παρουσία της Γερμανίας στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική, τόνισε ο κ. Σολτς σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ARD.

Η Γερμανία ηγείται μιας επιχείρησης του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, όπου βρίσκονται περίπου 500 Γερμανοί στρατιώτες.

Ερωτηθείς εάν θα μπορούσαν να συμφωνηθούν ενισχύσεις σε μια συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στα μέσα Φεβρουαρίου, ο Όλαφ Σολτς απάντησε: «Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε μια απόφαση».

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ είχε δηλώσει νωρίτερα σε συνέντευξή της στον όμιλο μέσων ενημέρωσης Funke ότι η Γερμανία ήταν έτοιμη να ενισχύσει την παρουσία της στη Λιθουανία.

«Τα στρατεύματα είναι… διαθέσιμα για ενίσχυση και τώρα βρισκόμαστε σε συνομιλίες με τη Λιθουανία για το τι ακριβώς θα ήταν χρήσιμο», είπε η Κ. Λάμπρεχτ.

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ εντείνονται οι φόβοι ότι η Ρωσία μπορεί να προετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία, με τη Δύση να κατηγορεί τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα.

Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει να εισβάλει, αλλά έχει ζητήσει ευρείες εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση, μεταξύ των οποίων και η μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Με τον Σολτς να αντιμετωπίζει αυξανόμενη κριτική για την φαινομενικά αμφίθυμη στάση της Γερμανίας στην κρίση, θα ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον για την πρώτη συνάντηση της καγκελαρίας του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τη Δευτέρα.

Θα συναντήσει επίσης τους ηγέτες των χωρών της Βαλτικής στο Βερολίνο αυτή την εβδομάδα και θα επισκεφθεί την Ουκρανία και τη Ρωσία αργότερα εντός του Φεβρουαρίου.

Ο Όλαφ Σολτς επισήμανε την άρνηση της Γερμανίας να στείλει φονικά όπλα στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι στην παρούσα κρίση πρόκειται για «την αποτροπή πολέμου στην Ευρώπη».

Επανέλαβε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να βάλει φρένο στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

«Έχουμε εξετάσει όλα τα μέτρα και δεν αποκλείεται τίποτα», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς εάν η Ουάσιγκτον βλέπει τη Γερμανία ως τον «ασθενέστερο κρίκο» του ΝΑΤΟ, απάντησε: «Αυτή είναι μια λανθασμένη εντύπωση που δεν επικρατεί ούτε στην Ουάσιγκτον».