Εμπειρίες, τις οποίες θα αξιοποιήσει η Βοσνία – Ερζεγοβίνη κατά την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και τη δημιουργία αποτελεσματικού μηχανισμού συντονισμού των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα προσφέρει στη χώρα το Βέλγιο, όπως ανακοίνωσαν από το Σαράγεβο οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Ντιντιέ Ρέιντερς και Ίγκορ Τσρνάντακ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Βοσνίας και του Βελγίου συζήτησαν, σήμερα, για τις διμερείς σχέσεις και την επικείμενη ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης από τη Βοσνία.

Το Βέλγιο ασκεί προς το παρόν την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης και από τις 19 Μαΐου τον ρόλο αυτό αναλαμβάνει η Βοσνία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας Ίγκορ Τσρνάντακ τόνισε ότι η χώρα του θέλει, με την ευκαιρία αυτή, να στείλει το μήνυμα, ότι είναι έτοιμη να επιταχύνει την ευρωπαϊκή της πορεία. Ο κ. Τσρνάντακ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα την περασμένη εβδομάδα, τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση της Βοσνίας θέλει να παρουσιάσει το συντομότερο δυνατό πρόγραμμα συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων και τρόπους υλοποίησής τους, με βάση τη διακήρυξη των πολιτικών αρχηγών της χώρας, που υιοθετήθηκε από τη Βουλή, τον Φεβρουάριο.

Ο κ. Ρέιντερς, ο οποίος είναι και αναπληρωτής πρωθυπουργός του Βελγίου, είπε ότι η Ε.Ε. αναμένει να δει το πλάνο μεταρρυθμίσεων «τις επόμενες εβδομάδες». «Είμαστε έτοιμοι να μεταφέρουμε στη Βοσνία τις εμπειρίες μας για το πώς οργανώνεται μηχανισμός συντονισμού με την Ε.Ε. σε ένα σύνθετο κράτος», ανέφερε.

Η δημιουργία αποτελεσματικού μηχανισμού συντονισμού των σχέσεων με την Ε.Ε. είναι το πρώτο βήμα που έχουν αναγγείλει ότι θα κάνουν τα πολιτικά κόμματα, που απαρτίζουν τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

Ο μηχανισμός αυτός ήταν αδύνατο να δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια, λόγω των διαφορετικών απόψεων για τον ρόλο των δέκα καντονιών της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων εντός του μηχανισμού.

Η Ε.Ε. δεν είχε ευθεία ανάμειξη στις εσωτερικές διαμάχες στη Βοσνία γύρω από το πρόβλημα αυτό, αλλά έθεσε σαφή όρο, το Σαράγεβο να συνομιλεί με τις Βρυξέλλες, με «μία φωνή».

Ο κ. Ρέιντερς θεωρεί ότι η εμπειρία του Βελγίου ως χώρα με σύνθετη εσωτερική οργάνωση μπορεί είναι χρήσιμη για τη Βοσνία και υπογράμμισε ότι, σε κάθε περίπτωση, οι μεταρρυθμιστικές διαδικασίες στη χώρα μπορεί να είναι απαιτητικές.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου τόνισε ακόμη ότι οι αρχές της χώρας του, με μεγάλη προσοχή παρακολουθούν τις εξελίξεις στα πεδία πολεμικών συγκρούσεων στο Ιράκ και στη Συρία και τη στρατολόγηση νέων μελών για οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος και πρόσθεσε ότι το Βέλγιο και η Βοσνία συνεργάζονται στο πεδίο αυτό στην ανταλλαγή πληροφοριών.