Ο Τσαρλς Κουέν Κάο είναι το τιμώμενο πρόσωπο του σημερινού doodle της Google. Γεννημένος στις 4 Νοεμβρίου του 1933, ο Κάο έγινε ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες στον κόσμο και βραβεύτηκε με το Νόμπελ Φυσικής το 2009. Πέθανε σε ηλικία 84 ετών στις 23 Σεπτεμβρίου του 2018.

Ο Κάο γεννήθηκε στη Σαγκάη, αλλά μεγάλωσε στην Ταϊβάν και στο Χόνγκ Κονγκ, ενώ στη συνέχεια πήγε στο Λονδίνο για να σπουδάσει. Φοίτησε στο Imperial College του Λονδίνου και αφότου ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 1963 άρχισε η εντατική ενασχόλησή του με τις οπτικές ίνες, ενώ παράλληλα εργαζόταν σε σημαντικές εταιρίες τηλεπικοινωνιών.

Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, ο Κάο δούλεψε ως μηχανικός στη Standard Telecommunication Laboratories και πιο συγκεκριμένα στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της εταιρίας. Το 1966 έθεσε τα θεμέλια της χρήσης των οπτικών ινών στις τηλεπικοινωνίες. Αυτή η τεχνολογική πρόοδος έχει παίξει σημαντικό ρόλο στο σύγχρονο τρόπο ζωής αφού οι οπτικές ίνες πλέον είναι απαραίτητες για τη μεταφορά πληροφοριών στο διαδίκτυο.

Με τα χρόνια ο Κάο και οι συνεργάτες του βελτιστοποιούν τις μεθόδους τους και δοκιμάζουν διαφορετικά υλικά και συνθέσεις γυαλιού προκειμένου να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα της μετάδοσης της πληροφορίας από το ένα σημείο στο άλλο και κυρίως χωρίς να εξασθενεί το σήμα.

Τη δεκαετία του 1970, ο Κάο επέστρεψε στο Χονγκ Κονγκ και αφοσιώθηκε στην ακαδημαϊκή του καριέρα διδάσκοντας στο Κινέζικο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. Εκεί δημιούργησε το Τμήμα Ηλεκτρονικής. Έμεινε, όμως, για λίγο καιρό καθώς πήγε και πάλι για κάποιο διάστημα στις ΗΠΑ για να εργαστεί σε εταιρίες τηλεπικοινωνιών όπου συνέχισε να εξελίσσει την αρχική ιδέα του και ν’ ανοίγει νέους ορίζοντες για τις τηλεπικοινωνίες. Έπειτα, γύρισε και πάλι μόνιμα στο Χονγκ Κονγκ.

Το έργο του ως «πατέρας της χρήσης των οπτικών ινών στις τηλεπικοινωνίες» ήταν αρκετό για να πείσει την επιτροπή των Βραβείων Νόμπελ να του δώσει το Νόμπελ Φυσικής το 2009, ενώ το 2010 η Βασίλισσα Ελισάβετ τον χειροτόνησε ιππότη. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του έπασχε από Αλτσχάιμερ.