Οι χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) κάλεσαν σήμερα, Πέμπτη (18/11) τη Λευκορωσία να τερματίσει «αμέσως» τη μεταναστευτική κρίση που εκτυλίσσεται στα σύνορα της ΕΕ, κατηγορώντας το Μινσκ ότι προσπαθεί «να αποσπάσει την προσοχή» από τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις οποίες επιδίδεται.

Σε ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ιαπωνίας, αλλά και της ΕΕ «καταδικάζουν την οργάνωση από το λευκορωσικό καθεστώς της παράνομης μετανάστευσης μέσω των συνόρων του». «Αυτές οι σκληρές ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων», τονίζουν.

«Ζητάμε από το καθεστώς να σταματήσει αμέσως την επιθετική εκστρατεία εκμετάλλευσης προκειμένου να αποφευχθούν νέοι θάνατοι και νέα δεινά», προσθέτει η ανακοίνωση σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Οι ενέργειες του λευκορωσικού καθεστώτος αποτελούν απόπειρα να αποσπαστεί η προσοχή από τη μόνιμη περιφρόνησή του προς το διεθνές δίκαιο, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, περιλαμβανομένων αυτών του δικού του λαού», τονίζουν οι υπουργοί Εξωτερικών.

Η G7 ζητεί από το Μινσκ να προσφέρει στις διεθνείς οργανώσεις «άμεση και χωρίς εμπόδια πρόσβαση ώστε να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια». Εκφράζει εξάλλου την αλληλεγγύη της προς την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία, θύματα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «μιας προκλητικής εκμετάλλευσης της παράτυπης μετανάστευσης».