Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε εκ νέου σήμερα για τρεις ημέρες στους κατοίκους της Σιέρα Λεόνε, ένα δραστικό μέτρο που λαμβάνεται για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες, με σκοπό να ελεγχθεί μια τοπική αναζωπύρωση των κρουσμάτων του ιού Έμπολα, ο οποίος προκαλεί αιμορραγικό πυρετό, η οποία εγείρει ανησυχίες για την επιτυχία των προσπαθειών να τερματιστεί η επιδημία.

Περίπου 26.000 εθελοντές έχουν κινητοποιηθεί για να κάνουν ελέγχους πόρτα-πόρτα, μια επιχείρηση που θα επαναληφθεί τα Σάββατα 4, 11 και 18 Απριλίου, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας με στόχο να επιτευχθεί ο στόχος τα κρούσματα Έμπολα να εκμηδενιστούν —η εκστρατεία ονομάστηκε “Zero Ebola”— σε εθνική κλίμακα, σύμφωνα με τις αρχές.

Η επιδημία του Έμπολα στη δυτική Αφρική, η πιο σοβαρή από την ανακάλυψη του ιού στην κεντρική Αφρική το 1976, ξέσπασε τον Δεκέμβριο του 2013 στη νότια Γουινέα πριν εξαπλωθεί στη Λιβερία και στη Σιέρα Λεόνε.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ως την 22η Μαρτίου, ο οποίος είναι μάλλον υποτιμημένος σύμφωνα με τον ίδιο τον διεθνή οργανισμό, η επιδημία αυτή έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 10.300 ανθρώπους επί συνόλου 25.000 κρουσμάτων. Εξ αυτών των κρουσμάτων, το 99% εντοπίζεται στις τρεις προαναφερθείσες χώρες της δυτικής Αφρικής.

Εξαιτίας της επιδημίας του Έμπολα οι αρχές στη Σιέρα Λεόνε, όπου έχει καταμετρηθεί ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων, είχε επιβάλει περιορισμό κατ’ οίκον σε όλον τον πληθυσμό από την 17η ως την 19η Σεπτεμβρίου 2014.

Η απόφαση να επιβληθεί για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες το μέτρο της πλήρους απαγόρευσης κυκλοφορίας αποτελεί την αντίδραση των αρχών της Σιέρα Λεόνε στην επανεμφάνιση κρουσμάτων του ιδιαίτερα θανατηφόρου ιού σε ορισμένες περιοχές της χώρας, ιδίως στη δυτική νομαρχία, στην οποία περικλείεται η πρωτεύουσα Φριτάουν, γεγονός το οποίο εγείρει τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της επιδημίας σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τις αρχές.

Η χώρα παράλληλα προετοιμάζεται για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, που έχει αναβληθεί επανειλημμένα, κι αναμένεται να γίνει τελικά την 14η Απριλίου, έπειτα από οκτώ μήνες που τα σχολεία και τα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα παρέμειναν κλειστά. Στη Γουινέα και στη Λιβερία, η σχολική χρονιά έχει αρχίσει ήδη.

Οι τρεις χώρες ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να επιτύχουν τον μηδενισμό των νέων κρουσμάτων περί τα μέσα του Απριλίου. Παρά τη γενικευμένη μείωση των κρουσμάτων τους τελευταίους μήνες, όμως, μόνο η Λιβερία μοιάζει αυτή τη στιγμή να βρίσκεται κοντά στην επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου. Το τελευταίο κρούσμα του ιού τελεί υπό παρακολούθηση στη χώρα αυτή.

Στη Γουινέα στο μεταξύ, μια εκστρατεία εμβολιασμού μεγάλης κλίμακας εναντίον του ιού Έμπολα βρίσκεται σε εξέλιξη από την 24η Μαρτίου. Το εμβόλιο το οποίο χρησιμοποιείται είναι το VSV-EBOV, που δόθηκε από την καναδική υπηρεσία δημόσιας υγείας.

Το VSV-EBOV είναι, μαζί με το VSV-ZEBOV, τα δύο πειραματικά εμβόλια για την πρόληψη του ιού Έμπολα τα οποία έχουν κριθεί ακίνδυνα από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών.

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει εγκεκριμένη θεραπεία ούτε εγκεκριμένο εμβόλιο για την αντιμετώπιση του Έμπολα. Ο ΠΟΥ έχει δώσει το πράσινο φως για την επιτάχυνση των κλινικών δοκιμών διαφόρων εμβολίων που θεωρούνται υποσχόμενα σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια για την αναχαίτιση της επιδημίας.