Η πρόεδρος της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ – Κιτάροβιτς διεμήνυσε ότι η πιο συγκεκριμένη πρόταση για την έξοδο της χώρας από την κρίση είναι η παραίτηση του πρωθυπουργού, Ζόραν Μιλάνοβιτς.

Η πρόεδρος της Κροατίας διατύπωσε την πρόταση σε απαντητική επιστολή προς τον πρωθυπουργό της χώρας, Ζόραν Μιλάνοβιτς.

Η κ. Γκράμπαρ Κιτάροβιτς, στις 19 Φεβρουαρίου, πρότεινε στον πρωθυπουργό της Κροατίας να συνεργαστούν και ανήγγειλε ότι θα του στείλει προτάσεις για τη διεξαγωγή κοινής συνεδρίασης προεδρίας και κυβέρνησης για τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα, αναφέρεται σε ανακοίνωση της προεδρίας της Κροατίας.

Η πρόεδρος της Κροατίας πρότεινε «ομάδες της προεδρίας και της κυβέρνησης να καθορίσουν την ατζέντα της κοινή σύσκεψης», ωστόσο η πρόταση απορρίφθηκε από την κυβέρνηση.

Χθες, η πρόεδρος της Κροατίας απέστειλε στην κυβέρνηση σχέδιο ημερήσιας διάταξης κοινής συνεδρίασης, σύμφωνα με συγκεκριμένο άρθρο του Συντάγματος της Κροατίας.

«Σχετικά με την πρόσκληση του πρωθυπουργού προς την πρόεδρο να ετοιμάσει συγκεκριμένες προτάσεις, τον τρόπο υλοποίησης και αποτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων των προτάσεων αυτών για την κοινή συνεδρίαση, τονίζουμε ότι η πρόεδρος, ύστερα από ουσιαστική ανάλυση και διαβουλεύσεις με οικονομικούς εμπειρογνώμονες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πιο σωστή πρόταση για την έξοδο της Κροατίας από την κρίση είναι η παραίτηση του προέδρου της κυβέρνησης» αναφέρεται σε ανακοίνωση της προεδρίας της Κροατίας.

Αν ο κ. Μιλάνοβιτς δεν αποδεχθεί αυτή τη συγκεκριμένη πρόταση, τονίζεται στην ανακοίνωση, «η πρόεδρος αναμένει από αυτόν συγκεκριμένες προτάσεις, τον τρόπο εφαρμογής και την αξιολόγηση του οικονομικού αντίκτυπου των εν λόγω προτάσεων και λύσεων για την έξοδο από την κρίση, που είναι η συνταγματική υποχρέωση της κυβέρνησης και όχι της προέδρου της Δημοκρατίας της Κροατίας».

Ο κροάτης πρωθυπουργός, στην επιστολή προς την Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς, χαιρέτισε αρχικά την αναγγελία ότι θα προτείνει κοινή συνεδρίαση, με θέμα την οικονομική κατάσταση στη χώρα και εκτίμησε ότι «είναι σημαντικό η πρόεδρος να προετοιμάσει συγκεκριμένες προτάσεις, τον τρόπο εφαρμογής και αποτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων των προτάσεων».