Στην ανακοίνωση του μετά από το τέλος της συνάντησης του Σεργκέι Λαβρόφ με τον Άντονι Μπλίνκεν, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας έκανε λόγω για αναλυτική ανταλλαγή απόψεων για την παροχή εγγυήσεων «κατοχύρωσης της ασφάλειας της Ρωσίας». Σύμφωνα με το ίδιο, όμως, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας προειδοποίησε τον ομόλογό του των ΗΠΑ.

«Κατέστη σαφές στον Άντονι Μπλίνκεν, ότι η περαιτέρω αγνόηση των νόμιμων ανησυχιών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι οποίες σχετίζονται πρωτίστως με τη συνεχιζόμενη από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ στρατιωτική κυρίευση του εδάφους της Ουκρανίας δια της μεγάλης κλίμακας ανάπτυξης δυνάμεων και μέσων της συμμαχίας κοντά στα σύνορά μας, θα έχει τις πλέον σοβαρές συνέπειες», αναφέρεται στην ανακοίνωση, το οποίο επισημαίνει ότι «αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί, εάν η Ουάσιγκτον αντιδράσει θετικά στα σχέδια συμφωνιών για τις εγγυήσεις ασφαλείας, για τις οποίες αναμένουμε να λάβουμε την γραπτή και κατ’ άρθρο αντίδραση της αμερικανικής πλευράς την επόμενη εβδομάδα».

Τονίζεται, δε, ότι ο Ρώσος Υπουργός «υπέδειξε την επιτακτικότητα της αυστηρής προσήλωσης στη θεμελιώδη αρχή του “αδιαίρετου της ασφάλειας”, που έχει καταγραφεί σε σειρά πολυμερών εγγράφων και πρωτίστως στη Χάρτα της ευρωπαϊκής ασφάλειας, που υπεγράφη σε ανώτατο επίπεδο στην Κωνσταντινούπολη το 1999».

Επίσης αναφέρεται ότι ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην «ενδοουκρανική σύγκρουση», σχετικά με την οποία «υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα της τάχιστης και πολυεπίπεδης υλοποίησης από το Κίεβο του “πακέτου μέτρων”, συμπεριλαμβανομένων της αποκατάστασης απευθείας διαλόγου με τη “Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ” και τη “Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονιέτσκ”», όπως αυτοαποκαλούνται οι αυτόνομες διοικήσεις των δύο επαρχιών στην Ανατολική Ουκρανία. Το Κίεβο τις χαρακτηρίζει αυτονομιστικές και πως έχουν τη στήριξη του ρωσικού στρατού. Η Μόσχα διαψεύδει κάθε παρουσία Ρώσων στρατιωτών στην περιοχή, ωστόσο δεν κρύβει ότι παρέχει ρωσικές ταυτότητες σε όσους από τους κατοίκους τους το επιθυμούν.

Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν τις προοπτικές αποκατάστασης του κοινού πλάνου ενεργειών σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά και επιστροφής στην ομαλή λειτουργία των διπλωματιών αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η συμφωνία είναι ένα παράδειγμα για το πώς η Μόσχα και η Ουάσινγκτον μπορούν να εργαστούν από κοινού σε θέματα ασφαλείας, καλώντας τη Ρωσία να κάνει χρήση της επιρροής και της σχέσης της με το Ιράν ώστε να κάνει την Τεχεράνη να καταλάβει την αίσθηση του επείγοντος.

Ο Μπλίνκεν υποστήριξε ότι υπάρχει ακόμη μια ευκαιρία για επιστροφή στη συμφωνία, η οποία κατέρρευσε από το 2018 όταν ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απέσυρε τη χώρα του από αυτήν. Ωστόσο προειδοποίησε ότι η συνεχιζόμενη πυρηνική πρόοδος της Τεχεράνης θα εμπόδιζε οποιαδήποτε επιστροφή στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), εάν δεν επιτευχθεί νέα συμφωνία μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

«Οι συνομιλίες με το Ιράν για αμοιβαία επιστροφή στη συμμόρφωση στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ) έχουν φθάσει σε μια καθοριστική στιγμή», παραδέχθηκε ο Μπλίνκεν αναφερόμενος στη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες, η συνεχιζόμενη πυρηνική πρόοδος του Ιράν θα καταστήσει αδύνατη την επιστροφή στο ΚΟΣΔ. Αλλά αυτήν τη στιγμή, υπάρχει ακόμη μια ευκαιρία, μια μικρή ευκαιρία, προκειμένου να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι συνομιλίες αυτές και να αντιμετωπιστούν οι εναπομείνασες ανησυχίες όλων των πλευρών«, πρόσθεσε.

Η συμφωνία μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων ήρε τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης με αντάλλαγμα περιορισμούς στις πυρηνικές της δραστηριότητες.

Η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της δήλωσαν την Πέμπτη (21/1) ότι είναι πλέον θέμα εβδομάδων να διασωθεί η συμφωνία μετά τον τελευταίο γύρο συνομιλιών στον οποίο γαλλική διπλωματική πηγή είπε ότι δεν υπήρξε πρόοδος στα βασικά θέματα.

Έμμεσες συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών για την αναβίωση της συμφωνίας ξανάρχισαν πριν από δύο μήνες.

Παράλληλα, ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών Χοσέιν Αμιραμπνολαχιάν έγραψε στο Twitter ότι στις συνομιλίες με τον Λαβρόφ συζήτησε την επιτάχυνση από τη Ρωσία της κατασκευής νέων πυρηνικών σταθμών στο Ιράν.

Ο Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας του Ιράν ανακοίνωσε ότι η κατασκευή από τη Ρωσία της δεύτερης και τρίτης μονάδας του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στο Μπουσέρ προχωρά σύμφωνα με το σχέδιο του Ιράν για την παραγωγή τουλάχιστον 10.000 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση πυρηνικής ενέργειας.

«Η διαδικασία εφαρμογής είναι σε εξέλιξη βάσει του σχεδίου, παρά τις καθυστερήσεις στις οικονομικές πληρωμές», δήλωσε ο Μπεχρούζ Καμαλβαντί, εκπρόσωπος του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Το Ιράν, το οποίο οφείλει στη Ρωσία τουλάχιστον 500 εκατομμύρια δολάρια για το έργο στον πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, κατηγορεί τις αμερικανικές κυρώσεις για τις καθυστερήσεις στην πληρωμή του χρέους.