Στη Βόρεια Κορέα, οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης με την έλλειψη τροφής να επηρεάζει την καθημερινότητα των πολιτών οδήγησε και σε μια σπάνια πράξη διαμαρτυρίας προς το πρόσωπο του Κιμ Γιόνγκ Ουν. Σε πολυκατοικία της Πιονγκγιάνγκ και σε περιοχή όπου μένουν πολύ σημαντικά πρόσωπα για το καθεστώς εμφανίστηκε γκραφίτι που βρίζει τον ηγέτη της χώρας. «Οι πολίτες πεθαίνουν από την πείνα εξαιτίας π… γιε», γράφει.

Φυσικά, με το που εντοπίστηκε το γκραφίτι από τις Αρχές, αναφέρει ο ιστότοπος «Daily NK» που βασίζεται στη Σεούλ της Νότιας Κορέας και εξειδικεύεται σε θέματα της Βόρειας Κορέας, σήμανε συναγερμός και η Αστυνομία ξεχύθηκε στους δρόμους για να βρει τον υπεύθυνο. Εξετάζεται και υλικό από τις κάμερες ασφαλείας που υπάρχουν στην εν λόγω συνοικία της πρωτεύουσας.

Πέραν αυτού, όμως, η ίδια πηγή αναφέρει πως ζητούν από τους πολίτες ακόμη και δείγμα γραφής προκειμένου να το συγκρίνουν με το γραφικό χαρακτήρα όπου ζωγράφισε το γκραφίτι, το οποίο εμφανίστηκε στις 22 Δεκεμβρίου. Τώρα, για το πώς έγινε γνωστό αυτό το περιστατικό, σημειώνεται πως στη Βόρεια Κορέα ενεργεί ένα δίκτυο αντικαθεστωτικών πολιτών που διαρρέουν πληροφορίες για όσα συμβαίνουν στη χώρα. Αν ο υπεύθυνος βρεθεί θα αντιμετωπίσει βαριές κατηγορίες, ενώ σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις τέτοιες πράξεις «αντίστασης» μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο.

Η Βόρεια Κορέα, όπως παραδέχθηκε ο Κιμ Γιόνγκ Ουν αντιμετωπίζει πρόβλημα σίτισης εξαιτίας των τυφώνων που έπληξαν τις σοδειές, αλλά και από το κλείσιμο των συνόρων με την Κίνα απ’ όπου γίνονταν οι εισαγωγές. Το τελευταίο διάστημα, η Βόρεια Κορέα έβαλε στο… μενού μαύρους κύκνους, ενώ το περιστατικό δεν αποκλείεται να συνδέεται και με την πρόσφατη πράξη… γενναιοδωρίας του Κιμ Γιόνγκ Ουν προς την ελίτ της Πιόνγκγιανγκ καθώς μοίρασε τελάρα με ψάρια.